#سوال_507_ شخصی قصد ساختمان سازی دارد و درخت میوه ای مانع است. آیا می توان این #درخت_میوه را برید؟
✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ بِشْیرٍ عَنِ ابْنِ مُضَارِبٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: لَا تُقَطِّعُوا الثِّمَارَ فَيَصُبَّ اللَّهُ عَلَيْكُمُ الْعَذَابَ صَبّاً.
📚الكافي ج۵ص۲۶۴
امام صادق علیه السلام فرمود : #درختان_میوه را #قطع نکنید که در نتیجه خداوند #عذاب را بر سر شما فرو ریزد، فرو ریختنی!
2⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِي نَصْرٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ عَنْ قَطْعِ السِّدْرِ فَقَالَ سَأَلَنِي رَجُلٌ مِنْ أَصْحَابِكَ عَنْهُ فَكَتَبْتُ إِلَيْهِ قَدْ قَطَعَ أَبُو الْحَسَنِ سِدْراً وَ غَرَسَ مَكَانَهُ عِنَباً.
📚الكافي ج۵ص۲۶۳
احمد بن محمد گوید :از امام رضا علیه السلام در مورد بریدن #درخت_سدر سؤال کردم؛ امام فرمودند : مردی از اصحاب تو در این مورد از من سؤال کرد و من برای او نوشتم : به تحقیق که ابوالحسن، امام کاظم علیه السلام درخت سدری را قطع کرد و به جای آن #درخت_انگوری کاشت!
3⃣عَنْهُ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ أَحْمَدَ عَنْ أَحْمَدَ بْنِ الْحَسَنِ عَنْ عَمْرِو بْنِ سَعِيدٍ عَنْ مُصَدِّقِ بْنِ صَدَقَةَ عَنْ عَمَّارِ بْنِ مُوسَى عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ أَنَّهُ قَالَ: مَكْرُوهٌ قَطْعُ النَّخْلِ وَ سُئِلَ عَنْ قَطْعِ الشَّجَرَةِ قَالَ لَا بَأْسَ بِهِ قُلْتُ فَالسِّدْرُ قَالَ لَا بَأْسَ بِهِ إِنَّمَا يُكْرَهُ قَطْعُ السِّدْرِ بِالْبَادِيَةِ لِأَنَّهُ بِهَا قَلِيلٌ فَأَمَّا هَاهُنَا فَلَا يُكْرَهُ.
📚الكافي ج۵ص۲۶۴
امام صادق علیه السلام فرمود :بریدن #درخت_خرما #مکروه است. و از امام در مورد #بریدن_درخت سؤال شد، امام فرمودند :اشکالی ندارد. گفتم :بریدن #درخت_سدر چطور؟ فرمود : همانا بریدن درخت سدر در بیابان #مکروه است زیرا در آنجا کم است، اما اینجا مکروه نیست!
4⃣عَنْ صَفْوَانَ عَنْ مَنْصُورِ بْنِ حَازِمٍ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام النَّاسُ مَأْمُورُونَ وَ مَنْهِیُّونَ وَ مَنْ کَانَ لَهُ عُذْرٌ عَذَرَهُ اللَّهُ
📚محاسن ج۱ص۲۲۹
امام صادق علیه السلام فرمود :مردم #مأمور (به انجام برخی از کارها) و مورد نهی (از انجام برخی از کارها) هستند و کسی که (در موردی) #عذر داشته باشد، خداوند #عذر او را می پذیرد!
✅در روایت اول مشاهده می شود که مذمت شدیدی از #بریدن_درختان_میوه شده است و در روایت دوم و سوم برخی موارد استثناء شده است که به آنها اخذ می شود. اما با توجه به مذمت وارده در روایت اول برای بریدن درختان میوه، لازم است برای عمل به این روایت از بریدن درختان میوه اجتناب کنیم، مگر مواردی که در روایت دوم و سوم استثناء شده است یا مواردی که با توجه به روایت چهارم، عذر موجهی برای قطع آن داشته باشیم.
✅در فرض سؤال، درخت میوه ای برای ساختن خانه مانع است و این یک عذر است که طبق روایت چهارم که یک اصل کلی می باشد، در بریدن آن معذور هستیم و إن شاء الله خداوند عذر ما را می پذیرد ولی برای مراعات روایت اول لازم است از بریدن بی جهت و بدون عذر درختان میوه اجتناب کنیم.
✅البته نهی و رخصت های فوق مربوط به درختان میوه است و درختان غیر میوه نهی خاصی ندارد.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
نظرات (0)