Loading...

#سؤال_406_ آیا #طبائع_چهارگانه که اطبا ذکر می کنند، مبنای روائی دارد؟


✅پاسخ:بله، و روایات آن بیش از آن است که در این مختصر بتوان ذکر نمود ولی برای خالی نبودن عریضه یک روایت بسیار مهم آن ذکر می شود :

1⃣عن الحسن بن محبوب عن بعض أَصْحَابِنَا یَرَفَعَهُ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام: عِرْفَانُ الْمَرْءِ نَفْسَهُ أَنْ یَعْرِفَهَا بِأَرْبَعِ طَبَائِعَ وَ أَرْبَعِ دَعَائِمَ وَ أَرْبَعَةِ أَرْکَانٍ وَ طَبَائِعُهُ الدَّمُ وَ الْمِرَّةُ وَ الرِّیحُ وَ الْبَلْغَمُ وَ دَعَائِمُهُ الْعَقْلُ وَ مِنَ الْعَقْلِ الْفِطْنَةُ وَ الْفَهْمُ وَ الْحِفْظُ وَ الْعِلْمُ وَ أَرْکَانُهُ النُّورُ وَ النَّارُ وَ الرُّوحُ وَ الْمَاءُ فَأَبْصَرَ وَ سَمِعَ وَ عَقَلَ بِالنُّورِ وَ أَکَلَ وَ شَرِبَ بِالنَّارِ وَ جَامَعَ وَ تَحَرَّکَ بِالرُّوحِ وَ وَجَدَ طَعْمَ الذَّوْقِ وَ الطُّعْمِ بِالْمَاءِ فَهَذَا تَأْسِیسُ صُورَتِهِ فَإِذَا کَانَ عَالِماً حَافِظاً ذَکِیّاً فَطِناً فَهِماً عَرَفَ فِی مَا هُوَ وَ مِنْ أَیْنَ تَأْتِیهِ الْأَشْیَاءُ وَ لِأَیِّ شَیْ ءٍ هُوَ هَاهُنَا وَ لِمَا هُوَ صَائِرٌ بِإِخْلَاصِ الْوَحْدَانِیَّةِ وَ الْإِقْرَارِ بِالطَّاعَةِ وَ قَدْ جَرَی فِیهِ النَّفْسُ وَ هِیَ حَارَّةٌ وَ تَجْرِی فِیهِ وَ هِیَ بَارِدَةٌ فَإِذَا حَلَّتْ بِهِ الْحَرَارَةُ أَشِرَ وَ بَطِرَ وَ ارْتَاحَ وَ قَتَلَ وَ سَرَقَ وَ بَهَجَ وَ اسْتَبْشَرَ وَ فَجَرَ وَ زَنَی وَ اهْتَزَّ وَ بَذَخَ وَ إِذَا کَانَتْ بَارِدَةً اهْتَمَّ وَ حَزِنَ وَ اسْتَکَانَ وَ ذَبَلَ وَ نَسِیَ وَ أَیِسَ فَهِیَ الْعَوَارِضُ الَّتِی تَکُونُ مِنْهَا الْأَسْقَامُ فَإِنَّهُ سَبِیلُهَا وَ لَا یَکُونُ أَوَّلُ ذَلِک إِلَّا لِخَطِیئَةٍ عَمِلَهَا فَیُوَافِقُ ذَلِک مَأْکَلٌ أَوْ مَشْرَبٌ فِی أحْدِ سَاعَاتٍ لَا تَکُونُ تِلْکَ السَّاعَةُ مُوَافِقَةً لِذَلِکَ الْمَأْکَلِ و الْمَشْرَبِ بِحَال الْخَطِیئَةِ فَیَسْتَوْجِبُ الْأَلَمَ مِنْ أَلْوَانِ الْأَسْقَامِ وَ قَالَ جَوَارِحُ الْإِنْسَانِ وَ عُرُوقُهُ وَ أَعْضَاؤُهُ جُنُودٌ لِلَّهِ مُجَنَّدَةٌ عَلَیْهِ فَإِذَا أَرَادَ اللَّهُ بِهِ سُقْماً سَلَّطَهَا عَلَیْهِ فَأَسْقَمَهُ مِنْ حَیْثُ یُرِیدُ بِهِ ذَلِکَ السُّقْمَ
📚العلل: ج ۱، ص 108

امام صادق عليه السّلام فرمود:(#معرفت_نفس) شناختن شخص نفس خود را، آن است که نفس خود را با چهار طبع و چهار ستون و چهار رکن بشناسد!
و طبائع چهارگانه او عبارتست از: #خون و #صفرا و #سودا و #بلغم

و ستون های چهارگانه او عبارتست از: «#عقل» و زيركى و دانائى انسان از عقلست، و «#فهم» (هوش) و «#حافظه» و «#علم»

و اركان چهارگانه او عبارتست از: #نور و #حرارت (آتش) و #روح و #آب

پس به وسیله نور مى بيند و مي شنود و تعقل و درک می کند و به وسیله آتش (حرارت) می خورد و می آشامد و به وسیله روح جماع می کند و حرکت می کند و مزه چشیدنی و خوردنی را با آب می چشد. پس این تأسیس صورت اوست.

پس اگر دانا و حافظ و تیزهوش و فهمیده و فهیم باشد، آنچه در آن است و اینکه امور از کجا به او می رسد و اینکه برای چه چیزی او در این (دنیا) است و اینکه با اخلاص در وحدانیت و اقرار به‌ طاعت (خدا) به کجا خواهد رفت را، می شناسد.

و محققا گاهی نفس در حالی که گرم است در او جاری می گردد و نیز گاهی در حالی که سرد است در او جاری می گردد. پس وقتی حرارت در او درآید، تکبر و فخر فروشی می‌کند و شادی و نشاط می یابد و قتل و دزدی انجام می دهد و شاد و مسرور می شود و فجور و زنا می کند و به جنبش می آید و فخرفروشی می کند و هنگامی که سرد است، غمگین و محزون می شود و آرام می گیرد و پژمرده و فرسوده می شود و فراموش می کند و ناامید می شود. و این (غلبه گرمی و سردی) از عوارضی است که موجب بیماری ها می شود، زیرا این (غلبه گرمی و سردی) راه و جاده بیماری‌ها است و شروع آن نیست مگر با #گناهی که او انجام می دهد و به خاطر آن گناه، یک خوراکی یا یک نوشیدنی در یکی از ساعاتی که آن ساعت با آن خوردنی و نوشیدنی سازگار نیست، با آن گناه هم راستا می شود و در نتیجه مستوجب درد از انواع بیماری‌ها می شود.

و سپس آن حضرت فرمود: جوارح و عروق و اعضاى انسان لشكريانی آماده برای خدا هستند و هر گاه خداوند اراده فرمايد که او را بيمار گرداند، آن را بر او مسلط می كند و از جائی که آن بیماری را بر او خواسته است او را بیمار می کند.

✅ #تفسیر_معرفت_نفس و اهمیت ترک گناه در سلامت بدن و #أثر_غلبه_سردی_و_غلبه_گرمی_در_بدن_انسان در ایجاد بیماری و أثر خوراکی ها و نوشیدنی های بی جا و بی موقع در ایجاد بیماری، در روایت فوق حائز اهمیت است که سزاوار است بسیار در آن تدبر شود.

✅روایات این موضوع زیاد و با اهمیت است و سزاوار است که مؤمنين با یادگیری آنها از برکات آن برای دنیا و آخرت خود استفاده نمایند. إن شاءالله

بسم الله الرحمن الرحیم

#سؤال_407 _ #عده_طلاق چقدر است؟

✅پاسخ : عده طلاق در مورد زن یائسه و زن غیر مدخوله و زن نابالغ و زن باردار و زن مستقیم الحيض و زنی که در سن حیض است ولی حیض نمی شود و زنی که دو یا چند ماه یکبار حیض می شود و....، متفاوت است. اما در این مختصر عده زن مستقیم الحيض بررسی می شود.

✅زن #مستقیم_الحيض به زنی گفته می شود که در هر ماه، یکبار حیض می شود.

1⃣عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ حَمَّادِ بْنِ عُثْمَانَ عَنِ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: عِدَّةُ الْمَرْأَةِ الَّتِي لَا تَحِيضُ وَ الْمُسْتَحَاضَةِ الَّتِي لَا تَطْهُرُ ثَلَاثَةُ أَشْهُرٍ وَ عِدَّةُ الَّتِي تَحِيضُ وَ يَسْتَقِيمُ حَيْضُهَا ثَلَاثَةُ قُرُوءٍ

📚 الكافي ج۶- ص۱۰۰

حلبی از ابی عبدالله امام صادق علیه السلام نقل می کند که فرمود:
عده زنی که #حیض نمی شود و #مستحاضه ای که پاک نمی شود ، سه ماه است و عده زنی که حیض می شود و حیض او مستقیم است ، سه قرء (طُهر یا مابین دو حیض) است!


2⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنِ ابْنِ أَبِي عُمَيْرٍ عَنْ عُمَرَ بْنِ أُذَيْنَةَ عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: قُلْتُ لَهُ أَصْلَحَكَ اللَّهُ رَجُلٌ طَلَّقَ امْرَأَتَهُ عَلَى طُهْرٍ مِنْ غَيْرِ جِمَاعٍ بِشَهَادَةِ عَدْلَيْنِ فَقَالَ إِذَا دَخَلَتْ فِي الْحَيْضَةِ الثَّالِثَةِ فَقَدِ انْقَضَتْ عِدَّتُهَا وَ حَلَّتْ لِلْأَزْوَاجِ قُلْتُ لَهُ أَصْلَحَكَ اللَّهُ إِنَّ أَهْلَ الْعِرَاقِ يَرْوُونَ عَنْ عَلِيٍّ علیه السلام - أَنَّهُ قَالَ هُوَ أَحَقُّ بِرَجْعَتِهَا مَا لَمْ تَغْتَسِلْ مِنَ الْحَيْضَةِ الثَّالِثَةِ فَقَالَ فَقَدْ كَذَبُوا.

📚الكافي ج۶- ص ۸۶

زراره گوید به ابی جعفر امام باقر علیه السلام عرض کردم : خداوند امور شما را اصلاح گرداند، مردی ، زنش را در حال پاکی، بدون مجامعت ، با شهادت دو نفر عادل ، طلاق داده است. فرمود: وقتی داخل حیض سوم شد ، عدّه اش سپری شده است، و برای ازواج حلال می شود. عرض کردم : خداوند امور شما را اصلاح کند، اهل عراق روایت می کنند که علی علیه السلام فرموده : او (یعنی شوهر سابقش) به بازگشت به آن زن سزاوار تر است تا موقعی که از حیض سوم غسل نکرده باشد ، فرمود: قطعا دروغ گفته اند.


3⃣عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ مُعَلَّى بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ عَلِيٍّ عَنْ أَبَانِ بْنِ عُثْمَانَ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الْمَرْأَةِ إِذَا طَلَّقَهَا زَوْجُهَا مَتَى تَكُونُ أَمْلَكَ بِنَفْسِهَا قَالَ إِذَا رَأَتِ الدَّمَ مِنَ الْحَيْضَةِ الثَّالِثَةِ فَهِيَ أَمْلَكُ بِنَفْسِهَا الْحَدِيثَ.

📚الكافي ج۶ ص۸۸

عبدالرحمن بن ابی عبدالله گوید: از امام صادق علیه السلام درباره این سؤال پرسیدم که وقتی زن را شوهرش طلاق بدهد ، چه موقع (برای ازدواج) مالک خویش می شود؟ فرمود: وقتی از حیض سوم خون ببیند ، پس او صاحب اختیار نسبت به خودش می شود ...

✅طبق روایات شیعه که چند مورد آن ذکر شد، زن مدخوله غیر یائسه و غیر حامل که طلاق داده می شود و حیض او هر ماه یکبار و مستقیم است،عده او سه قرء است.
زن در حالت پاکی طلاق داده می شود و بعد از دیدن اولین حیض پاک می شود و مجددا برای بار دوم حیض می شود و سپس از حیض پاک می شود و وقتی برای بار سوم حیض او آغاز شد، عده او به پایان رسیده است و می تواند ازدواج نماید.

#عده_طلاق_مستقیم_الحیض

____________________________________

✅ در 📚کافی ج3ص423، امام باقر علیه السلام در مورد نحوه خواندن #خطبه_نماز_جمعه، یکی از مطالبی که برای خطبه دوم بیان می فرمایند، این است که بعد از صلوات فرستادن بر تک تک ائمه اطهار علیهم السلام، وقتی به صاحب خود یعنی امام زمان علیه السلام رسیدی بگو :

افْتَحْ لَهُ فَتْحاً یَسِیراً وَ انْصُرْهُ نَصْراً عَزِیزاً اللَّهُمَّ أَظْهِرْ بِهِ دِینَکَ وَ سُنَّةَ نَبِیِّکَ حَتَّی لَا یَسْتَخْفِیَ بِشَیْ ءٍ مِنَ الْحَقِّ مَخَافَةَ أَحَدٍ مِنَ الْخَلْقِ اللَّهُمَّ إِنَّا نَرْغَبُ إِلَیْکَ فِی دَوْلَةٍ کَرِیمَةٍ تُعِزُّ بِهَا الْإِسْلَامَ وَ أَهْلَهُ وَ تُذِلُّ بِهَا النِّفَاقَ وَ أَهْلَهُ وَ تَجْعَلُنَا فِیهَا مِنَ الدُّعَاةِ إِلَی طَاعَتِکَ وَ الْقَادَةِ فِی سَبِیلِکَ وَ تَرْزُقُنَا بِهَا کَرَامَةَ الدُّنْیَا وَ الْآخِرَةِ

✳️✳️همه جا دعای برای فرج ✳️✳️

✳️اهمیت دعابرای فرج فراموش نشود✳️


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹