#سوال_1898_ چرا أئمه علیهم السلام گاهی به شعرهای شعرای جاهلیت تمثل می کردند؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنِ الْحُسَیْنِ بْنِ أَبِی الْعَلَاءِ قَالَ: قَالَ أَبُوعَبْداللَّهِ رَحِمَ اللَّهُ عَبْداً عَفَّ وَ تَعَفَّفَ فَکَفَّ عَنِ الْمَسْأَلَةِ فَإِنَّهُ یَتَعَجَّلُ الدَّنِیَّةَ فِی الدُّنْیَا وَ لَا یُغْنِی النَّاسُ عَنْهُ شَیْئاً قَالَ ثُمَّ تَمَثَّلَ أَبُو عَبْدِاللَّهِ بِبَیْتِ حَاتِمٍ :
إِذَا مَا عَرَفْتُ الْیَأْسَ أَلْفَیْتُهُ الْغِنَی إِذَا عَرَفَتْهُ النَّفْسُ وَ الطَّمَعُ الْفَقْرُ.
📚الکافی ج۴ص۲۱
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : اللَّه رحمت کند بنده ای که عفت بورزد و از حرام پرهیز نماید و از درخواست دست نگه دارد، زیرا (اگر چنین نکند)به پستی در دنیا شتاب ورزیده است و مردم سودی به حال او نمی دهند!
سپس امام صادق صلوات اللَّه علیه به بیت حاتم تمثل جستند که می گوید :
وقتی من يأس (از آنچه در دست مردم است) را شناختم، آن را بی نیازی یافتم، در صورتی که نفس آن را بشناسد. و طمع (به چیزی که در دست مردم است) فقر است!
📚الکافی ج2ص149
2⃣عَنْ عَنْبَسَةَ بْنِ بِجَادٍ الْعَابِدِ قَالَ: لَمَّا مَاتَ إِسْمَاعِیلُ بْنُ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ علیهما السلام وَ فَرَغْنَا مِنْ جِنَازَتِهِ جَلَسَ الصَّادِقُ جَعْفَرُ بْنَ مُحَمَّدٍ علیهما السلام وَ جَلَسْنَا حَوْلَهُ وَ هُوَ مُطْرِقٌ ثُمَّ رَفَعَ رَأْسَهُ فَقَالَ أَیُّهَا النَّاسُ إِنَّ هَذِهِ الدُّنْیَا دَارُ فِرَاقٍ وَ دَارُ الْتِوَاءٍ لَا دَارُ اسْتِوَاءٍ عَلَی أَنَّ لِفِرَاقِ الْمَأْلُوفِ حُرْقَةً لَا تُدْفَعُ وَ لَوْعَةً لَا تُرَدُّ وَ إِنَّمَا یَتَفَاضَلُ النَّاسُ بِحُسْنِ الْعَزَاءِ وَ صِحَّةِ الْفِکْرَةِ فَمَنْ لَمْ یَثْکَلْ أَخَاهُ ثَکِلَهُ أَخُوهُ وَ مَنْ لَمْ یُقَدِّمْ وَلَداً کَانَ هُوَ الْمُقَدَّمَ دُونَ الْوَلَدِ ثُمَّ تَمَثَّلَ علیه السلام بِقَوْلِ أَبِی خِرَاشٍ الْهُذَلِیِ یَرْثِی أَخَاهُ
وَ لَا تَحْسَبِی أَنِّی تَنَاسَیْتُ عَهْدَهُ***وَ لَکِنَّ صَبْرِی یَا أُمَیْمُ جَمِیلٌ
📚کمال الدین و تمام النعمة ج ۱ ص ۱۶۳.
عنبسه گوید : وقتی اسماعیل پسر امام صادق صلوات اللَّه علیه از دنیا رفت و از امور جنازه او فارغ شدیم، امام صادق صلوات اللَّه علیه نشستند در حالیکه سرشان پایین بود و خاموش بودند و ما هم اطراف ایشان نشستیم. سپس امام سرشان را بالا آوردند و فرمودند : ای مردم! همانا این دنیا خانه فراق و جدایی و خانه پیچیدگی و کجی است، نه خانه اعتدال! بر این اساس، در جدا شدن از کسی که با او الفت و انس بوده است سوزشی هست که قابل دفع نیست و غصه ای است که قابل رد کردن نیست و مردم با تسلیت نیکو و صحت تفکر بر هم برتری پیدا می کنند! پس کسی که برادرش را از دست ندهد و به سوگ او ننشیند، برادرش به سوگ او خواهد نشست! و کسی که فرزندش را پیش نفرستد، خودش پیش فرستاده قبل از فرزند خواهد بود!
سپس امام به گفتار ابی خراش هذلی (از شاعران زمان جاهلیت) که در رثای برادرش گفته بود تمثل جستند :
گمان مکن که من عهد او را فراموش کرده ام * ولی ای اُمَیْم! صبر من بر او جمیل است!
3⃣عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ جَدِّهِ عَلِيِّ بْنِ الْحُسَيْنِ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَلِيِّ بْنِ أَبِي طَالِبٍ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ :إِنَّ مِنَ الْبَيَانِ سِحْراً وَ مِنَ الْعِلْمِ جَهْلًا وَ مِنَ الشِّعْرِ حِكَماً وَ مِنَ الْقَوْلِ عِيّاً
📚جعفریات ص٢٣٠
امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمودند : همانا برخی بیان ها سحر و افسون است و برخی از دانستنی ها جهل و نادانی است و برخی از شعرها #حکمت است و برخی از گفتارها درماندگی و تحیر در کلام است!
4⃣عَنْ مُوسَی بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ آبَائِهِ علیهم السلام قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله إِنَّ مِنَ الْبَیَانِ لَسِحْراً وَ مِنَ الْعِلْمِ جَهْلًا وَ مِنَ الشِّعْرِ حُکْماً وَ مِنَ الْقَوْلِ عَدْلًا.
📚بحارالأنوار ج١ص٢١٨
امام کاظم صلوات اللَّه علیه از اجدادش روایت نموده است که رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمودند : همانا برخی از بیان ها سحر و افسون است و برخی از دانستنی ها جهل است و برخی از شعرها حکمت است و برخی از گفتارها عدل است!
✅ در موارد اندکی اهل بیت علیهم السلام به اشعار شعرای جاهلیت و غیره تمثل می جستند که این از آن جهت است که به فرموده خود اهل بیت علیهم السلام، برخی از شعرها حکمت آمیز است و تمثل به آنها بدون إشکال است.
🌺مولایمان درخواست دعای زیاد برای تعجیل فرج نموده است! آیا انجام می دهیم؟! 🌺
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)