Loading...

#سوال_1846_ اگر فروشنده در عقد بيع شرط کند که خریدار کالا را به کسی نفروشد و به کسی ندهد، آیا این شرط جائز است و عمل به آن توسط خریدار لازم است؟





✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ عَلِیِّ بْنِ إِبْرَاهِیمَ عَنْ أَبِیهِ عَنِ ابْنِ أَبِی عُمَیْرٍ عَنْ حَمَّادٍ عَنِ الْحَلَبِیِّ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الشَّرْطِ فِی الْإِمَاءِ لَا تُبَاعُ وَ لَا تُورَثُ وَ لَا تُوهَبُ فَقَالَ یَجُوزُ ذَلِکَ غَیْرَ الْمِیرَاثِ فَإِنَّهَا تُورَثُ وَ کُلُّ شَرْطٍ خَالَفَ کِتَابَ اللَّهِ فَهُوَ رَدٌّ.

📚 الکافی ج۵ص۲۱۲

حلبي گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شرط در کنیز که فروخته نشود و به ارث داده نشود و هبه نشود سؤال کردم؛ امام فرمودند : جائز است مگر میراث، چرا که آن مورد ارث قرار می گیرد و هر شرطی که مخالف قرآن باشد، پس آن ردّ است!


2⃣ عَنِ النَّضْرِ بْنِ سُوَیْدٍ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: الْمُسْلِمُونَ عِنْدَ شُرُوطِهِمْ إِلَّا کُلَّ شَرْطٍ خَالَفَ کِتَابَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ فَلَا یَجُوزُ.

📚 التهذیب ج۷ص۲۲

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : مسلمانان در نزد شرطهای خود هستند، مگر هر شرطی که مخالف قرآن باشد که جائز نیست!



3⃣عَنْ صَفْوَانَ عَنِ ابْنِ سِنَانٍ قَالَ سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الشَّرْطِ فِی الْإِمَاءِ لَا تُبَاعُ وَ لَا تُوهَبُ قَالَ یَجُوزُ ذَلِکَ غَیْرَ الْمِیرَاثِ فَإِنَّهَا تُورَثُ لِأَنَّ کُلَّ شَرْطٍ خَالَفَ الْکِتَابَ بَاطِلٌ.

📚 التهذیب ج۷ص۶۷

ابن سنان گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد (بیع) کنیزان به این شرط که فروخته نشود و هبه هم نشود سؤال کردم؛ امام فرمودند : جائز است، مگر میراث، چرا که آن به ارث می رسد، زیرا هر شرطی که با قرآن مخالف باشد باطل است!



4⃣عَنِ الصَّفَّارِ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ مُوسَی الْخَشَّابِ عَنْ غِیَاثِ بْنِ کَلُّوبٍ عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِیهِ أَنَّ عَلِیَّ بْنَ أَبِی طَالِبٍ علیه السلام کَانَ یَقُولُ مَنْ شَرَطَ لِامْرَأَتِهِ شَرْطاً فَلْیَفِ لَهَا بِهِ فَإِنَّ الْمُسْلِمِینَ عِنْدَ شُرُوطِهِمْ إِلَّا شَرْطاً حَرَّمَ حَلَالًا أَوْ أَحَلَّ حَرَاماً

📚تهذیب ج٧ص۴۶٧

امیرالمؤمنین صلوات الله علیه فرمودند : کسی که با همسر خود شرطی قرار می دهد باید برای همسرش به آن شرط وفا کند چرا که مسلمین در نزد شروط خود هستند(به شروط وفا می کنند) مگر شرطی که حرامی را حلال یا حلالی را حرام کند!


5⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ سَمِعْتُهُ یَقُولُ مَنِ اشْتَرَطَ شَرْطاً مُخَالِفاً لِکِتَابِ اللَّهِ فَلَا یَجُوزُ لَهُ وَ لَا یَجُوزُ عَلَی الَّذِی اشْتُرِطَ عَلَیْهِ وَ الْمُسْلِمُونَ عِنْدَ شُرُوطِهِمْ مِمَّا وَافَقَ کِتَابَ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ

📚کافی جلد ۵ص١۶٩

عبد الله بن سنان گوید : شنیدم امام صادق صلوات الله علیه می فرمود : کسی که شرطی بگذارد که با قرآن کتاب خداوند مخالف باشد، آن شرط برای او و برای آنکه بر او شرط شده جایز نیست و مسلمانان در نزد شروط خود هستند (شروطشان جایز و قابل عمل است) در مواردی که با کتاب خدا موافق باشد.



✅ با توجه به روایات فوق و غیره، اگر فردی در ضمن عقود شرطي قرار دهد که مخالف قرآن نباشد و حلال را حرام و حرام را حلال نکند، آن شرط جائز است و لازم است به آن عمل شود.


✅ از این جهت که شرط عدم فروش و عدم هبه در عقد بيع مخالف با قرآن نمی باشد و حرامی را حلال و حلالی را حرام نمی کند، چنین شرطی جایز است و لازم است خریدار به این شرطی که ضمن عقد بيع گذاشته شده است و آن کالا به این شرط به او فروخته شده است عمل کند.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹