#سوال_1790_ وظیفه کسی که زکات فطره یا زکات مال خود را در گذشته نداده باشد چیست؟
✅ پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ مَعْرُوفِ بْنِ خَرَّبُوذَ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ قَالَ: إِنَّ اللَّهَ تَبَارَکَ وَ تَعَالَی قَرَنَ الزَّکَاةَ بِالصَّلَاةِ فَقَالَ وَ أَقِیمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّکاةَ فَمَنْ أَقَامَ الصَّلَاةَ وَ لَمْ یُؤْتِ الزَّکَاةَ فَکَأَنَّهُ لَمْ یُقِمِ الصَّلَاةَ.
📚 الفقیه ج۲ص۱۰
امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : همانا اللَّه تبارک و تعالی زکات را به نماز قرین نموده است و (در سوره بقره آیه ۴٣)فرموده است : «نماز را اقامه کنید و زکات را پرداخت کنید»، پس کسی که نماز را اقامه کند و زکات را پرداخت نکند، گویی که نماز را اقامه نکرده است!
2⃣ عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ الْمُبَارَکِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا إِبْرَاهِیمَ عَنْ صَدَقَةِ الْفِطْرَةِ أَ هِیَ مِمَّا قَالَ اللَّهُ أَقِیمُوا الصَّلاةَ وَ آتُوا الزَّکاةَ فَقَالَ نَعَمْ الْحَدِیثَ.
📚 التهذیب ج۴ص۸۹
اسحاق گوید : از امام کاظم صلوات اللَّه علیه در مورد زکات فطره سؤال کردم که آیا جزو مواردی است که اللَّه (در سوره بقره آیه ۴٣)فرموده است : «نماز را اقامه کنید و زکات را پرداخت کنید»؟؟ امام فرمودند : بله!
3⃣عَنْ سَمَاعَةَ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ: إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ فَرَضَ لِلْفُقَرَاءِ فِی أَمْوَالِ الْأَغْنِیَاءِ فَرِیضَةً لَا یُحْمَدُونَ إِلَّا بِأَدَائِهَا وَ هِیَ الزَّکَاةُ الْحَدِیثَ.
📚 الکافی ج۳ص۴۹۸
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : همانا اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ برای فقراء در اموال اغنياء فريضه اي قرار داده است که جز با پرداخت آن شایسته ستایش نیستند و آن همان #زکات است!
4⃣عَنْ شُعَیْبٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ إِنَّ عَلَی أَخِی زَکَاةً کَثِیرَةً أَ فَأَقْضِیهَا أَوْ أُؤَدِّیهَا عَنْهُ فَقَالَ لِی وَ کَیْفَ لَکَ بِذَلِکَ قُلْتُ أَحْتَاطُ قَالَ نَعَمْ إِذاً تُفَرِّجُ عَنْهُ.
📚 الکافی ج۳ص۵۴۷
شعیب گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : همانا زکات بسیاری بر عهده برادرم بود! آیا آن را از جانب او (که مرده است) قضا کنم یا از جانب او پرداخت نمایم؟ امام فرمودند : چگونه می خواهی مقدار آن را بدانی؟؟ گفتم : احتیاط می کنم! فرمود : بله! در این صورت گرفتاری او را گره گشایی می کنی!
5⃣عن زُرَارَةَ قال: قُلْتُ لِأَبِی جَعْفَرٍ رَجُلٌ لَمْ یُزَکِّ مَالَهُ فَأَخْرَجَ زَکَاتَهُ عِنْدَ مَوْتِهِ فَأَدَّاهَا کَانَ ذَلِکَ یُجْزِی عَنْهُ قَالَ نَعَمْ...
📚الکافی ج۳ص۵۴۷
زراره گوید : شخصی زکات مالش را نداده است، پس هنگام مرگش زکاتش را خارج می کند و آن را پرداخت می کند. آیا این کار او را کفایت می کند؟ فرمود : بله!
6⃣عَنْ زُرَارَةَ بْنِ أَعْیَنَ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه فِی رَجُلٍ أَخْرَجَ فِطْرَتَهُ فَعَزَلَهَا حَتَّی یَجِدَ لَهَا أَهْلًا فَقَالَ إِذَا أَخْرَجَهَا مِنْ ضَمَانِهِ فَقَدْ بَرِئَ وَ إِلَّا فَهُوَ ضَامِنٌ لَهَا حَتَّی یُؤَدِّیَهَا إِلَی أَرْبَابِهَا
📚التهذیب ج۴ص۷۷
امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که زکات فطره خود را از مالش خارج نموده است و آن را جدا کرده است تا أهل آن را پیدا کند فرمود : اگر آن را از ضمان خود خارج گرداند از این بدهی رهایی یافته است و در غیر این صورت #ضامن است تا اینکه آن را به صاحبان آن برساند!
7⃣عن أبی بصیر عن أبی عبداللَّه قال: قُلْتُ لَهُ هَلْ لِلزَّکَاةِ وَقْتٌ مَعْلُومٌ تُعْطَی فِیهِ فَقَالَ إِنَّ ذَلِکَ لَیَخْتَلِفُ فِی إِصَابَةِ الرَّجُلِ الْمَالَ و أَمَّا الْفِطْرَةُ فَإِنَّهَا مَعْلُومَةٌ.
📚الکافی ج۳ص۵۲۲
ابوبصیر گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : آیا زکات وقت معینی دارد که در آن وقت پرداخت گردد؟ امام فرمود : با توجه به زمانی که فرد مالش را به دست آورده است متفاوت است ولی زمان زکات فطره معلوم و مشخص است!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، زکات مال و زکات فطره يکی از فریضه های إلهی است که واجب است در وقت معين و محدود آن پرداخت گردد و اگر کسی از پرداخت آن در وقت آن کوتاهی نماید معصیت نموده است ولی پرداخت این بدهی از او ساقط نمی شود و در هر صورت باید آن را قضا کند و پرداخت نماید، هر چند در موقع مرگش باشد و اگر بدون پرداخت آن از دنیا برود، جزو دیونی است که قبل از تقسیم مال در بین وارثان، باید از مالش خارج گردد.
البته اگر کسی بعد از مرگش تبرعاً برایش پرداخت کند نیز از عهده او برداشته میشود.
لذا اگر کسی در گذشته زکات مال یا زکات فطره خود و عیالش را نداده است، باید اکنون آن را پرداخت نماید و جز با پرداخت آن از او ساقط نمی شود.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)