Loading...

#سوال_1785_ دعاهای هنگام ورود به مستراح و هنگام تخلي و بعد از آن چیست؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :

1⃣ أَبِی أُسَامَةَ گوید : من نزد امام صادق صلوات اللَّه علیه بودم که مردی از فرقه مغیریه از امام در مورد چیزی از سنت ها سؤال کرد. امام فرمودند : هیچ چیزی نیست که احدی از فرزندان آدم به آن احتیاج داشته باشد، مگر اینکه از جانب اللَّه و رسول او سنتی در آن مورد جاری شده است که هر کسی آن را شناخت که شناخت و هر کسی آن را نشناخت‌ که نشناخت‌!

پس مردی گفت : سنت در مورد ورود به مستراح چیست؟! امام فرمودند : ذکر إلهی می گویی و از شیطان به اللَّه پناه می بری (إستعاذه می گویی) و هنگامی که فارغ شدی می گویی :

الْحَمْدُ لِلَّهِ عَلَی مَا أَخْرَجَ مِنِّی مِنَ الْأَذَی فِی یُسْرٍ وَ عَافِیَةٍ.

آن مرد گفت : (چرا) انسان در آن حال که هست نمی تواند صبر کند تا اینکه به آنچه از او خارج شده نگاه می کند؟! امام فرمودند : در زمین هیچ انسانی نیست مگر اینکه دو فرشتهٔ موکل همراه او هستند، پس وقتی در آن حال (تخلي) است، گردن او را کج می کنند و به او می گویند : ای پسر آدم! به آنچه در دنیا برایش تلاش می کردی نگاه کن که به چه چیزی تبدیل شده است!

📚 الکافی ج۳ص۶۹


2⃣ مُعَاوِیَةَ بْنِ عَمَّار گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی وارد مستراح شدی بگو :

بِسْمِ اللَّهِ اللَّهُمَّ إِنِّی أَعُوذُ بِکَ مِنَ الْخَبِیثِ الْمُخْبِثِ الرِّجْسِ النِّجْسِ الشَّیْطَانِ الرَّجِیمِ

و هنگامی که خارج شدی بگو :

بِسْمِ اللَّهِ الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی عَافَانِی مِنَ الْخَبِیثِ الْمُخْبِثِ وَ أَمَاطَ عَنِّی الْأَذَی

و هنگامی که خواستی وضو بگیری بگو :

أَشْهَدُ أَنْ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ اللَّهُمَّ اجْعَلْنِی مِنَ التَّوَّابِینَ وَ اجْعَلْنِی مِنَ الْمُتَطَهِّرِینَ وَ الْحَمْدُ لِلَّهِ رَبِّ الْعَالَمِینَ.

📚 الکافی ج۳ص۱۶


3⃣ابوبصیر از یکی از دو امام باقر یا امام صادق صلوات اللَّه علیهما روایت نموده است که فرمودند : هنگامی که وارد مستراح شدی بگو :

أَعُوذُ بِاللَّهِ مِنَ الرِّجْسِ النِّجْسِ الْخَبِیثِ الْمُخْبِثِ الشَّیْطَانِ الرَّجِیمِ

و هنگامی که فارغ شدی بگو :

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی عَافَانِی مِنَ الْبَلَاءِ وَ أَمَاطَ عَنِّی الْأَذَی.

📚 التهذیب ج۱ص۳۵۱


4⃣ امام صادق صلوات اللَّه علیه از اجدادش از امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه روایت نموده است که ایشان هنگامی که از مستراح بیرون می آمدند سه بار می گفتند :

الْحَمْدُ لِلَّهِ الَّذِی رَزَقَنِی لَذَّتَهُ وَ أَبْقَی قُوَّتَهُ فِی جَسَدِی وَ أَخْرَجَ عَنِّی أَذَاهُ یَا لَهَا مِنْ نِعْمَةً.



📚 التهذیب ج۱ص۲۹

✅ با توجه به متن عربی روایت فوق، محتمل است که مولا فقط قسمت آخر یعنی : «یَا لَهَا مِنْ نِعْمَةً» را سه بار می گفتند و ابتدای دعا را یکبار.


5⃣ امام صادق صلوات اللَّه علیه وقتی وارد #مستراح می شد سرش را می پوشاند و در دلش(آهسته) می گفت :

بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ وَ لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ رَبِّ أَخْرِجْ مِنِّی الْأَذَی سَرْحاً بِغَیْرِ حِسَابٍ وَ اجْعَلْنِی لَکَ مِنَ الشَّاکِرِینَ فِیمَا تَصْرِفُهُ عَنِّی مِنَ الْأَذَی وَ الْغَمِّ الَّذِی لَوْ حَبَسْتَهُ عَنِّی هَلَکْتُ لَکَ الْحَمْدُ اعْصِمْنِی مِنْ شَرِّ مَا فِی هَذِهِ الْبُقْعَةِ وَ أَخْرِجْنِی مِنْهَا سَالِماً وَ حُلْ بَیْنِی وَ بَیْنَ طَاعَةِ الشَّیْطَانِ الرَّجِیمِ.

📚 الفقیه ج۱ص۲۴


6⃣ قَالَ أَبُوجَعْفَرٍ الْبَاقِرُ إِذَا انْکَشَفَ أَحَدُکُمْ لِبَوْلٍ أَوْ لِغَیْرِ ذَلِکَ فَلْیَقُلْ بِسْمِ اللَّهِ فَإِنَّ الشَّیْطَانَ یَغُضُّ بَصَرَهُ عَنْهُ حَتَّی یَفْرُغَ.


📚الفقیه ج۱ص۲۵

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : هنگامی که یکی از شما برای بول یا غیر آن لباسش را کنار می زند، بِسْمِ اللَّه بگوید، که همانا شیطان چشمانش را می بندد تا اینکه او فارغ گردد!


7⃣کَانَ عَلِیٌّ یَقُولُ مَا مِنْ عَبْدٍ إِلَّا وَ بِهِ مَلَکٌ مُوَکَّلٌ یَلْوِی عُنُقَهُ حَتَّی یَنْظُرَ إِلَی حَدَثِهِ ثُمَّ یَقُولُ لَهُ الْمَلَکُ یَا ابْنَ آدَمَ هَذَا رِزْقُکَ فَانْظُرْ مِنْ أَیْنَ أَخَذْتَهُ وَ إِلَی مَا صَارَ فَیَنْبَغِی لِلْعَبْدِ عِنْدَ ذَلِکَ أَنْ یَقُولَ اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی الْحَلَالَ وَ جَنِّبْنِی الْحَرَام

📚فقیه ج۱ص۲۳

امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه می فرمود : هیچ بنده ای نیست مگر اینکه فرشته ای موکل است که گردن او را خم کند تا به غائط خود نگاه کند! سپس فرشته به او می گوید : ای پسر آدم! این رزق تو بود! پس بنگر که آن را از کجا به دست آوردی و به چه چیزی تبدیل شد!
پس براي بنده سزاوار است که در آن هنگام (نگاه به غائط) بگوید :

اللَّهُمَّ ارْزُقْنِی الْحَلَالَ وَ جَنِّبْنِی الْحَرَامَ


https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹