Loading...

#سؤال_1761_ حد و مرز کم خوری که در روایات ترغیب شده است چیست؟





✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عن صالح النیلِی عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قال: إِنَّ اللَّهَ یُبْغِضُ کَثْرَةَ الْأَکْل

📚محاسن ص۴۴۶

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : قطعاً اللَّه پُرخوری را دشمن می دارد!



2⃣عن یونس بن عمار عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ: کَثْرَةُ الْأَکْلِ مَکْرُوهٌ

📚محاسن ص۴۴۶

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : پُرخوری مکروه و ناپسند است!


3⃣عن أبی الجارود عن أبی جعفر قال: مَا مِنْ شَیْءٍ أَبْغَضَ إِلَی اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ مِنْ بَطْنٍ مَمْلُوءٍ

📚کافی ج۶ص۲۷۰

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : هیچ چیزی در نزد اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ مبغوض تر از شکم پُر نیست!


4⃣قال امیرالمؤمنین : إِيَّاكَ وَ الْبِطْنَةَ فَمَنْ لَزِمَهَا كَثُرَتْ أَسْقَامُهُ وَ فَسُدَتْ أَحْلَامُهُ

📚غررالحکم ج ۱ص۱۴۷

امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : از پُرخوری پرهیز کن، پس کسی که ملازم پُرخوری باشد، بیماری هایش زیاد می شود و رؤیا هایش فاسد می شود!


5⃣قال امیرالمؤمنین : لَا يَجْتَمِعُ الْجُوعُ وَ الْمَرَضُ

📚غررالحكم ج2ص836

امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : گرسنگی و بیماری با هم جمع نمی شود!


6⃣قال امیرالمؤمنین : لَا يَجْتَمِعُ الصِّحَّةُ وَ النَّهَمُ

📚 غررالحكم ج ۲ص۸۳۶

امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : سلامتی و پُرخوری با هم جمع نمی شود!


7⃣عَنِ ابْنِ سِنَانٍ عَمَّنْ ذَکَرَهُ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قَالَ: کُلُّ دَاءٍ مِنَ التُّخَمَةِ ما خلا الْحُمَّی فَإِنَّهَا تَرِدُ وُرُوداً

📚کافی ج۶ص۲۶۹

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : هر دردی از تُخَمَه می باشد (یعنی سوء هاضمه که بر أثر #پرخوری يا خوردن غذای سنگین یا آلوده و بیماری زا ایجاد می شود)، به غیر از تب که یکباره وارد می شود!


8⃣عن كُمَيْلِ بْنِ زِيَادٍ عَنْ أَمِيرالْمُؤْمِنِينَ فِي وَصِيَّةٍ لَهُ طَوِيلَةٍ قَالَ: يَا كُمَيْلُ لَا تُوقِرَنَ مَعِدَتَكَ طَعَاماً وَ دَعْ فِيهَا لِلْمَاءِ مَوْضِعاً و لِلرِّيحِ مَجَالًا يا كُمَيْلُ لَا تَرْفَعَنَّ يَدَكَ مِنَ الطَّعَامِ إِلَّا وَ أَنْتَ تَشْتَهِيهِ فَإِذَا فَعَلْتَ ذَلِكَ فَأَنْتَ تَسْتَمْرِئُهُ يَا كُمَيْلُ صِحَّةُ الْجَسَدِ مِنْ قِلَّةِ الطَّعَامِ وَ قِلَّةُ الْمَاء

📚بشارة المصطفى ص۲۵

امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه در وصیت به کمیل بن زیاد فرمودند : ای کمیل! معده خود را از غذا سنگین نکن و در آن مکانی برای آب و محل گردشی برای هوا هم قرار بده! ای کمیل! هرگز دست از طعام برندار مگر در حالیکه هنوز اشتهای آن را داشته باشی. پس در صورتی که این کار را انجام دهی آن را گوارا می کنی! ای کمیل! سلامتی بدن از کم بودن غذا و نوشیدنی است!



9⃣عن الأصبغ بن نباتة قال:قال أَمِیرُالْمُؤْمِنِینَ لِلْحَسَنِ أَ لَا أُعَلِّمُکَ أَرْبَعَ خِصَالٍ تَسْتَغْنِی بِهَا عَنِ الطِّبِّ قَالَ بَلَی قَالَ لَا تَجْلِسْ عَلَی الطَّعَامِ إِلَّا وَ أَنْتَ جَائِعٌ و لَا تَقُمْ عَنِ الطَّعَامِ إِلَّا وَ أَنْتَ تَشْتَهِیهِ و جَوِّدِ الْمَضْغَ و إِذَا نِمْتَ فَاعْرِضْ نَفْسَکَ عَلَی الْخَلَاءِ فَإِذَا اسْتَعْمَلْتَ هَذَا اسْتَغْنَیْتَ عَنِ الطِّبِّ

📚خصال ص۲۲۸ح۶۷

اصبغ گوید : امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه به امام حسن مجتبی صلوات اللَّه علیه فرمود : آیا چهار خصلت به تو یاد ندهم که به وسیله آنها از طب بی نیاز گردی؟ فرمود : بلی! فرمود :

_بر سر غذا ننشین مگر در حالی که گرسنه باشی!

_و از سر غذا برنخیز مگر در حالی که هنوز اشتهای آن را داشته باشی!

_و جویدن را خوب انجام بده!

_و هنگامی که خواستی بخوابی، خودت را بر بیت الخلاء عرضه کن!

پس در صورتی که اینها را عمل کنی از طب بی نیاز می شوی!


0⃣1⃣قال أبوعبداللَّه لَیْسَ بُدٌّ لِابْنِ آدَمَ مِنْ أَکْلَةٍ یُقِیمُ بها صُلْبَهُ فَإِذَا أَکَلَ أَحَدُکُمْ طَعَاماً فَلْیَجْعَلْ ثُلُثَ بَطْنِهِ لِلطَّعَامِ و ثُلُثَ بَطْنِهِ لِلشَّرَابِ و ثُلُثَ بَطْنِهِ لِلنَّفَسِ و لَا تَسَمَّنُوا تَسَمُّنَ الْخَنَازِیرِ لِلذَّبْح

📚کافی ج۶ص۲۶۹

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : فرزند آدم چاره ای از لقمه ای که کمرش را راست نگه دارد (و از پا نیفتد) ندارد! پس هنگامی که یکی از شما غذایی می خورد، یک سوم شکمش را برای غذا و یک سوم شکمش را برای نوشیدنی و یک سوم شکمش را برای نفس و هوا قرار دهد و مانند خوکی که برای ذبح چاق می کنند خود را فربه و چاق نکنید!


✅ در روایات فراوانی از پُرخوری مذمت شدید شده است و به کم خوری ترغیب شده است و حد آن طبق روایات این است که قبل از گرسنگی غذا خورده نشود و قبل از سیری و ختم اشتهاء از غذا دست کشیده شود و فقط نهایتاً یک سوم معده به غذا اختصاص داده شود.



https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹