#سوال_1694_ ترتیب مناسک روز عید قربان چیست؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا إِبْرَاهِیمَ أَیُّ سَاعَةٍ أَحَبُّ إِلَیْکَ أَنْ أُفِیضَ مِنْ جَمْعٍ قَالَ قَبْلَ أَنْ تَطْلُعَ الشَّمْسُ بِقَلِیلٍ فَهُوَ أَحَبُّ السَّاعَاتِ إِلَیَّ قُلْتُ فَإِنْ مَکَثْنَا حَتَّی تَطْلُعَ الشَّمْسُ قَالَ لَا بَأْسَ.
📚 الکافی ج۴ص۴۷۰
اسحاق بن عمار گوید : از امام کاظم صلوات اللَّه علیه پرسیدم : کدام زمان نزد شما محبوبتر است که از مشعر (به منا) روانه شوم؟ فرمود : اندکی قبل از اینکه آفتاب طلوع کند! که این محبوبترین زمان نزد من است. گفتم : اگر ماندیم تا اینکه خورشید طلوع کرد چطور؟ فرمود : اشکال ندارد!
2⃣عَنْ مِسْمَعٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ فِی رَجُلٍ وَقَفَ مَعَ النَّاسِ بِجَمْعٍ ثُمَّ أَفَاضَ قَبْلَ أَنْ یُفِیضَ النَّاسُ قَالَ إِنْ کَانَ جَاهِلًا فَلَا شَیْءَ عَلَیْهِ وَ إِنْ کَانَ أَفَاضَ قَبْلَ طُلُوعِ الْفَجْرِ فَعَلَیْهِ دَمُ شَاةٍ
📚الکافی ج۴ص۴۷۳
امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که همراه مردم در مشعر وقوف کند و سپس قبل از اینکه مردم کوچ کنند (به سوی منا) روانه شود فرمود : اگر جاهل باشد چیزی بر عهده او نیست و اگر (عمداً) قبل از طلوع فجر روانه شد، قربانی یک گوسفند بر عهده اوست!
3⃣عَنْ هِشَامِ بْنِ الْحَکَمِ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّه قَالَ لَا تُجَاوِزْ وَادِیَ مُحَسِّرٍ حَتَّی تَطْلُعَ الشَّمْسُ.
📚 الکافی ج۴ص۴۷۰
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : از وادی مُحَسَّر رد نشو تا اینکه خورشید طلوع کند!
4⃣عَنْ مُعَاوِیَةَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ: إِذَا رَمَیْتَ الْجَمْرَةَ فَاشْتَرِ هَدْیَکَ الْحَدِیثَ.
📚 الکافی ج۴ص۴۹۱
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : (در روز عید قربان) هنگامی که جمره (عقبه) را رَمْی نمودی، قربانی خود را خریداری کن!
5⃣عَنْ جَمِیلٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ تَبْدَأُ بِمِنًی بِالذَّبْحِ قَبْلَ الْحَلْقِ
📚 الکافی ج۴ص۴۹۸
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : در منا قبل از سر تراشیدن، ابتدا به ذبح قربانی آغاز کن!
6⃣عَنْ عُمَرَ بْنِ یَزِیدَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِذَا ذَبَحْتَ أُضْحِیَّتَکَ فَاحْلِقْ رَأْسَکَ وَ اغْتَسِلْ وَ قَلِّمْ أَظْفَارَکَ وَ خُذْ مِنْ شَارِبِکَ.
📚 التهذیب ج۵ص۲۴۰
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی قربانی خود را ذبح نمودی، سرت را بتراش و غسل کن و ناخن هایت را بگیر و شارب خود را کوتاه کن!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، حجاج تا طلوع فجر در مشعر وقوف می کنند و بعد از طلوع فجر و بهتر آنکه اندکی قبل از طلوع آفتاب به سوی منا روانه می شوند، به گونه ای که قبل از رد شدن از وادی مُحَسَّر که بین مشعر و منا است، آفتاب طلوع کرده باشد.
✅ لذا حجاج در محدوده زمانی طلوع فجر تا طلوع آفتاب، در محدوده مشعرالحرام که حدود آن مابين كوه مِأزَمَيْن و حِياضْ و وادى مُحَسَّر است می مانند و با طلوع آفتاب از طرف وادی مُحَسَّر به سوی منا حرکت می کنند.
البته طبق روایت 1⃣، اگر بعد از طلوع آفتاب نیز روانه شوند اشکالی ندارد ولی نباید عمداً قبل از طلوع فجر روانه شوند و اگر عمدا قبل از طلوع فجر روانه شوند و از گروههایی که اجازه إفاضه در شب را دارند نباشند، کفاره ذبح یک گوسفند بر عهده آنهاست.
برخی از افرادی که اجازه روانه شدن در شب به سوی منا را دارند، در این لینک مذکور هستند :
https://t.me/porseshvapasokhe/3606
✅ طبق روایات فوق و غیره، بعد از اینکه حجاج از مشعر به سوی منا کوچ نمودند، به ترتیب زیر مناسک خود را انجام می دهند :
1_ رَمْی جمره عَقَبَه
2_ انجام قربانی
3_ تراشیدن سر
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)