Loading...

#سوال_1652_ جریده میت چیست و چه نفعی دارد و در کجا گذاشته می شود؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ زُرَارَةَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی جَعْفَرٍ أَ رَأَیْتَ الْمَیِّتَ إِذَا مَاتَ لِمَ تُجْعَلُ مَعَهُ الْجَرِیدَةُ فَقَالَ یَتَجَافَی عَنْهُ الْعَذَابُ وَ الْحِسَابُ مَا دَامَ الْعُودُ رَطْباً إِنَّمَا الْحِسَابُ وَ الْعَذَابُ کُلُّهُ فِی یَوْمٍ وَاحِدٍ فِی سَاعَةٍ وَاحِدَةٍ قَدْرَ مَا یَدْخُلُ الْقَبْرَ وَ یَرْجِعُ الْقَوْمُ وَ إِنَّمَا جُعِلَتِ السَّعَفَتَانِ لِذَلِکَ فَلَا یُصِیبُهُ عَذَابٌ وَ لَا حِسَابٌ بَعْدَ جُفُوفِهِمَا إِنْ شَاءَ اللَّهُ.

📚الفقیه ج۱ص۱۴۵

زراره گوید : به امام باقر صلوات اللَّه علیه گفتم : به من خبر دهيد که وقتی میت از دنیا می رود به چه خاطر همراه او جریده گذاشته می شود؟ امام فرمودند : تا زمانی که آن چوب مرطوب است، عذاب و حساب از او دور می گردد! همانا همه عذاب و حساب در یک روز و در یک ساعت، به اندازه ای که در قبر گذاشته شود و مردم برگردند می باشد و همانا دو شاخه درخت خرما برای همین أمر گذاشته می شود و إن شاءاللَّه بعد از خشک شدن این دو شاخه، عذاب و حساب به او نمی رسد!



2⃣عَنِ الْحَسَنِ بْنِ زِیَادٍ أَنَّهُ سَأَلَ أَبَا عَبْداللَّه عَنِ الْجَرِیدَةِ الَّتِی تَکُونُ مَعَ الْمَیِّتِ فَقَالَ تَنْفَعُ الْمُؤْمِنَ وَ الْکَافِرَ.

📚الفقیه ج۱ص۱۴۵

حسن بن زیاد از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد #جریده که همراه میت گذاشته می شود پرسش کرد؛ امام فرمودند : به مؤمن و کافر سود می دهد!



3⃣ عَنْ یَحْیَی بْنِ عُبَادَةَ الْمَکِّیِّ أَنَّهُ قَالَ: سَمِعْتُ سُفْیَانَ الثَّوْرِیَّ یَسْأَلُ أَبَا جَعْفَرٍ عَنِ التَّخْضِیرِ فَقَالَ إِنَّ رَجُلًا مِنَ الْأَنْصَارِ هَلَکَ فَأُوذِنَ رَسُولُ اللَّهِ بِمَوْتِهِ فَقَالَ لِمَنْ یَلِیهِ مِنْ قَرَابَتِهِ خَضِّرُوا صَاحِبَکُمْ فَمَا أَقَلَّ الْمُخَضَّرِینَ یَوْمَ الْقِیَامَةِ قَالَ وَ مَا التَّخْضِیرُ قَالَ جَرِیدَةٌ خَضِرَةٌ تُوضَعُ مِنْ أَصْلِ الْیَدَیْنِ إِلَی أَصْلِ التَّرْقُوَةِ.

📚 الفقیه ج١ص٨٨

يحيي بن عباده گوید : شنیدم سفيان ثوري از امام باقر صلوات اللَّه علیه در مورد تخضير سؤال می کرد؛ امام فرمودند : مردی از أنصار از دنیا رفت، پس مرگ او را به رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله خبر دادند. پس ایشان به کسانی از خویشاوندانش که متولی امور او بودند فرمود : صاحب خود را تخضير نمایید که چقدر تخضير شدگان در روز قیامت اندک هستند! او گفت : تخضير چیست؟ فرمود : شاخهٔ برگ کنده درخت خرما که از بیخ دستها تا بیخ استخوان ترقوه گذاشته می شود!



4⃣عَنْ سَمَاعَةَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: یُسْتَحَبُّ أَنْ یُدْخَلَ مَعَهُ فِی قَبْرِهِ جَرِیدَةٌ رَطْبَةٌ

📚 الکافی ج۳ص۱۹۹

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : مستحب است که همراه میت شاخه برگ کنده ای از درخت خرما در قبرش داخل شود!



5⃣عَنْ عَلِیِّ بْنِ بِلَالٍ أَنَّهُ کَتَبَ إِلَی أَبِی الْحَسَنِ الثَّالِثِ الرَّجُلُ یَمُوتُ فِی بِلَادٍ لَیْسَ فِیهَا نَخْلٌ فَهَلْ یَجُوزُ مَکَانَ الْجَرِیدَةِ شَیْءٌ مِنَ الشَّجَرِ غَیْرُ النَّخْلِ فَإِنَّهُ قَدْ رُوِیَ عَنْ آبَائِکَ أَنَّهُ یَتَجَافَی عَنْهُ الْعَذَابُ مَا دَامَتِ الْجَرِیدَتَانِ رَطْبَتَیْنِ وَ أَنَّهَا تَنْفَعُ الْمُؤْمِنَ وَ الْکَافِرَ فَأَجَابَ یَجُوزُ مِنْ شَجَرٍ آخَرَ رَطْبٍ.

📚 الفقیه ج۱ص۱۴۴

علی بن بلال به امام هادی صلوات اللَّه علیه نامه نوشت : شخصی در سرزمینی که درخت خرما نیست از دنیا می رود. آیا به جای شاخه برگ کنده درخت خرما، درخت دیگری غیر از درخت خرما جائز است؟ زیرا از اجداد شما روایت شده است که تا زمانی که این دو شاخه مرطوب هستند، عذاب از او دور می شود و اینکه همانا این به مؤمن و کافر سود می رساند.
امام جواب فرمود : از درخت تَر دیگر نیز جائز است!



6⃣عَنْ عَلِیِّ بْنِ بِلَالٍ أَنَّهُ کَتَبَ إِلَیْهِ یَسْأَلُهُ عَنِ الْجَرِیدَةِ إِذَا لَمْ یَجِدْ یَجْعَلُ بَدَلَهَا غَیْرَهَا فِی مَوْضِعٍ لَا یُمْکِنُ النَّخْلُ فَکَتَبَ یَجُوزُ إِذَا أُعْوِزَتِ الْجَرِیدَةُ وَ الْجَرِیدَةُ أَفْضَلُ وَ بِهِ جَاءَتِ الرِّوَایَةُ
وَ رَوَی عَلِیُّ بْنُ إِبْرَاهِیمَ فِی رِوَایَةٍ أُخْرَی قَالَ: یُجْعَلُ بَدَلَهَا عُودُ الرُّمَّان

📚الکافی ج۳ص۱۵۳

علي بن بلال به امام صلوات اللَّه علیه نامه نوشت و در مورد جريده سؤال کرد که اگر پیدا نشد، در جایی که نخل وجود ندارد می توان به جای آن غير آن را گذاشت؟ امام نوشتند : در صورتی که جريده کمیاب و مشکل باشد جائز است و شاخه برگ کنده درخت خرما افضل است و روایت برای آن آمده است!
و علی بن ابراهیم در روایت دیگری روایت نموده است که به جای آن چوب درخت انار گذاشته می شود!





https://t.me/porseshvapasokhe


7⃣عن سَهْلِ بْنِ زِیَادٍ عَنْ غَیْرِ وَاحِدٍ مِنْ أَصْحَابِنَا قَالُوا قُلْنَا لَهُ جُعِلْنَا فِدَاکَ إِنْ لَمْ نَقْدِرْ عَلَی الْجَرِیدَةِ فَقَالَ عُودَ السِّدْرِ قِیلَ فَإِنْ لَمْ نَقْدِرْ عَلَی السِّدْرِ فَقَالَ عُودَ الْخِلَافِ

📚الکافی ج۳ص۱۵۳

سهل بن زياد گوید : افراد مختلفی از اصحاب ما گفتند : ما به امام صلوات اللَّه علیه گفتیم : فدایت شویم! اگر بر شاخه درخت خرما دسترسی پیدا نکردیم چطور؟ فرمود : چوب درخت سدر! گفتیم : اگر بر سدر هم دسترسی پیدا نکردیم چطور؟ فرمود : چوب درخت بید!



8⃣ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِیِّ بْنِ عِیسَی قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ الأول عَنِ السَّعَفَةِ الْیَابِسَةِ إِذَا قَطَعَهَا بِیَدِهِ هَلْ یَجُوزُ لِلْمَیِّتِ تُوضَعُ مَعَهُ فِی حُفْرَتِهِ فَقَالَ لَا یَجُوزُ الْیَابِسُ.

📚 التهذیب ج۱ص۴۳۲

محمد بن علی گوید : از امام کاظم صلوات اللَّه علیه در مورد شاخه خشک درخت خرما که شخص با دست خود قطع کند سؤال کردیم که آیا برای میت جائز است که همراه او در قبرش گذاشته شود؟ امام فرمودند : خشک جائز نیست!



9⃣عَنْ یَحْیَی بْنِ عُبَادَةَ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ : تُؤْخَذُ جَرِیدَةٌ رَطْبَةٌ قَدْرَ ذِرَاعٍ وَ تُوضَعُ وَ أَشَارَ بِیَدِهِ مِنْ عِنْدِ تَرْقُوَتِهِ إِلَی یَدِهِ تُلَفُّ مَعَ ثِیَابِهِ

📚 الکافی ج۳ص۱۵۲

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : چوب برگ کندهٔ تَرِ درخت خرما به اندازه یک ذراع برداشته می شود و امام اشاره نمود که از نزد استخوان ترقوه او تا دستش گذاشته می شود و همراه کفن هایش پیچیده می شود!



0⃣1⃣عَنْ عَلِیٍّ عَنْ أَبِیهِ عَنْ رِجَالِهِ عَنْ یُونُسَ عَنْهُمْ فِی حَدِیثٍ قَالَ: وَ تَجْعَلُ لَهُ یَعْنِی الْمَیِّتَ قِطْعَتَیْنِ مِنْ جَرِیدِ النَّخْلِ رَطْباً قَدْرَ ذِرَاعٍ یُجْعَلُ لَهُ وَاحِدَةٌ بَیْنَ رُکْبَتَیْهِ نِصْفٌ فِیمَا یَلِی السَّاقَ وَ نِصْفٌ فِیمَا یَلِی الْفَخِذَ وَ یُجْعَلُ الْأُخْرَی تَحْتَ إِبْطِهِ الْأَیْمَنِ الْحَدِیثَ.

📚 الکافی ج۳ص۱۴٣

در حدیثی يونس از ائمه علیهم السلام روایت نموده است که فرمود : برای میت دو قطعه شاخهٔ تَرِ برگ کنده درخت خرما به اندازه یک ذراع گذاشته می شود؛ یکی از آنها بین دو زانوی او به این صورت که نیمی از آن به طرف ساق پا باشد و نیمی از آن به طرف ران گذاشته می شود و دیگری در زیر بغل راست او گذاشته می شود!



1⃣1⃣عَنْ فُضَیْلِ بْنِ یَسَارٍ عَنْ أَبِی عَبْدِاللَّهِ قَالَ: تُوضَعُ لِلْمَیِّتِ جَرِیدَتَانِ وَاحِدَةٌ فِی الْأَیْمَنِ وَ الْأُخْرَی فِی الْأَیْسَرِ.

📚 الکافی ج۳ص۱۵۳

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : برای میت دو شاخه برگ کنده درخت خرما، یکی در طرف راست و دیگری در طرف چپ گذاشته می شود!



2⃣1⃣ عَنْ عَبْدالرَّحْمَنِ بْنِ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّه قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْجَرِیدَةِ تُوضَعُ فِی الْقَبْرِ قَالَ لَا بَأْسَ.

📚 الکافی ج۳ص۱۵۳

عبدالرحمن گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد جريده سؤال کردم که در قبر گذاشته شود؛ امام فرمودند : اشکالی ندارد!



3⃣1⃣ عَنْ جَمِیلِ بْنِ دَرَّاجٍ قَالَ: قَالَ: إِنَّ الْجَرِیدَةَ قَدْرُ شِبْرٍ تُوضَعُ وَاحِدَةٌ مِنْ عِنْدِ التَّرْقُوَةِ إِلَی مَا بَلَغَتْ مِمَّا یَلِی الْجِلْدَ وَ الْأُخْرَی فِی الْأَیْسَرِ مِنْ عِنْدِ التَّرْقُوَةِ إِلَی مَا بَلَغَتْ مِنْ فَوْقِ الْقَمِیصِ.

📚 الکافی ج۳ص۱۵۲

جميل بن دراج گوید : (امام صلوات اللَّه علیه) فرمود : همانا جريده به اندازه یک وجب است که یکی از آنها از نزد استخوان ترقوه تا هر کجا که برسد بر روی پوست بدنش گذاشته می شود و دیگری روی پیراهن او در طرف چپ از نزد استخوان ترقوه تا هر جا که برسد گذاشته می شود!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، جریده به شاخه برگ کنده درخت خرما گفته می شود که دو قطعه از آن که حتماً تَر و مرطوب باشد، به اندازه یک ذراع یعنی حدود نیم متر يا به اندازه یک وجب برداشته می شود و همراه میت به یکی از صورتهایی که در روایات فوق آمده است همراه میت قرار داده می شود.

✅ اگر شاخهٔ تَر درخت خرما در دسترس نباشد، از شاخه درخت سدر استفاده می شود و اگر سدر هم نباشد از شاخهٔ تَر درخت بید یا درخت انار استفاده می شود و اگر این هیچکدام از این درختها یافت نشد از شاخهٔ درخت تَر دیگری استفاده می شود.

✅ لازم است حتما شاخهٔ مذکور تَر باشد و شاخه خشک جائز نیست.

✅ این جریده موجب اُنس مؤمن و باعث رفع عذاب و حساب از او می شود و به مؤمن و کافر سود می رساند!


✅ نسبت به انجام این سنت در مورد أموات کوشا باشیم.



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر


https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹