Loading...

#سوال_1444_ اگر کسی از قصد و نیت روزه برگردد، روزه اش باطل می شود؟




✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :



1⃣عن أَبِی حَمْزَةَ عَنْ عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ قال: لَا عَمَلَ إِلَّا بِنِیَّةٍ

📚کافی ج۲ص۸۴

امام سجاد صلوات الله علیه فرمود : هیچ عملی نیست مگر با قصد و نیّت!


2⃣عن عبدالرَّحْمَنِ بْنِ الْحَجَّاجِ عن أَبِی الْحَسَنِ فِی الرَّجُلِ یَبْدُو لَهُ بَعْدَ مَا یُصْبِحُ و یَرْتَفِعُ النَّهَارُ فی صَوْمِ ذَلکَ الْیَوْمِ لِیَقْضِیَهُ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ و لَمْ یَکُنْ نَوَی ذَلکَ مِنَ اللَّیْلِ قال نَعَمْ لِیَصُمْهُ و لْیَعْتَدَّ بِهِ إِذا لَمْ یَکُنْ أَحْدَثَ شَیْئاً

📚کافی ج۴ص۱۲۲

امام کاظم صلوات الله علیه در مورد شخصی که بعد از اینکه صبح شد و روز بالا آمد به ذهنش می خورد که آن روز را روزه بگیرد تا قضای روزه ماه رمضان قرار دهد و آن را از شب نیت نکرده است فرمود : بله! آن را روزه بگیرد و به حساب آورد به شرطی که چیزی که (موجب بطلان روزه است) انجام نداده باشد!



3⃣عن عمار السَّابَاطِیِّ عن أَبِی عبداللَّهِ عَنِ الرَّجُلِ یَکُونُ عَلَیْهِ أَیَّامٌ مِنْ شَهْرِ رَمَضَانَ و یُرِیدُ أَنْ یَقْضِیَهَا مَتَی یُرِیدُ أَنْ یَنْوِیَ الصِّیَامَ قال هُوَ بِالْخِیَارِ إِلَی أَنْ تَزُولَ الشَّمْسُ فَإِذَا زَالَتِ الشَّمْسُ فَإِنْ کَانَ نَوَی الصَّوْمَ فَلْیَصُمْ و إِنْ کَانَ یَنْوِی الْإِفْطَارَ فَلْیُفْطِرْ سُئِلَ فَإِنْ کَانَ نَوَی الْإِفْطَارَ یَسْتَقِیمُ أَنْ یَنْوِیَ الصَّوْمَ بَعْدَ مَا زَالَتِ الشَّمْسُ قال لَا.

📚تهذیب ج۴ص۲۸۰

عمار به امام صادق صلوات الله علیه عرض کرد : شخصی چند روز روزه قضای ماه رمضان دارد و می خواهد آنها را قضا کند. چه موقعی اراده کند که #نیت روزه نماید؟ امام فرمود : او تا ظهر اختیار دارد و وقتی ظهر شد، اگر نیت روزه کرده است روزه می گیرد و اگر قصد افطار نموده است افطار می کند. سوال شد : اگر نیت افطار کرد آیا درست است که بعد از ظهر #نیت_روزه کند؟ فرمود : خیر!


4⃣عن أبي الْمُفَضَّل مُحَمَّدِ بْنِ عَبْداللّه الشَّيْبَانِيِّ فیما رَوَاهُ بِإِسْنَادِهِ إِلَى عَبْدالْعَظِيمِ بْنِ عَبْداللَّهِ الْحَسَنِيِّ رَحِمَهُ اللَّهُ بِالرَّيِّ قَال: صَلَّى أَبُو جَعْفَرٍ مُحَمَّدُ بْنُ عَلِيٍّ الرِّضَا صَلَاةَ الْمَغْرِبِ فِي لَيْلَةٍ رَأَى فِيهَا هِلَالَ شَهْرِ رَمَضَانَ فَلَمَّا فَرَغَ مِنَ الصَّلَاةِ وَ نَوَى الصِّيَامَ رَفَعَ يَدَيْهِ فَقَالَ اللَّهُمَّ يَا مَنْ يَمْلِكُ التَّدْبِيرَ وَ هُوَ عَلَى كُلِّ شَيْ ءٍ قَدِيرٌ يَا مَنْ يَعْلَمُ خَائِنَةَ الْأَعْيُنِ وَ مَا تُخْفِي الصُّدُورُ وَ يُجِنُّ الضَّمِيرُ وَ هُوَ اللَّطِيفُ الْخَبِيرُ اللَّهُمَّ اجْعَلْنَا مِمَّنْ نَوَى فَعَمِلَ وَ لَا تَجْعَلْنَا مِمَّنْ شَقِيَ فَكَسِلَ....

📚إقبال الأعمال ص ۲۲

عبدالعظیم حسنی گوید : امام جواد صلوات الله علیه در آن شبی که هلال ماه رمضان را دید نماز مغرب را خواند و وقتی از نماز فارغ شد و #نیت روزه کرد دستانش را بالا آورد و اینگونه دعا کرد :

ای الله! ای کسی که مالک تدبیر است و او بر هر چیزی قادر است! ای کسی که خیانت چشمان و آنچه سینه ها آن را مخفی می کنند و باطن آن را می پوشاند را می داند و او لطیف و خبیر است!
ای الله! ما را از کسانی قرار دهد که #نیت می کنند و انجام می دهند و ما را از کسانی قرار نده که دچار شقاوت شده و تنبلی می کنند....


5⃣عن جَمِیلٍ بْنِ دَرَّاجٍ عن أَبِی عَبْداللَّه أَنَّهُ قال: فی الَّذِی یَقْضِی شَهْرَ رَمَضَانَ إِنَّهُ بِالْخِیَارِ إِلَی زَوَالِ الشَّمْسِ فَإِنْ کَانَ تَطَوُّعاً فَإِنَّهُ إِلَی اللَّیْلِ بِالْخِیَار

📚تهذیب ج۴ص۲۸۰

امام صادق صلوات الله علیه در مورد کسی که روزه ماه رمضان را قضا می کند فرمود تا ظهر اختیار دارد و اگر روزه نافله باشد تا شب اختیار دارد!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، نیت یکی از شروط صحت اعمال عبادی است که بدون آن عملی صحیح نیست و لازم است فردی که روزه بر او واجب است در ابتدای ماه رمضان نیت روزه ماه رمضان نماید یا هر شب قبل از طلوع فجر و آغاز روزه، نیت روزه نماید.
لذا اگر کسی در ماه رمضان از نیت و قصد روزه برگردد و از قصد روزه منصرف شود، امساک او از مفطرات، روزه محسوب نمی شود، هر چند مفطرات روزه را انجام ندهد یا نتواند انجام دهد و لازم است روزه خود را بعداً قضا نماید ولی کفاره مربوط به وقتی است که مرتکب مفطرات روزه شود.

✅ البته طبق روایات فوق و غیره، برای روزه قضای ماه رمضان به شرط وجود سائر شرایط، می توان نیت را تا قبل از ظهر شرعی انجام داد و برای روزه نافله نیز به شرط وجود سایر شرایط، می توان نیت را تا قبل از غروب نیز انجام داد ولی در هر حال در جمیع اقسام روزه، داشتن نیت و قصد روزه لازم است و برگشت از آن مستلزم مخدوش شدن آن روزه است.


https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹