Loading...

#سوال_1317_ آیا شستن موهای بلند در غسل لازم است؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ جَمِیلٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَمَّا یَصْنَعُ النِّسَاءُ فِی الشَّعْرِ وَ الْقُرُونِ قَالَ لَمْ تَکُنْ هَذِهِ الْمِشْطَةُ إِنَّمَا کُنَّ یَجْمَعْنَهُ ثُمَّ وَصَفَ أَرْبَعَةَ أَمْکِنَةٍ ثُمَّ قَالَ یُبَالِغْنَ فِی الْغَسْلِ.

📚 الکافی ج۳ص۴۵

جمیل گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد آنچه زنان در موهای خود درست می کنند و موهای بافته سؤال کردم؛ امام فرمودند : قبلاً اين نوع بستن مو نبود! همانا زنان موهای خود را (در چهار مکان) جمع می کردند و سپس امام چهار مکان را بیان کرد، سپس فرمود : زنان شستن را به حد کمال برسانند (خوب بشویند)!


2⃣عَنْ مُحَمَّدٍ الْحَلَبِیِّ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَال : لَا تَنْقُضُ الْمَرْأَةُ شَعْرَهَا إِذَا اغْتَسَلَتْ مِنَ الْجَنَابَةِ

📚 الکافی ج۳ص۴۵

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : زن هنگامی که غسل جنابت می کند مویش را باز نمی کند (نیازی نیست مویش را باز کند)!



3⃣عَنْ عَبْداللَّهِ بْنِ یَحْیَی الْکَاهِلِیِّ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ إِنَّ النِّسَاءَ الْیَوْمَ أَحْدَثْنَ مَشْطاً تَعْمِدُ إِحْدَاهُنَّ إِلَی الْقَرَامِلِ مِنَ الصُّوفِ تَفْعَلُهُ الْمَاشِطَةُ تَصْنَعُهُ مَعَ الشَّعْرِ ثُمَّ تَحْشُوهُ بِالرَّیَاحِینِ ثُمَّ تَجْعَلُ عَلَیْهِ خِرْقَةً رَقِیقَةً ثُمَّ تَخِیطُهُ بِمِسَلَّةٍ ثُمَّ تَجْعَلُهُ فِی رَأْسِهَا ثُمَّ تُصِیبُهَا الْجَنَابَةُ فَقَالَ کَانَ النِّسَاءُ الْأُوَلُ إِنَّمَا یَتَمَشَّطْنَ الْمَقَادِیمَ فَإِذَا أَصَابَهُنَّ الْغُسْلُ تُغْدِرُ مُرْهَا أَنْ تُرْوِیَ رَأْسَهَا مِنَ الْمَاءِ وَ تَعْصِرَهُ حَتَّی یَرْوَی فَإِذَا رَوِیَ فَلَا بَأْسَ عَلَیْهَا قَالَ قُلْتُ: فَالْحَائِضُ قَالَ تَنْقُضُ الْمِشْطَةَ نَقْضاً.

📚الکافی ج۳ص۸۱

عبدالله به یحیی کاهلی گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : امروزه زنان نوع جدیدی از بستن موها احداث کرده اند. به این صورت که یکی از آنها به سراغ قرامل از جنس پشم که آرایشگر درست می کند می رود و همراه مو آن را کار می گذارد و سپس با گیاهان خوشبو آن را پُر می کند و پارچه نازکی بر روی آن قرار می دهد و سپس با سوزن‌های بزرگ آن را می دوزد و آن را بر روی سرش قرار می دهد و سپس جنب می شود. امام فرمودند : زنان اولی (در صدر اسلام) موها را در جلوی سر جمع می کردند و وقتی می خواستند غسل کنند آن را به همین حال رها می کردند. به آن زن دستور بده (موهای بسته) سرش را آبگیر کند و سپس آنها را بفشارد تا سیراب شود و آب به آنها برسد، پس وقتی سیراب و آبگیر شد مشکلی بر او نیست!
گفتم : زن حائض (که می خواهد غسل کند) چطور؟ فرمود : موهای به این نحو بسته شده را کاملا باز می کند!



4⃣عَنْ عَمَّارِ بْنِ مُوسَی السَّابَاطِیِ أَنَّهُ سَأَلَ أَبَا عَبْدِ اللَّه عَنِ الْمَرْأَةِ تَغْتَسِلُ وَ قَدِ امْتَشَطَتْ بِقَرَامِلَ وَ لَمْ تَنْقُضْ شَعْرَهَا کَمْ یُجْزِیهَا مِنَ الْمَاءِ قَالَ مِثْلُ الَّذِی یَشْرَبُ شَعْرُهَا وَ هُوَ ثَلَاثُ حَفَنَاتٍ عَلَی رَأْسِهَا وَ حَفْنَتَانِ عَلَی الْیَمِینِ وَ حَفْنَتَانِ عَلَی الْیَسَارِ ثُمَّ تُمِرُّ یَدَهَا عَلَی جَسَدِهَا کُلِّهِ.

📚 الفقیه ج۱ص۱۰۰

عمار از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد زنی که می خواهد غسل کند در حالیکه موهای خود را با قرامل (یعنی ریسمان‌های مخصوص آرایشگری) بسته است و مویش را باز نکرده است سؤال کرد که چقدر آب برای او کفایت می کند؟ امام فرمودند : به اندازه ای که موهایش را سیراب کند و آن سه تا دو مُشتی بر روی سرش و دو تا دومُشتی بر طرف راستش و دو تا دومُشتی بر طرف چپش می باشد و سپس دستش را بر همه بدنش می کشد!

5⃣جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِيهِ أَنَّ عَلِيّاً كَانَ يَقُولُ إِذَا اغْتَسَلَتِ الْمَرْأَةُ مِنَ الْجَنَابَةِ فَلَا بَأْسَ أَنْ لَا تَنْقُضَ شَعْرَهَا تَصُبُّ عَلَيْهِ الْمَاءَ ثَلَاثَ حَفَنَاتٍ ثُمَّ تَعْصِرُهُ

📚 جعفريات ص ۲۲

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه می فرمود : هنگامی که زن جنابت غسل می کند، اشکالی ندارد که موهایش را باز نکند، سه مشت آب بر روی آن می ریزد سپس آن را (یعنی موها را) فشار می دهد!

6⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِی جَعْفَر قَالَ: الْحَائِضُ مَا بَلَغَ بَلَلُ الْمَاءِ مِنْ شَعْرِهَا أَجْزَأَهَا

📚کافی ج۳ص۸۲

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : حائض (در غسل) هر مقداری از رطوبت آب که به #مویش برسد کفایت می کند!




7⃣عَنْ حُجْرِ بْنِ زَائِدَةَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: مَنْ تَرَکَ شَعْرَةً مِنَ الْجَنَابَةِ مُتَعَمِّداً فَهُوَ فِی النَّارِ.

📚 التهذیب ج۱ص۱۳۵

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که عمداً یک تار مو را در جنابت ترک کند (و غسل ندهد)، پس آن در آتش است!


8⃣عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِيهِ قَالَ سَأَلَ الْحَسَنُ بْنُ مُحَمَّدٍ جَابِرَ بْنَ عَبْدِ اللَّهِ عَنْ غُسْلِ رَسُولِ اللَّهِ فَقَالَ جَابِرٌ كَانَ رَسُولُ اللَّهِ يَغْرِفُ عَلَى رَأْسِهِ ثَلَاثَ مَرَّاتٍ غُرُفَاتٍ فَقَالَ الْحَسَنُ بْنُ مُحَمَّدٍ إِنَّ شَعْرِي كَثِيرٌ كَمَا تَرَى فَقَالَ جَابِرٌ يَا حُرُّ [حَسَن] لَا تَقُلْ ذَلِكَ فَلَشَعْرُ رَسُولِ اللَّهِ كَانَ أَكْثَرَ وَ أَطْيَبَ

📚 جعفریات ص ۲۲

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : حسن بن محمد از جابر بن عبدالله انصاری در مورد غسل رسول اللَّه (صلی اللَّه علیه و آله) سؤال کرد؛ جابر گفت : رسول اللَّه (صلی اللَّه علیه و آله) سه بار چند مشت آب بر روی سرش می ریخت! پس حسن بن محمد گفت : همانطور که میبینی موی من زیاد است! جابر گفت : ای حسن! این سخن را مگو! همانا موی رسول اللَّه (صلی اللَّه علیه و آله) بیشتر و پاکیزه تر بود!


9⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ قَالَ حَدَّثَتْنِی سَلْمَی خَادِمُ رَسُولِ اللَّه قَالَتْ کَانَتْ أَشْعَارُ نِسَاءِ النَّبِیِّ قُرُونُ رُءُوسِهِنَّ مُقَدَّمَ رُءُوسِهِنَّ فَکَانَ یَکْفِیهِنَّ مِنَ الْمَاءِ شَیْءٌ قَلِیلٌ فَأَمَّا النِّسَاءُ الْآنَ فَقَدْ یَنْبَغِی لَهُنَّ أَنْ یُبَالِغْنَ فِی الْمَاءِ.

📚 التهذیب ج۱ص۱۴۷

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : سلمی خادم رسول اللَّه (صلی اللَّه علیه و آله) برای من حدیث نمود و گفت : موهای زنان پیامبر (صلی اللَّه علیه و آله) در جلوی سرهای آنها بسته شده بود و در نتیجه مقدار کمی آب برای آنها کافی بود ولی زنان امروزه برای آنها سزاوار است که آب ریختن را به حد کمال برسانند (در ریختن آب مبالغه کنند)!


✅ موی بلند بیشتر در بین زنان وجود دارد که در گذشته و حال زنان برای زینت و غیره موهای خود را به انواع و اقسام مدلها می بافتند یا در قسمت‌های مختلف سر جمع می کردند و با موی مصنوعی یا ریسمان‌های مخصوص و سنجاق و گیره و سوزن‌های مخصوص می بستند و زینت می کردند.

َسوالی که در گذشته و حال برای آنها مطرح بوده است این است که آیا این موها لازم است در هنگام غسل باز شوند و آیا باید موهای بلند در غسل شسته شوند یا اینکه رساندن آب به پوست سر و بدن کافی است؟

از جمله در روایت 2⃣ و غیره مشاهده می شود که باز کردن موها برای غسل لازم نیست و می توانند بدون باز کردن مو غسل خود را انجام دهند که برخی از امثال این روایت تصور نموده‌اند که شستن موها هنگام غسل لازم نیست. در حالیکه علاوه بر عدم وجود صراحت به‌ این‌ برداشت، در روایات ديگر مشاهده می کنیم که نحوه غسل کردن زن بدون باز کردن مو به این صورت است که موهای بسته‌ی خود را آبگیر می کند و آن را فشار می دهد تا آب به همه جای آن برسد و هیچ صحبتی از عدم لزوم شستن موی بلند در هیچ روایتی نیست و امثال روایت پنجم نیز هر چند می تواند به معنای اندازه جای یک مو باشد، ولی ظاهر آن تائید کننده لزوم شستن تمام موها در غسل جنابت می باشد.

البته‌ طبق روایت 3⃣، زن در هنگام غسل حیض باید موهای خود را کاملا باز کند.

✅ ظاهر روایات فوق و غیره و عدم استثناء صریح شستن مو در غسل، به همراه اصل احتیاط که مورد توصیه اهل بیت علیهم السلام بوده است اقتضا می کند که هنگام غسل جنابت و غیره همه موهای کوتاه و بلند بدن آبگیر و ‌شسته شود و لذا کسانی که از زینت هایی در موهای خود استفاده کرده اند که مانع رسیدن آب به موهای اصلی می باشد و حتی نتوان با ریختن آب بر روی آن و فشار دادن آن، آب را به موهای اصلی سر رسانید، غسل آنها در معرض خطر قرار دارد و لازم است این موانع را برطرف نمایند تا بتوان آب را به همه موها رساند و این احتياط را در مورد غسل خود مراعات نموده باشند.

به #سؤال_364_ نیز رجوع فرمایید.




✅ یکی از انگیزه های آرزومند ظهور مولا بودن که در کتاب کافی ج1ص334 توسط امام صادق صلوات اللَّه علیه بیان شده است این است که : قلبهای به اختلاف افتاده الفت یابند. برای رسیدن سریعتر به این هدف مهم، بسیار بگوئیم :


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر


https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹