#سوال_1313_ کسی که تعدادی نماز قضا دارد، آیا کفایت می کند که فقط برای نماز اول اذان و اقامه بگوید و بقیه را بدون اذان و اقامه بخواند؟
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ عَلِیِّ بْنِ إِبْرَاهِیمَ عَنْ أَبِیهِ وَ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ إِسْمَاعِیلَ عَنِ الْفَضْلِ بْنِ شَاذَانَ جَمِیعاً عَنْ حَمَّادِ بْنِ عِیسَی عَنْ حَرِیزٍ عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ قَالَ: إِذَا نَسِیتَ صَلَاةً أَوْ صَلَّیْتَهَا بِغَیْرِ وُضُوءٍ وَ کَانَ عَلَیْکَ قَضَاءُ صَلَوَاتٍ فَابْدَأْ بِأَوَّلِهِنَّ فَأَذِّنْ لَهَا وَ أَقِمْ ثُمَّ صَلِّهَا ثُمَّ صَلِّ مَا بَعْدَهَا بِإِقَامَةٍ إِقَامَةٍ لِکُلِّ صَلَاةٍ....
📚 الکافی ج۳ص۲۹۱
امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : هنگامی که نمازی را فراموش کردی یا آن را بدون وضو خواندی و قضاء نمازهایی بر عهده تو بود، پس به اولین آنها آغاز کن و برای آن اذان بگو و اقامه بگو و آن را بخوان و سپس نمازهای بعدی را با یک #اقامه برای هر کدام بخوان....
2⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ عَلِیِّ بْنِ مَحْبُوبٍ عَنِ الْعَبَّاسِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْمُغِیرَةِ عَنْ حَرِیزٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنْ رَجُلٍ صَلَّی الصَّلَوَاتِ وَ هُوَ جُنُبٌ الْیَوْمَ وَ الْیَوْمَیْنِ وَ الثَّلَاثَةَ ثُمَّ ذَکَرَ بَعْدَ ذَلِکَ قَالَ یَتَطَهَّرُ وَ یُؤَذِّنُ وَ یُقِیمُ فِی أَوَّلِهِنَّ ثُمَّ یُصَلِّی وَ یُقِیمُ بَعْدَ ذَلِکَ فِی کُلِّ صَلَاةٍ فَیُصَلِّی بِغَیْرِ أَذَانٍ حَتَّی یَقْضِیَ صَلَاتَهُ.
📚 التهذیب ج۳ص۱۵۹
محمد بن مسلم گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که یک روز و دو روز و سه روز نمازهایی را در حال جنابت خوانده است و سپس متوجه می شود سؤال کردم؛ امام فرمودند : غسل می کند و برای اولین نماز اذان و اقامه می گوید و آن را می خواند و بعد از آن برای هر نمازی اقامه می گوید و #بدون_اذان آن را می خواند تا نمازهایش را قضا نماید!
3⃣عَنْ جَمِیلِ بْنِ دَرَّاجٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّه قَالَ: قُلْتُ لَهُ تَفُوتُ الرَّجُلَ الْأُولَی وَ الْعَصْرُ وَ الْمَغْرِبُ وَ ذَکَرَهَا عِنْدَ الْعِشَاءِ الْآخِرَةِ قَالَ یَبْدَأُ بِالْوَقْتِ الَّذِی هُوَ فِیهِ فَإِنَّهُ لَا یَأْمَنُ الْمَوْتَ فَیَکُونُ قَدْ تَرَکَ صَلَاةً فَرِیضَةً فِی وَقْتٍ قَدْ دَخَلَتْ ثُمَّ یَقْضِی مَا فَاتَهُ الْأُولَی فَالْأُولَی.
📚 التهذیب ج۲ص۳۵۲
جمیل گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : نماز ظهر و عصر و مغرب از شخصی فوت می شود و در هنگام نماز عشاء (یعنی در وقت اختصاصی عشاء) آن را به یاد می آورد. امام فرمودند : ابتدا به آن نمازی که در وقت آن قرار دارد آغاز می کند زیرا امانی از مرگ ندارد و در نتیجه نماز فریضه ای را که وقت آن داخل شده است ترک کرده است و سپس نمازهایی که از دستش رفته است را #به_ترتیب قضا می کند!
✅ با توجه به روایات فوق، اگر کسی به هر دلیلی تعدادی نماز قضا بر عهده او باشد و می خواهد قضا کردن آنها را آغاز نماید، برای اولین نمازی که می خواهد بخواند، هم اذان می گوید و هم اقامه و برای نمازهای بعدی اذان نمی گوید و فقط برای هر کدام یک اقامه می گوید و آنها را قضا می کند تا تمام شود.
_ وظیفه فوق به صورت کلی بیان شده است و تفکیکی بین اینکه همه آن نمازهای قضا را در یک مرحله بخواند یا در چندین مرحله آنها را بخواند قرار داده نشده است. لذا وقتی برای اولین نماز، هم اذان بگوید و هم اقامه بگوید و آن را بخواند، نمازهای قضای بعدی را با یک اقامه تنها می خواند، هر چند به علت زیاد بودن، برخی از آنها را در روزهای آینده بخواند و روزهای بعدی که می خواهد ادامه نمازهای قضای خود را بخواند، برای هر نماز فقط یک اقامه می گوید و آنها را می خواند.
_ با توجه به روایت 3⃣ و غیره، موظف است نمازهای قضا را به ترتیب بخواند.
✅ امام صادق صلوات اللَّه علیه در حدیث بحار ج52 ص 133 فرمود :
إِذَا أَصْبَحْتَ وَ أَمْسَیْتَ یَوْماً لَا تَرَی فِیهِ إِمَاماً مِنْ آلِ مُحَمَّدٍ فَأَحِبَّ مَنْ کُنْتَ تُحِبُّ وَ أَبْغِضْ مَنْ کُنْتَ تُبْغِضُ وَ وَالِ مَنْ کُنْتَ تُوَالِی وَ انْتَظِرِ الْفَرَجَ صَبَاحاً وَ مَسَاءً.
یعنی : در صورتی که روزی را صبح کردی و به شب رساندی ولی امامی از آل محمد علیهم السلام را ندیدی، همانهایی را که دوست می داشتی دوست بدار و همانهایی را که دشمن می داشتی دشمن بدار و همانها که ولیّ و امام قرار داده بودی، ولیّ و امام خود بدان و صبح و شب منتظر فرج باش!
آری! ما موظفیم که صبح و شب #منتظر_فرج باشیم و زمزمه مداوم دعای زیر می تواند نشانی از انتظار ما باشد :
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
بسم الله الرحمن الرحیم
اللَّهُمَّ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
شهادت امام حسن عسکری (علیه السلام) را تسلیت عرض مینماییم ...
وَ قَالَ علیه السلام: خَصْلَتَانِ لَیْسَ فَوْقَهُمَا شَیْ ءٌ الْإِیمَانُ بِاللَّهِ وَ نَفْعُ الْإِخْوَانِ.
بحارالانوار جلد ۷۵
امام حسن عسکری علیه السلام فرمود:
دو خصلت است که بالاتر از آن ها چیزی نیست : ایمان به الله و نفع رساندن به برادران
🏴 @Feghh14
نظرات (0)