Loading...

#سوال_1291_ آیا به پول‌های امروزی زکات تعلق می گیرد؟



✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣جمیل بن دراج عن أَبی عبداللَّه قال سَمِعْتُهُ یَقُولُ وَضَعَ رَسُولُ اللَّه الزَّکَاةَ عَلَی تِسْعَةِ أَشْیاءَ و عَفَا عَمَّا سِوَی ذَلِکَ عَلَی الْفِضَّةِ و الذَّهَبِ و الْحِنْطَةِ و الشَّعِیرِ و التَّمْرِ و الزَّبِیبِ و الْإِبِلِ و الْبَقَرِ و الْغَنَمِ فَقَالَ لَهُ الطَّیَّارُ و أَنَا حَاضِرٌ إِنَّ عِنْدَنَا حَبّاً کَثِیراً یُقَالُ لَهُ الْأَرُزُّ فقال لَهُ أَبُوعبداللَّه و عِنْدَنَا حَبٌّ کَثِیرٌ قال فَعَلَیْهِ شَیْءٌ قال لَا قَدْ أَعْلَمْتُکَ أَنَّ رَسُولَ اللَّهِ عَفَا عَمَّا سِوَی ذلک

📚تهذیب ج۴ص۵

جمیل گوید : شنیدم امام صادق صلوات اللَّه علیه می فرمود : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله زکات را بر نُه چیز وضع نمودند و از غیر آن عفو فرمود : بر نقره و طلا و گندم و جو و خرما و کشمش و شتر و گاو و گوسفند!
پس طیّار در حضور من به امام عرض کرد : همانا نزد ما دانه های زیادی هست که به آنها برنج گفته می شود. امام فرمود : نزد ما هم دانه زیادی هست! او گفت : آیا بر آنها هم چیزی (یعنی زکات) هست؟ امام فرمود : خیر! من تو را آگاه نمودم که رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله از غیر آن عفو فرمود!


✅ با توجه به روایت فوق و روایات بسیار فراوان دیگر، زکات اصلی و معروف، صرفاً بر این نُه چیز با حدود و شرایط و احکام خاصی فریضه شده است و پول‌های امروزی شامل موارد فوق نیست و زکات مشهور که نصاب و احکام خاصی دارد به آن تعلق نمی گیرد. اما! اما! اما نکته مهم این است که حقوق بسیار فراوان دیگری در انواع اموال ما بر ما قرار داده شده است که شروط خاص زکات را ندارد و موظف به ادای آن حقوق هستیم و در بسیاری از موارد عقوبتهای سنگین در ترک آن معین شده است.
لذا هر چند پول‌های امروزی شرایط لازم برای تعلق زکات را ندارند، ولی لازم است سائر حقوق و وظائف این اموال را بشناسیم و در ادای آن کوشش نمائيم.


✅ حال در چند قسمت برخی از روایات این وظائف و حقوق مالی را مورد اشاره قرار می دهیم تا بعد از آگاهی از آنها به آنها عمل نمائيم :


2⃣عن الْمُفَضَّلِ قال: کُنْتُ عِنْدَ أَبِی عَبْداللَّه فَسَأَلَهُ رَجُلٌ فِی کَمْ تَجِبُ الزَّکَاةُ مِنَ الْمَالِ فقال لَهُ الزَّکَاةَ الظَّاهِرَةَ أَمِ الْبَاطِنَةَ تُرِیدُ فَقَالَ أُرِیدُهُمَا جَمِیعاً فقال أَمَّا الظَّاهِرَةُ فَفِی کُلِّ أَلْفٍ خَمْسَةٌ و عِشْرُونَ و أَمَّا الْبَاطِنَةُ فَلَا تَسْتَأْثِرْ عَلَی أَخِیکَ بِمَا هُوَ أَحْوَجُ إِلَیْهِ مِنْک

📚کافی ج۳ص۵۰۰

مفضل گوید : من نزد امام صادق صلوات اللَّه علیه بودم. پس مردی از آن حضرت سؤال کرد : در چه مقدار از مال زکات واجب است؟ امام به او فرمود : زکات ظاهری را می خواهی یا زکات باطنی را؟! او گفت : هر دو را می خواهم! امام فرمود : اما زکات ظاهری، پس در هر هزار درهم نقره، ٢۵ درهم زکات می باشد، اما #زکات_باطنی این است که : آنچه برادرت بیش از تو به آن احتیاج دارد به خودت اختصاص ندهی!



3⃣عامر بن جذاعة قال: جَاءَ رَجُلٌ إِلَی أَبی عبداللَّه فقال لَهُ یا أَباعبداللَّه قَرْضٌ إِلَی مَیْسَرَةٍ فقال لَهُ أَبُوعبداللَّه إِلَی غَلَّةٍ تُدْرَکُ فَقَالَ الرَّجُلُ لَا وَاللَّهِ قَالَ فَإِلَی تِجَارَةٍ تَئُوبُ قال لَا وَاللَّهِ قال فَإِلَی عُقْدَةٍ تُبَاعُ فَقَالَ لَا وَاللَّهِ فقال أَبُوعَبْداللَّه فَأَنْتَ مِمَّنْ جَعَلَ اللَّهُ لَهُ فِی أَمْوَالِنَا حَقّاً ثُمَّ دَعَا بِکِیسٍ فِیهِ دَرَاهِمُ فَأَدْخَلَ یَدَهُ فِیهِ فَنَاوَلَهُ مِنْهُ قَبْضَةً ثُمَّ قَالَ لَهُ اتَّقِ اللَّهَ وَ لَا تُسْرِفْ وَ لَا تَقْتُرْ وَ لَکِنْ بَیْنَ ذَلِکَ قَوَاماً إِنَّ التَّبْذِیرَ مِنَ الْإِسْرَافِ قَالَ اللَّهُ عَزَّوَجَلَّ وَ لا تُبَذِّرْ تَبْذِیراً

📚کافی ج۳ص۵۰۱

عامر بن جذاعه گوید : مردی نزد امام صادق صلوات اللَّه علیه آمد و گفت : ای اباعبدالله! قرض و وامی می خواهم تا زمان توانگری! پس امام به او فرمود : تا تا وقت درآمدی که به دست آید؟ گفت : به اللَّه سوگند، نه؛ فرمود : پس تا معامله ­ای که (مبلغ) آن بازگشت نماید؟ گفت: به اللَّه سوگند، نه؛ فرمود : پس تا ملکی که فروش رود؟ گفت: به اللَّه سوگند، نه، فرمود: پس تو از کسانی هستی که اللَّه برای او در اموال ما حقی قرار داده است؛ سپس کیسه­ ای را که حاوی درهم ­هایی بود فراخواند و دست خویش را داخل آن کردند و یک مشت از آن به او عطا نمود. سپس فرمود : تقوای إلهی پیشه کن و نه زیاده ­روی کن و نه تنگ بگیر، لکن (خرج کردنت) در حد اعتدال، میان این دو باشد؛ و به درستی که ولخرجی و بی رویه مصرف کردن از اسراف است، و اللَّه عزّوجلّ (در آیه­ ٢۶ سوره­ إسراء) می فرماید : « و هیچ گونه بی رویه مصرف مکن و ولخرجی منما»





https://t.me/porseshvapasokhe


4⃣عَنْ سَمَاعَةَ بْنِ مِهْرَانَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ فَرَضَ لِلْفُقَرَاءِ فِی أَمْوَالِ الْأَغْنِیَاءِ فَرِیضَةً لَا یُحْمَدُونَ إِلَّا بِأَدَائِهَا وَ هِیَ الزَّکَاةُ بِهَا حَقَنُوا دِمَاءَهُمْ وَ بِهَا سُمُّوا مُسْلِمِینَ وَ لَکِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ فَرَضَ فِی أَمْوَالِ الْأَغْنِیَاءِ حُقُوقاً غَیْرَ الزَّکَاةِ فَقَالَ عَزَّ وَ جَلَ وَ الَّذِینَ فِی أَمْوالِهِمْ حَقٌّ مَعْلُومٌ فَالْحَقُّ الْمَعْلُومُ مِنْ غَیْرِ الزَّکَاةِ وَ هُوَ شَیْ ءٌ یَفْرِضُهُ الرَّجُلُ عَلَی نَفْسِهِ فِی مَالِهِ یَجِبُ عَلَیْهِ أَنْ یَفْرِضَهُ عَلَی قَدْرِ طَاقَتِهِ وَ سَعَةِ مَالِهِ فَیُؤَدِّی الَّذِی فَرَضَ عَلَی نَفْسِهِ إِنْ شَاءَ فِی کُلِّ یَوْمٍ وَ إِنْ شَاءَ فِی کُلِّ جُمْعَةٍ وَ إِنْ شَاءَ فِی کُلِّ شَهْرٍ وَ قَدْ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ أَیْضاً- أَقْرَضُوا اللَّهَ قَرْضاً حَسَناً وَ هَذَا غَیْرُ الزَّکَاةِ وَ قَدْ قَالَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ أَیْضاً- یُنْفِقُوا مِمَّا رَزَقْناهُمْ سِرًّا وَ عَلانِیَةً وَ الْمَاعُونَ أَیْضاً وَ هُوَ الْقَرْضُ یُقْرِضُهُ وَ الْمَتَاعُ یُعِیرُهُ وَ الْمَعْرُوفُ یَصْنَعُهُ وَ مِمَّا فَرَضَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ أَیْضاً فِی الْمَالِ مِنْ غَیْرِ الزَّکَاةِ قَوْلُهُ عَزَّ وَ جَلَ الَّذِینَ یَصِلُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ یُوصَلَ وَ مَنْ أَدَّی مَا فَرَضَ اللَّهُ عَلَیْهِ فَقَدْ قَضَی مَا عَلَیْهِ وَ أَدَّی شُکْرَ مَا أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَیْهِ فِی مَالِهِ إِذَا هُوَ حَمِدَهُ عَلَی مَا أَنْعَمَ اللَّهُ عَلَیْهِ فِیهِ مِمَّا فَضَّلَهُ بِهِ مِنَ السَّعَةِ عَلَی غَیْرِهِ وَ لِمَا وَفَّقَهُ لِأَدَاءِ مَا فَرَضَ اللَّهُ عَزَّ وَ جَلَّ عَلَیْهِ وَ أَعَانَهُ عَلَیْهِ.

📚الکافی ج3ص498

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : همانا اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ برای فقراء در اموال اغنیاء فریضه ای قرار داده است که جز با پرداخت آن ستایش نمی شوند و آن زکات است که به دادن آن خونهای آنها حفظ می شود و به واسطه آن مسلمان نامیده می شوند!
ولی اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ به غیر از زکات در اموال اغنیاء حقوقی را #فریضه نموده است : پس اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ (در سوره معارج آیه ٢۵)می فرماید : «و کسانی که در اموال آنها حق معلومی هست»، پس حق معلوم چیزی غیر از زکات است و آن چیزی است که شخص در مال خود بر خودش فریضه می کند و قرار می دهد که واجب است آن را به اندازه طاقت و وسعت مالش فریضه نماید و آنچه بر خود فریضه نموده است را اگر خواست به صورت روزانه و اگر خواست به صورت هفتگی و اگر خواست به صورت ماهانه پرداخت می کند!
همچنین اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ (در سوره حدید آیه ١۷)می فرماید : «به اللَّه قرض الحسنه بدهید» و این غیر از زکات است!
و اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ همچنین (در سوره ابراهیم آیه ٣٢)می فرماید : «از آنچه به آنها روزی داده‌ایم به صورت پنهان و آشکار انفاق می کنند»
و همچنین ماعون که آن قرضی است که شخص می دهد و کالایی است که عاریه می دهد و کار نیکی است که انجام می دهد!
و همچنین از جمله آنچه اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ غیر از زکات در مال فریضه نموده است، گفتار اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ (در سوره رعد آیه ٢۲)است که می فرماید : «کسانی که با آنچه اللَّه دستور داده است صله شود (یعنی با ارحام) صله می کنند»
و کسی که (همه) آنچه اللَّه بر او فریضه کرده است را پرداخت نماید، آنچه بر عهده او بوده است را انجام داده است و شکر آنچه اللَّه در مال بر او نعمت داده است را انجام داده است، از این جهت که او اللَّه را بر آنچه از نعمت ها از آنچه او را از وسعت بر دیگران فضیلت داده است و برای آنچه به او از اداء آنچه اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ بر او فریضه نموده است توفیق داده است و او را کمک نموده است، حمد نموده است.


✅ خوب دقت شود که چه حقوق مهمی در اموال ما وجود دارد!


5⃣ عَنْ أَبِی بَصِیرٍ فِی حَدِیثٍ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ أَ تَرَوْنَ أَنَّمَا فِی الْمَالِ الزَّکَاةُ وَحْدَهَا مَا فَرَضَ اللَّهُ فِی الْمَالِ مِنْ غَیْرِ الزَّکَاةِ أَکْثَرُ تُعْطِی مِنْهُ الْقَرَابَةَ وَ الْمُعْتَرِضَ لَکَ مِمَّنْ یَسْأَلُکَ.

📚 الکافی ج۳ص۵۵۱

امام صادق صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمود : آیا فکر می‌کنید که در اموال، فقط زکات تنها وجود دارد؟! آنچه اللَّه غیر از زکات در مال فریضه کرده است #بیشتر از (زکات) است! از آن به خویشاوندان و برخورد کنندگانی که از تو درخواست می کنند عطا می کنی!







https://t.me/porseshvapasokhe



6⃣عَنْ عَمَّارٍ السَّابَاطِیِّ أَنَّ الصَّادِقَ قَالَ لَهُ یَا عَمَّارُ أَنْتَ رَبُّ مَالٍ کَثِیرٍ قَالَ نَعَمْ جُعِلْتُ فِدَاکَ قَالَ فَتُؤَدِّی مَا افْتَرَضَ اللَّهُ عَلَیْکَ مِنَ الزَّکَاةِ فَقَالَ نَعَمْ قَالَ فَتُخْرِجُ الْحَقَّ الْمَعْلُومَ مِنْ مَالِکَ قَالَ نَعَمْ قَالَ فَتَصِلُ قَرَابَتَکَ قَالَ نَعَمْ قَالَ فَتَصِلُ إِخْوَانَکَ قَالَ نَعَمْ قَالَ یَا عَمَّارُ إِنَّ الْمَالَ یَفْنَی وَ الْبَدَنَ یَبْلَی وَ الْعَمَلَ یَبْقَی وَ الدَّیَّانَ حَیٌّ لَا یَمُوتُ یَا عَمَّارُ أَمَا إِنَّهُ مَا قَدَّمْتَ فَلَنْ یَسْبِقَکَ وَ مَا أَخَّرْتَ فَلَنْ یَلْحَقَکَ.

📚 الفقیه ج۲ص۷

امام صادق صلوات اللَّه علیه به عمار ساباطی فرمودند : ای عمار! تو صاحب مال زیادی هستی؟ گفت : بله، فدایت شوم! فرمود : آیا آنچه اللَّه از زکات بر تو فریضه کرده است را پرداخت می کنی؟ گفت : بله! فرمود : آیا حق معلوم را از مال خود خارج می کنی؟ گفت : بله! فرمود : آیا با ارحام خود صله می کنی؟ گفت : بله! امام فرمودند : ای عمار! همانا مال فانی می شود و بدن می پوسد و عمل باقی می ماند و جزا دهنده زنده ای است که نمی میرد! ای عمار! آنچه پیش فرستاده‌ای از تو جلو نمی زند و آنچه باقی بگذاری به تو ملحق نمی شود!


7⃣عَنْ شُعَیْبِ بْنِ وَاقِدٍ عَنِ الْحُسَیْنِ بْنِ زَیْدٍ عَنِ الصَّادِقِ عَنْ آبَائِهِ فِی حَدِیثِ الْمَنَاهِی قَالَ: وَ نَهَی رَسُولُ اللَّهِ أَنْ یَمْنَعَ أَحَدٌ الْمَاعُونَ جَارَهُ وَ قَالَ مَنْ مَنَعَ الْمَاعُونَ جَارَهُ مَنَعَهُ اللَّهُ خَیْرَهُ یَوْمَ الْقِیَامَةِ وَ وَکَلَهُ إِلَی نَفْسِهِ وَ مَنْ وَکَلَهُ إِلَی نَفْسِهِ فَمَا أَسْوَأَ حَالَهُ.

📚 الفقیه ج۴ص۱۴

در حدیث مناهی رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله از اینکه شخص ماعون همسایه اش را منع کند نهی کرد و فرمودند : کسی که ماعون همسایه اش را منع کند، اللَّه در روز قیامت خیر خود را از او منع می کند و او را به خودش واگذار می کند و کسی که اللَّه او را به خودش واگذار کند چقدر حالش بد خواهد بود!


8⃣عَنِ الرِّضَا عَنْ آبَائِهِ قَالَ: قِیلَ یَا نَبِیَّ اللَّهِ فِی الْمَالِ حَقٌّ سِوَی الزَّکَاةِ قَالَ نَعَمْ بِرُّ الرَّحِمِ إِذَا أَدْبَرَتْ وَ صِلَةُ الْجَارِ الْمُسْلِمِ فَمَا أَقَرَّ بِی مَنْ بَاتَ شَبْعَاناً [شَبْعَانَ] وَ جَارُهُ الْمُسْلِمُ جَائِعٌ ثُمَّ قَالَ مَا زَالَ جَبْرَئِیلُ یُوصِینِی بِالْجَارِ حَتَّی ظَنَنْتُ أَنَّهُ سَیُوَرِّثُهُ.

📚 أمالی الطوسیّ ج۲ص۱۳۴

امام رضا صلوات اللَّه علیه از اجدادش روایت نموده است که به رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله گفته شد که آیا در مال حقی غیر از زکات هست؟ فرمود : بله! احسان به رَحِم هنگامی که پشت می کند و صله با همسایه مسلمان! پس به من اقرار نکرده است کسی که شب را سیر به صبح برساند در حالیکه همسایه مسلمانش گرسنه باشد. سپس فرمود : همواره جبرئیل مرا به همسایه سفارش کرد تا جایی که گمان کردم که به زودی برای او ارث قرار می دهد!



9⃣عَنْ سَمَاعَةَ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ الَّذِینَ یَصِلُونَ ما أَمَرَ اللَّهُ بِهِ أَنْ یُوصَلَ فَقَالَ هُوَ مَا افْتَرَضَ اللَّهُ فِی الْمَالِ غَیْرَ الزَّکَاةِ وَ مَنْ أَدَّی مَا افْتَرَضَ اللَّهُ عَلَیْهِ فَقَدْ قَضَی مَا عَلَیْهِ.

📚 تفسیر العیّاشیّ ج۲ص۲۰۹

سماعه گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد گفتار اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ (در سوره رعد آیه ٢١)که می فرماید : «و کسانی که با آنکه اللَّه به وصل آن امر نموده است صله می کنند» سؤال کردم؛ امام فرمود : این آن چیزی است که اللَّه غیر از زکات در مال فریضه نموده است و کسی که آنچه اللَّه بر او فریضه نموده است را پرداخت نماید، آنچه بر عهده اوست را انجام داده است.




اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر


https://t.me/porseshvapasokhe


🔟عَنْ أَبِی بَصِیرٍ قال: کُنَّا عِنْدَ أَبِی عَبْداللَّه وَ مَعَنَا بَعْضُ أَصْحَابِ الْأَمْوَالِ فَذَکَرُوا الزَّکَاةَ فَقَالَ أَبُو عَبْداللَّه إِنَّ الزَّکَاةَ لَیْسَ یُحْمَدُ بِهَا صَاحِبُهَا وَ إِنَّمَا هُوَ شَیْءٌ ظَاهِرٌ إِنَّمَا حَقَنَ بِهَا دَمَهُ و سُمِّیَ بِهَا مُسْلِماً و لَوْ لَمْ یُؤَدِّهَا لَمْ تُقْبَلْ لَهُ صَلَاةٌ و إِنَّ عَلَیْکُمْ فِی أَمْوَالِکُمْ غَیْرَ الزَّکَاةِ فَقُلْتُ أَصْلَحَکَ اللَّهُ وَ مَا عَلَیْنَا فِی أَمْوَالِنَا غَیْرُ الزَّکَاةِ فَقَالَ سُبْحَانَ اللَّهِ أَ مَا تَسْمَعُ اللَّهَ عَزَّوَجَلَّ یَقُولُ فِی کِتَابِهِ وَ الَّذِینَ فِی أَمْوالِهِمْ حَقٌّ مَعْلُومٌ لِلسَّائِلِ وَ الْمَحْرُومِ قَالَ قُلْتُ مَا ذَا الْحَقُّ الْمَعْلُومُ الَّذِی عَلَیْنَا قَالَ هُوَ الشَّیْءُ یَعْمَلُهُ الرَّجُلُ فِی مَالِهِ یُعْطِیهِ فِی الْیَوْمِ أَوْ فِی الْجُمْعَةِ أَوْ فِی الشَّهْرِ قَلَّ أَوْ کَثُرَ غَیْرَ أَنَّهُ یَدُومُ عَلَیْهِ وَ قَوْلَهُ عَزَّ وَ جَلَّ وَ یَمْنَعُونَ الْماعُونَ قَالَ هُوَ الْقَرْضُ یُقْرِضُهُ وَ الْمَعْرُوفُ یَصْطَنِعُهُ وَ مَتَاعُ الْبَیْتِ یُعِیرُهُ وَ مِنْهُ الزَّکَاةُ فَقُلْتُ لَهُ إِنَّ لَنَا جِیرَاناً إِذَا أَعَرْنَاهُمْ مَتَاعاً کَسَرُوهُ وَ أَفْسَدُوهُ فَعَلَیْنَا جُنَاحٌ أَنْ نَمْنَعَهُمْ فَقَالَ لَا لَیْسَ عَلَیْکُمْ جُنَاحٌ أَنْ تَمْنَعُوهُمْ إِذَا کَانُوا کَذَلِکَ قَالَ قُلْتُ لَهُ وَ یُطْعِمُونَ الطَّعامَ عَلی حُبِّهِ مِسْکِیناً وَ یَتِیماً وَ أَسِیراً قَالَ لَیْسَ مِنَ الزَّکَاةِ قَالَ قُلْتُ: قَوْلُهُ عَزَّوَجَلَّ الَّذِینَ یُنْفِقُونَ أَمْوالَهُمْ بِاللَّیْلِ وَ النَّهارِ سِرًّا و عَلانِیَةً قَالَ لَیْسَ مِنَ الزَّکَاةِ قُلْتُ فَقَوْلُهُ عَزَّوَجَلَّ إِنْ تُبْدُوا الصَّدَقاتِ فَنِعِمَّا هِیَ وَ إِنْ تُخْفُوها وَ تُؤْتُوهَا الْفُقَراءَ فَهُوَ خَیْرٌ لَکُمْ قَالَ لَیْسَ مِنَ الزَّکَاةِ وَ صِلَتُکَ قَرَابَتَکَ لَیْسَ مِنَ الزَّکَاة

📚کافی ج۳ص۴۹۹

ابوبصیر گوید : ما نزد امام صادق صلوات اللَّه علیه بودیم و برخی از صاحبان مال همراه ما بودند. پس آنها بحث از زکات پیش آوردند. امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : همانا دهنده زکات به آن ستایش نمی شود، و این چیز ظاهری است که خونش با آن حفظ می شود و به واسطه آن مسلمان نامیده می شود و اگر آن را پرداخت نکند، نمازی از او قبول نمی شود و قطعاً غیر از زکات چیزهایی در اموال بر عهده شماست! من گفتم : اللَّه امور شما را اصلاح فرماید! چه چیزی غیر از زکات در اموال ما بر عهده ماست؟! امام فرمودند : سُبْحَانَ اللَّه! مگر نشنیده ای که اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ در کتابش می فرماید : «و کسانی که در اموال آنها حق معلوم می باشد برای سائل و محروم». گوید : گفتم : این حق معلوم که بر عهده ماست چیست؟! فرمود : آن چیزی است که شخص در مال خود انجام می دهد، که به صورت روزانه یا هفتگی یا ماهانه، چه کم باشد و چه زیاد پرداخت می کند، مگر اینکه بر آن مداومت می ورزد.
و گفتار اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ که می فرماید : «.. و ماعون را منع می کنند» فرمود: آن قرضی است که شخص می دهد و احسانی است که انجام می دهد و اثاث خانه که آنها را عاریه می دهد و یکی از موارد آن زکات می باشد. من به امام گفتم : ما همسایگانی داریم که وقتی کالایی به آنها عاریه می دهیم آن را می شکنند و خراب می کنند، آیا گناهی بر ما هست که از آنها بازداریم؟ امام فرمودند : خیر! اگر اینچنین هستند گناهی بر شما نیست که از آنها بازدارید.
گوید : من گفتم : آیه ای که (در سوره دهر آیه ٩)می فرماید : «به حسب دوستی اللَّه، مسکین و یتیم و اسیر را طعام می دهند» چیست؟ فرمود : این از زکات نيست!
گفتم : گفتار اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ (در سوره بقره آیه ٢۷٣)چطور که می فرماید : «کسانی که اموال خود را در شب و روز، پنهان و آشکار انفاق می کنند»؟ فرمود : این هم از زکات نیست!
گوید : گفتم : گفتار الهی (در سوره بقره آیه ٢٧٠) چطور که می فرماید : «اگر صدقات را آشکار کنید خوب است و اگر آن را مخفی نمائید و آن را به فقراء بدهید برای شما بهتر است»؟ فرمود : از زکات نیست و صله با ارحامت نیز از زکات نیست!



1⃣1⃣عَنِ الْحَسَنِ بْنِ مَحْبُوبٍ عَنْ عُمَرَ بْنِ یَزِیدَ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْداللَّهِ الْمَعْرُوفُ شَیْءٌ سِوَی الزَّکَاةِ فَتَقَرَّبُوا إِلَی اللَّهِ بِالْبِرِّ وَ صِلَةِ الرَّحِمِ.

📚 الخصال ص۴۸ص۵۲

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : احسان و کار نیک چیزی غیر از زکات است، پس با احسان و نیکی و صله رحم به اللَّه تقرب بجوئید!





اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر


https://t.me/porseshvapasokhe


2⃣1⃣عَنْ أَبَانِ بْنِ تَغْلِبَ قَالَ قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام: أَ تَرَی اللَّهَ أَعْطَی مَنْ أَعْطَی مِنْ کَرَامَتِهِ عَلَیْهِ وَ مَنَعَ مَنْ مَنَعَ مِنْ هَوَانٍ بِهِ عَلَیْهِ لَا وَ لَکِنَّ الْمَالَ مَالُ اللَّهِ یَضَعُهُ عِنْدَ الرَّجُلِ وَدَائِعَ وَ جَوَّزَ لَهُمْ أَنْ یَأْکُلُوا قَصْداً وَ یَشْرَبُوا قَصْداً وَ یَلْبَسُوا قَصْداً وَ یَنْکِحُوا قَصْداً وَ یَرْکَبُوا قَصْداً وَ یَعُودُوا بِمَا سِوَی ذَلِکَ عَلَی فُقَرَاءِ الْمُؤْمِنِینَ وَ یَلُمُّوا بِهِ شَعَثَهُمْ فَمَنْ فَعَلَ ذَلِکَ کَانَ مَا یَأْکُلُ حَلَالًا وَ یَشْرَبُ حَلَالًا وَ یَرْکَبُ وَ یَنْکِحُ حَلَالًا- وَ مَنْ عَدَا ذَلِکَ کَانَ عَلَیْهِ حَرَاماً ثُمَّ قَالَ لا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لا یُحِبُّ الْمُسْرِفِینَ أَ تَرَی اللَّهَ ائْتَمَنَ رَجُلًا عَلَی مَالٍ خُوِّلَ لَهُ أَنْ یَشْتَرِیَ فَرَساً بِعَشَرَةِ آلَافِ دِرْهَمٍ وَ یُجْزِیهِ فَرَسٌ بِعِشْرِینَ دِرْهَماً وَ یَشْتَرِیَ جَارِیَةً بِأَلْفِ دِینَارٍ وَ یُجْزِیهِ بِعِشْرِینَ دِینَاراً وَ قَالَ وَ لا تُسْرِفُوا إِنَّهُ لا یُحِبُّ الْمُسْرِفِینَ

📚 تفسیر العیّاشیّ ج ۲ ص ۱۳

ابان بن تغلب گوید : امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : آیا فکر می کنی که اللَّه به کسی که عطا کرده است به خاطر احترام و کرامت او در نزدش بوده است و کسی که از او بازداشته است به خاطر پستی و خواری او در نزدش بوده است؟! خیر! بلکه مال، مالِ اللَّه است که در نزد شخص به صورت ودیعه و امانت قرار می دهد و به آنها اجازه می دهد که در حد میانه از آن بخورند و میانه بنوشند و میانه بپوشند و در حد میانه برای ازدواج استفاده کنند و مرکب و سواری میانه نیز سوار شوند و بقیه را به فقرای مؤمنین احسان نمایند و آشفتگی آنها را سامان بخشند! پس کسی که این کار را انجام دهد، آنچه خورده است و نوشیده است و سوار شده است و ازدواج کرده است حلال است و کسی که از آن تجاوز نماید بر او حرام است! سپس امام فرمودند : اسراف نکنید! زیرا او اسرافکاران را دوست ندارد!
آیا فکر می کنی اگر اللَّه کسی را بر مالی که به او عطا شده است امین نمود، حق دارد اسبی به ده هزار درهم بخرد، در حالیکه اسبی با ٢٠ درهم برایش کفایت می کند؟! و کنیزی با هزار دینار بخرد در حالیکه با ٢۰ دینار برایش کفایت می کند؟! و فرمود : اسراف نکنید که او اسراف کنندگان را دوست ندارد!



3⃣1⃣عَنْ عُبَیْدِ اللَّهِ الْوَصَّافِیِّ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ مَا آمَنَ بِی مَنْ بَاتَ شَبْعَانَ وَ جَارُهُ جَائِعٌ قَالَ وَ مَا مِنْ أَهْلِ قَرْیَةٍ یَبِیتُ فِیهِمْ جَائِعٌ یَنْظُرُ اللَّهُ إِلَیْهِمْ یَوْمَ الْقِیَامَةِ.

📚 الکافی ج۲ص۶۶۸

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : رسول اللَّه صلی اللَّه علیه و آله فرمودند : به من ایمان نیاورده است کسی که سیر بخوابد و همسایه اش گرسنه باشد!
فرمود : اهل هیچ شهری نیستند که گرسنه ای در بین آنها شب را به صبح برساند و اللَّه روز قیامت به آنها نظر کند!



4⃣1⃣ به #سؤال_378_ نیز با لینک زیر رجوع فرمائید :

https://t.me/porseshvapasokhe/523


5⃣1⃣ به #سؤال_254_ نیز با لینک زیر رجوع فرمائید :


https://t.me/porseshvapasokhe/348



✅ به روایات فراوان خمس و حقوق سادات فقیر نیز در این ارتباط باید توجه داشت.

✅ روایات فوق بخش اندکی از حقوق مالی می باشد که بر عهده ما گذاشته شده است و متفاوت از زکات می باشد و هر چند پول‌های امروزی شرایط لازم برای تعلق زکات معروف را ندارد، اما حقوق مختلف و گوناگون دیگری در آیات قرآن و روایات اهل بیت علیهم السلام برای اموال معين شده است و با پرداخت آنهاست که شخص آنچه بر عهده او بوده است را انجام داده است.
لذا به هیچ عنوان نمی توان به علت تعلق نگرفتن زکات اصلی به پول‌های امروزی، به سائر وظائف و حقوق مالی که در قرآن و روایات بیان شده است بی توجه بود.



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر



https://t.me/porseshvapasokhe
بسم الله الرحمن الرحیم

چه مانعی هست که هر جمعه پنج بار یا روزی یک بار قبر امام حسین علیه السلام را زیارت کنی؟

https://t.me/porseshvapasokhe/181

اللّهُمَّ صَلِّ عَلَى مُحَمَّدٍ و آلِ مُحَمَّدٍ
و عَجِّلْ فَرَجَهُمْ و العَنْ أعْدَاءَهم

.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹