Loading...

سوال 1102 حکم شکار با تفنگ ساچمه ای و غیره چیست؟

✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :

1 عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ قَيْسٍ عَنْ أَبِي جَعْفَر قَالَ: مَنْ جَرَحَ صَيْداً بِسِلَاحٍ وَ ذَكَرَ اسْمَ اللَّهِ عَلَيْهِ ثُمَّ بَقِيَ لَيْلَةً أَوْ لَيْلَتَيْنِ لَمْ يَأْكُلْ مِنْهُ سَبُعٌ وَ قَدْ عَلِمَ أَنَّ سِلَاحَهُ هُوَ الَّذِي قَتَلَهُ فَلْيَأْكُلْ مِنْهُ إِنْ شَاءَ الْحَدِيثَ.

📚 الكافي ج۶ص۲۱۰

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که صیدی را با سلاح مجروح کند و نام اللَّه را بر آن ببرد و سپس یک یا دوشب بماند و درنده ای از آن نخورد و علم داشته باشد که سلاح او آن را کشته است، اگر خواست از آن بخورد!

2 عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَر قَالَ: كُلْ مِنَ الصَّيْدِ مَا قَتَلَ السَّيْفُ وَ الرُّمْحُ وَ السَّهْمُ الْحَدِيثَ.

📚 الكافي ج۶ص۲۰۹

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : از صیدها آنهایی که شمشیر و نیزه و تیر آن را می کُشد بخور!

3 عَنِ الْحَلَبِيِّ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّه عَنِ الصَّيْدِ يَضْرِبُهُ الرَّجُلُ بِالسَّيْفِ أَوْ يَطْعُنُهُ بِالرُّمْحِ أَوْ يَرْمِيهِ بِسَهْمٍ فَيَقْتُلُهُ وَ قَدْ سَمَّى حِينَ فَعَلَ فَقَالَ كُلْ لَا بَأْسَ بِهِ.

📚 الكافي ج۶ص۲۱۰

حلبی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد صیدی که شخصی آن را با شمشیر می زند یا نیزه در او فرو می کند یا تیری به سوی او پرتاب می کند و هنگام انجام این کار بسم اللَّه گفته است سؤال کردم؛ امام فرمودند : بخور! اشکالی به آن نیست!

4 عَنْ سَمَاعَةَ بْنِ مِهْرَانَ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الرَّجُلِ يَرْمِي الصَّيْدَ وَ هُوَ عَلَى الْجَبَلِ فَيَخْرِقُهُ السَّهْمُ حَتَّى يَخْرُجَ مِنَ الْجَانِبِ الْآخَرِ قَالَ كُلْهُ قَالَ فَإِنْ وَقَعَ فِي مَاءٍ أَوْ تَدَهْدَهَ مِنْ جَبَلٍ فَمَاتَ فَلَا تَأْكُلْهُ.

📚 الكافي ج۶ص۲۱۱

سماعه گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که تیری به صیدی که بر روی کوه است پرتاب می کند و تیر آن صيد را می شکافد و پاره می کند و از طرف دیگر او خارج می شود سؤال کردم؛ فرمود : آن را بخور! و فرمود : اگر در آب افتاد یا از کوه غلطید و مُرد آن را نخور!

5 عَنْ أَبِي عُبَيْدَةَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: إِذَا رَمَيْتَ بِالْمِعْرَاضِ فَخَرَقَ فَكُلْ وَ إِنْ لَمْ يَخْرِقْ وَ اعْتَرَضَ فَلَا تَأْكُلْ.

📚 الكافي ج۶ص۲۱۲

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : اگر تیرِ بدون پیکان را (به سوی صيد) پرتاب کردی و صيد را پاره کرد و شکافت پس آن را بخور و اگر پاره نکرد و فقط به پهنا با صيد برخورد کرد (و آن را کُشت) آن را مخور!

6 عَنْ سُلَيْمَانَ بْنِ خَالِدٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَمَّا قَتَلَ الْحَجَرُ وَ الْبُنْدُقُ أَ يُؤْكَلُ قَالَ لَا.

📚 الكافي ج۶ص۲۱۳

سليمان بن خالد گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد آنچه سنگ و گلوله گِلی بکُشد سؤال کردم که آیا خورده می شود؟ فرمود : خیر!

7 عَنْ عَلِيِّ بْنِ جَعْفَرٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ لَحِقَ حِمَاراً او ظبیا فَضَرَبَهُ بِالسَّيْفِ فَصَرَعَهُ أَ يُؤْكَلُ فَقَالَ إِذَا أَدْرَكَ ذَكَاتَهُ أَكَلَ وَ إِنْ مَاتَ قَبْلَ أَنْ يَغِيبَ عَنْهُ أَكَلَهُ.

📚 قرب الإسناد ص۱۱۸

علي بن جعفر گوید : از امام کاظم صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که به الاغ (وحشی) یا آهو می رسد و با شمشیر آن را می زند و به زمین می اندازد سؤال کردم که آیا خورده می شود؟ فرمود : اگر ذبح او را درک نمود می خورد و اگر قبل از اینکه از او پنهان شود مُرد آن را می خورد!

✅ صيد به حیوانی غير اهلي و وحشي گفته می شود که اگر حلال گوشت باشد می توان با شکار صحیح از گوشت آن استفاده نمود.

با توجه به روایات فوق و غیره ، حیوانات قابل صيد را می توان با شمشیر یا نیزه یا تیر شکار نمود و باید در هنگام زدن شمشیر یا پرتاب نیزه یا پرتاب تیر بسم اللَّه گفته شود.

طبق روایات فوق، تیر پرتابی باید به نحوی باشد که بدن صيد را پاره و مجروح کند و اگر تیر به دلیل نداشتن پیکان یا سرعت کم یا دلائل دیگر، صيد را پاره و مجروح نکند و فقط به پهلوی صيد برخورد کند و آن را بکُشد، چنین صيدي قابل خوردن نیست.

لذا صیدی که با تیر ساچمه ای و امثال آن شکار می شود، اگر بدن صيد را پاره و مجروح نمود و آن را کُشت می توان از آن استفاده نمود.

البته هر صیدی که شرایط صيد در مورد آن مراعات نشده است، اگر موقع رسیدن به او هنوز زنده باشد و بتواند ذبح آن را دریابد ، با ذبح شرعی می توان آن را تذکیه و استفاده نمود.

و نیز صیدی که هنگام رسیدن به آن هنوز زنده است و فرصت ذبح آن هست باید ذبح شرعی شود.

صيد با سنگ و گلوله گِلی اجازه خوردن ندارد.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹