Loading...

سوال ١١٢- #وقت #نافله_صبح چه زمانی است؟


✅پاسخ :طبق روایات، نماز نافله صبح که دو رکعت است، در اوقات مختلفی می توان آن را خواند که البته همه آنها قبل از نماز صبح است. با دقت در روایات زیر تفصیل آن مشخص می شود :
مُحَمَّدُ بْنُ عَلِیِّ بْنِ الْحُسَیْنِ قَالَ قَالَ الصَّادِقُ صَلِّ رَکْعَتَیِ الْفَجْرِ قَبْلَ الْفَجْرِ وَ عِنْدَهُ وَ بَعْیدَهُ تَقْرَأُ فِی الْأُولَی الْحَمْدَ وَ قُلْ یَا أَیُّهَا الْکَافِرُونَ وَ فِی الثَّانِیَةِ الْحَمْدَ وَ قُلْ هُوَ اللَّهُ أَحَدٌ
📚من لا یحضره الفقيه ج١ص۴٩٣

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود :دو رکعت نافله صبح را قبل از (طلوع) فجر و در حین طلوع فجر و کمی بعد از آن بخوان، در رکعت اول آن حمد و سوره «قل یا أیها الکافرون» و در رکعت دوم حمد و سوره «قل هو الله أحد» را بخوان.

عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ سَأَلْتُ أَبَا جَعْفَرٍ عَنْ أَوَّلِ وَقْتِ رَکْعَتَیِ الْفَجْرِ فَقَالَ سُدُسُ اللَّیْلِ الْبَاقِی
📚تهذیب ج ٢ص١٣٣

ترجمه :محمد بن مسلم گوید:از امام باقر علیه السلام در مورد اول وقت دو رکعت نافله صبح سوال کردم؛ فرمودند :یک ششم آخری شب.

عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ أَبِی نَصْرٍ قَالَ سَأَلْتُ الرِّضَا عَنْ رَکْعَتَیِ الْفَجْرِ فَقَالَ احْشُوا بِهِمَا صَلَاةَ اللَّیْلِ
📚تهذیب ج٢ ص١٣٢

ترجمه :بزنطی گوید:از امام رضا علیه السلام در مورد دو رکعت نافله صبح سؤال کردم؛ فرمودند :این دو رکعت را داخل نماز شب کنید. (یعنی بعد از نماز وتر آن را بخوانید)

✅:احادیث دیگری نیز در مورد خواندن نافله صبح بعد از نماز وتر وجود دارد و ذکر شده که نافله صبح جزو نمازهای شب است، اما در مورد خواندن نافله صبح بعد از طلوع فجر و محدوده آن به روایت زیر دقت شود :

عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ عَمَّنْ أَخْبَرَهُ عَنْهُ قَالَ صَلِّ الرَّکْعَتَیْنِ مَا بَیْنَکَ وَ بَیْنَ أَنْ یَکُونَ الضَّوْءُ حِذَاءَ رَأْسِکَ فَإِنْ کَانَ بَعْدَ ذَلِکَ فَابْدَأْ بِالْفَجْرِ
📚تهذیب ج ٢ص١٣۵

ترجمه :امام (صادق) فرمود :نافله صبح را تا وقتی که نور (صبح) محاذی و بالای سرت باشد بخوان و اگر از این وقت گذشته است ابتدا نماز صبح را بخوان.

✅یعنی:تا زمانی که روشنی صبح تا وسط آسمان برسد فرصت دارید تا نافله صبح را بخوانید ولی اگر تا آن موقع نافله صبح را نخوانده ایم، ابتدا باید نماز صبح را بخوانیم و بعد نافله را قضا کنیم.
البته در حدیث 📚تهذیب ج ٢ص ٣۴٠، در صورت وجود نماز جماعت تا زمانی که مؤذن بگوید «قد قامت الصلاة» فرصت داریم نافله صبح را بخوانیم.پس با توجه به روایات، نماز نافله صبح را قبل از طلوع فجر و در حین طلوع فجر و بعد از دمیدن فجر تا وقتی که نور صبح به وسط آسمان برسد می توانیم بخوانیم. اما کسی که آن را قبل از طلوع فجر می خواند و سپس می خوابد و قبل از طلوع فجر بیدار می شود، طبق روایت زیر، باز آن را اعاده می کند :

عَنْ حَمَّادِ بْنِ عُثْمَانَ قَالَ قَالَ لِی أَبُو عَبْدِ اللَّهِ رُبَّمَا صَلَّیْتُهُمَا وَ عَلَیَّ لَیْلٌ فَإِنْ قُمْتُ وَ لَمْ یَطْلُعِ الْفَجْرُ أَعَدْتُهُمَا
📚تهذیب ج ٢ص١٣۵

ترجمه :حماد گوید:امام صادق علیه السلام به من فرمود :چه بسا من نافله صبح را می خوانم و هنوز بخشی از شب باقی است. پس اگر وقتی (از خواب) برخواستم هنوز فجر طلوع نکرده است آن را اعاده می کنم.
✅حدیث بالا کسی را که بعد از نیمه شب نماز شب و نافله صبح را می خواند و می خوابد و قبل از طلوع فجر بیدار می شود را نیز شامل می شود.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹