Loading...

#سوال_868_ آیا چیدن ناخن و مو با ابزار آهنی، موجب لزوم مسح آن مکان با آب می شود؟



✅پاسخ:


1⃣سعيد بن عبداللَّه الْأَعرج قال: قُلْتُ لِأَبِي عَبْداللَّه آخُذُ مِنْ أَظْفَارِي و مِنْ شَارِبِي و أَحْلِقُ رَأْسِي أَ فَأَغْتَسِلُ قال لَا لَيْسَ عَلَيْكَ غُسْلٌ قُلْتُ فَأَتَوَضَّأُ قَالَ لَا لَيْسَ عَلَيْكَ وُضُوءٌ قُلْتُ فَأَمْسَحُ عَلَى أَظْفَارِي الْمَاءَ فَقَالَ لَا هُوَ طَهُورٌ لَيْسَ عَلَيْكَ مَسْحٌ

📚تهذيب ج۱ص۳۴۶

سعيد أعرج گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : من ناخن و شارب خود را کوتاه می کنم و سرم را می تراشم، آیا غسل کنم؟
فرمود : خير! غسل بر عهده تو نیست!
گفتم : آیا وضو بگیرم؟
فرمود : خیر! وضو بر عهده تو نیست!
گفتم : آیا آب بر ناخن های خود مسح کنم؟
فرمود : خیر! آن پاک است و مسح کردن بر عهده تو نیست!


2⃣زرارة قال: قُلْتُ لِأَبِي جَعْفَر الرَّجُلُ يُقَلِّمُ أَظْفَارَهُ و يَجُزُّ شَارِبَهُ وَ يَأْخُذُ مِنْ شَعْرِ لِحْيَتِهِ و رَأْسِهِ هَلْ يَنْقُضُ ذَلِكَ وُضُوءَهُ فَقَالَ يَا زُرَارَةُ كُلُّ هَذَا سُنَّةٌ وَ الْوُضُوءُ فَرِيضَةٌ وَ لَيْسَ شَيْ ءٌ مِنَ السُّنَّةِ يَنْقُضُ الْفَرِيضَةَ و إِنَّ ذَلِكَ لَيَزِيدُهُ تَطْهِيراً

📚تهذيب ج١ص۳۴۶

زراره گوید : به امام باقر صلوات اللَّه علیه گفتم : شخصی ناخن هایش را می گیرد و موی شارب خود را کوتاه می کند و موی سر و ریش خود را کوتاه می‌کند، آیا وضوی او می شکند؟
امام فرمود : ای زراره! همه اینها سنت است و وضو فریضه است و چیزی از سنت فریضه را نقض نمی کند و همانا اینکار بر #طهارت او می افزاید!


3⃣إِسماعيل بن جَابِر أَنَّهُ سَأَلَ أَبَا عبداللَّه عَنِ الرَّجُلِ يَأْخُذُ مِنْ أَظْفَارِهِ وَ شَارِبِهِ أَيَمْسَحُهُ بِالْمَاءِ فقال لَا هُوَ طَهُورٌ

📚فقيه ج۱ص۶۳

اسماعیل بن جابر از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که ناخن و شارب خود را کوتاه می کند سؤال کرد که آیا آن را با آب مسح نماید؟ فرمود : #خیر! آن پاک است!



4⃣ أَنَّ عَلِيّاً سُئِلَ عَنْ رَجُل قَلَّمَ أَظْفَارَهُ و أَخَذَ شَارِبَهُ و حَلَقَ رَأْسَهُ بَعْدَ الْوُضُوءِ فقال لَا بَأْسَ لَمْ يَزِدْهُ ذَلِكَ إِلَّا طَهَارَةً و لَيْسَ هَذَا بِمَنْزِلَةِ الْحَدَثِ الَّذِي يُتَوَضَّأُ مِنْهُ

📚جعفريات ص ۱۹

از علي صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که بعد از وضو ناخنش را کوتاه می کند و شارب خود را می گیرد و سرش را می تراشد سؤال شد؛ پس فرمود : اشکالی ندارد، اینکار جز بر #طهارت او نمی افزاید و این مانند حَدَثی که از آن وضو گرفته می شود نیست!


5⃣هشام بن سالم عن أبي عبداللَّه قال سَأَلْتُهُ عَنْ جَزِّ الشَّعْرِ و تَقْلِيمِ الْأَظَافِير فقال لَمْ يَزِدْهُ ذَلِكَ إِلَّا طَهُوراً

📚كتاب درست بن أبي منصور ص۱۶۶

هشام بن سالم گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد چیدن مو و گرفتن ناخن ها سؤال کردم؛ امام فرمودند : اینکار جز بر #طهارت و پاکی او نمی افزاید!

6⃣محمد الحلبي قال: سَأَلْتُ أَبا عبداللَّه عَنِ الرَّجُلِ يَكُونُ عَلَى طُهْرٍ فَيَأْخُذُ مِنْ أَظْفَارِهِ أَوْ شَعْرِهِ أَيُعِيدُ الْوُضُوءَ فقال لَا و لَكِنْ يَمْسَحُ رَأْسَهُ و أَظْفَارَهُ بِالْمَاءِ قال قُلْتُ: فَإِنَّهُمْ يَزْعُمُونَ أَنَّ فِيهِ الْوُضُوءَ فقال إِنْ خَاصَمُوكُمْ فَلَا تُخَاصِمُوهُمْ و قُولُوا هَكَذَا السُّنَّةُ

📚كافي ج۳ص۳۷

حلبی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که بر طهارت (وضو) می باشد، پس ناخن یا مویش را می گیرد، سؤال کردم که آیا وضویش را اعاده کند؟ فرمود : خیر، ولی سر و ناخنش را با آب مسح کند!
گفتم : همانا آنها (یعنی عامه) می پندارند که در آن وضو هست!
امام فرمود : اگر با شما مخاصمه کردند شما با آنها مخاصمه نکنید و بگوئید سنت اینچنین است!

✅ برخی از عامه معتقد بودند که گرفتن ناخن و مو و تراشیدن سر باعث شکسته شدن وضو می شود!
اهل بیت علیهم السلام در روایات فوق و غیره تأکید کرده اند که این افعال موجب نقض وضو نمی شود و بلکه بر طهارت و پاکی شخص می افزاید و حتی طبق روایت 1⃣ و 3⃣ و غیره، نیازی به مسح کردن مو و ناخن با آب نیست و این روایات می رساند که بعد از چیدن مو و ناخن که معمولا با آهن انجام می شده است لزومی به مسح آن با آب نیست و لذا آنچه در حدیث 6⃣ از أمر به مسح آن با آب آمده است، اگر معارض روایات فوق فرض، و در نتیجه کنار گذاشته نشود، نهایتاً أمر رجحان و فضیلت یا همان استحباب است که شخص می تواند يا به آن و یا به رخصتهای فراوان عدم مسح عمل نماید.

✅ آنچه از لزوم اعاده نماز برای کسی که ناخن و مویش را گرفته است و بدون مسح آن با آب نماز خوانده است در حدیث عمار ساباطی در 📚استبصار ج1ص96 آمده است، حدیثی شاذ است و مخالف روایات دیگر است که علم آن به امام رد می شود و قابل عمل نیست.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹