Loading...

#سؤال_821_ چه تفاوتی بین وضوى زن و مرد وجود دارد؟



✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


2⃣مُحَمَّدِ بْنِ إِسْمَاعِيلَ بْنِ بَزِيعٍ عَنْ أَبِي الْحَسَنِ الرِّضَا قَالَ: فَرَضَ اللَّهُ عَلَى النِّسَاءِ فِي الْوُضُوءِ لِلصَّلَاةِ أَنْ يَبْدَأْنَ بِبَاطِنِ أَذْرِعَتِهِنَّ وَ فِي الرِّجَالِ بِظَاهِرِ الذِّرَاعِ.

📚 الكافي ج۳ص۲۸

امام رضا صلوات اللَّه علیه فرمود : اللَّه بر زنان در وضوی برای نماز فريضه نموده است که به باطن دستهایشان آغاز نمایند و در مورد مردان به ظاهر و روی دستان!


2⃣جَابِرِ بْنِ يَزِيدَ الْجُعْفِيِّ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا جَعْفَرٍ مُحَمَّدَ بْنَ عَلِيٍّ الْبَاقِرَ يَقُولُ لَيْسَ عَلَى النِّسَاءِ أَذَانٌ وَ لَا إِقَامَةٌ وَ لَا جُمُعَةٌ وَ لَا جَمَاعَةً.... وَ تَبْدَأُ فِي الْوُضُوءِ بِبَاطِنِ الذِّرَاعِ وَ الرَّجُلُ بِظَاهِرِهِ وَ لَا تَمْسَحُ كَمَا يَمْسَحُ الرِّجَالُ بَلْ عَلَيْهَا أَنْ تُلْقِيَ الْخِمَارَ عَنْ مَوْضِعِ مَسْحِ رَأْسِهَا فِي صَلَاةِ الْغَدَاةِ وَ الْمَغْرِبِ وَ تَمْسَحَ عَلَيْهِ وَ فِي سَائِرِ الصَّلَوَاتِ تُدْخِلُ إِصْبَعَهَا فَتَمْسَحُ عَلَى رَأْسِهَا مِنْ غَيْرِ أَنْ تُلْقِيَ عَنْهَا خِمَارَهَا

📚 الخصال ص۵۸۵ ح۱۲

جابر گوید : شنیدم امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : اذان و اقامه و نماز جمعه و جماعت بر عهده زنان نیست.... تا آنجا که فرمود : و زن در وضو به باطن ذراع خود آغاز می کند و مرد به ظاهر و روی ذراع خود
و زن آنگونه که مردان مسح می کنند مسح نمی کند، بلکه بر عهده زن می باشد که در مورد نماز صبح و مغرب، روسری را از موضع مسح سرش (که جلوی سر می باشد) کنار بزند و بر آن مسح نماید و در سائر نمازها، انگشتش را داخل می کند و بدون اینکه روسری را از روی سر بردارد، بر سرش مسح می کند!


3⃣عَنْ زُرَارَةَ قَالَ: قَالَ أَبُو جَعْفَرٍ الْمَرْأَةُ يُجْزِيهَا مِنْ مَسْحِ الرَّأْسِ أَنْ تَمْسَحَ مُقَدَّمَهُ قَدْرَ ثَلَاثِ أَصَابِعَ وَ لَا تُلْقِيَ عَنْهَا خِمَارَهَا.

📚 الكافي ج۳ص۳۰

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : برای زن در مورد مسح سرش کفایت می کند که جلوی سرش را به اندازه (عرضی) #سه_انگشت (بسته) مسح کند و روسری را از سر برندارد!


4⃣عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: لَا تَمْسَحُ الْمَرْأَةُ بِالرَّأْسِ كَمَا يَمْسَحُ الرِّجَالُ إِنَّمَا الْمَرْأَةُ إِذَا أَصْبَحَتْ مَسَحَتْ رَأْسَهَا وَ تَضَعُ الْخِمَارَ عَنْهَا فَإِذَا كَانَ الظُّهْرُ وَ الْعَصْرُ وَ الْمَغْرِبُ وَ الْعِشَاءُ تَمْسَحُ بِنَاصِيَتِهَا

📚تهذيب ج۱ص۷۷

امام صادق صلوات اللَّهِ علیه فرمود : زن مانند مردان بر سرش مسح نمی کند، همانا زن هنگام صبح سرش را مسح می کند و روسری را از آن برمی دارد و وقتی که ظهر و عصر و مغرب و عشاء شد، موی ناصيه (موی بالای پیشانی) را مسح می کند!



✅ احکامی که از جانب اهل بیت علیهم السلام بیان شده است، هم شامل مردان می باشد و هم شامل زنان

اما برخی از احکام با توجه به خصوصيات آن يا با توجه به تفاوتی که خود اهل بیت علیهم السلام در مورد آن بین زنان و مردان گذاشته اند، به زنان یا مردان اختصاص پیدا می کند، که از مورد اول می توان حکم استبراء بعد از بول را مثال زد و از مورد دوم می توان مورد سؤال ما را مثال زد.
لازم به ذکر است که بخش قابل توجهی از تفاوت زنان و مردان در احکام، در حدیثی در کتاب خصال باب 19 گانه حدیث دوم و ابواب 70 و مافوق آن، حدیث 12 آمده است که طالبين به آن رجوع فرمایند.


✅ اما دو مورد از تفاوت زنان‌ با مردان، در مورد وضو می باشد که در احادیث فوق بیان شده است.

1⃣ طبق روایت 1⃣ و 2⃣، زنان شستن دست را از باطن ذراع آغاز می کنند و مردان از ظاهر آن!
منظور از ظاهر و روی ذراع همان آرنج می باشد و منظور از باطن ذراع گودی طرف دیگر دست که نقطه مقابل آرنج است می باشد که طبق روایات، زنان برای شستن دست از قسمت داخلی دست آغاز می کنند.

2⃣ اما تفاوت دوم رخصتی است که برای زنها در مسح سر داده شده است که بر حسب روایات فوق در مورد نماز صبح يا نماز صبح و مغرب، طبق معمولِ نحوه مسح مردان، روسری و مقنعه خود را از موضع مسح سر که جلوی سر می باشد کنار می زنند و برمی دارند و به طور عادی بر جلوی سر خود مسح می کنند.
اما در مورد نماز ظهر و عصر و عشاء و طبق روایت چهارم حتی در نماز مغرب، به زن #رخصت و #اجازه داده شده است که بدون برداشتن مقنعه و روسری از روی سرش، انگشتانش را به #زیر روسری داخل کند و #موی جلوی سر یا #موی بالای پیشانی خود را به اندازه سه انگشت مسح نماید.

✅ لازم به ذکر است که این نحوه مسح، يعني مسح کردن بدون برداشتن سرپوش از روی سر و با داخل نمودن انگشتان، برای مردان در حدیث 📚الكافي ج3ص30ح3 در مورد مردی که به خاطر سرما برداشتن عمامه برایش مشقت دارد نیز رخصت داده شده است.


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹