سوال ۹۵- بنده چه بسا به کسی پولی قرض میدهم یا جنسی می فروشم و طرف مقابل مال مرا می خورد و پول قرض یا جنسی که به او داده ام را پرداخت نمی کند، آیا راهی برای دفع این خطرات هست؟
✅پاسخ :به دو روایت زیر دقت شود:
عَبْدُ اللَّهِ بْنُ جَعْفَرٍ فِی قُرْبِ الْإِسْنَادِ عَنْ هَارُونَ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ مَسْعَدَةَ بْنِ زِیَادٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله أَصْنَافٌ لَا یُسْتَجَابُ لَهُمْ مِنْهُمْ مَنْ أَدَانَ رَجُلًا دَیْناً إِلَی أَجَلٍ فَلَمْ یَکْتُبْ عَلَیْهِ کِتَاباً وَ لَمْ یُشْهِدْ عَلَیْهِ شُهُوداً....
📚قرب الاسناد ص ٧٩
ترجمه :امام صادق علیه السلام از اجدادشان از رسول خدا صلی الله علیه و آله روایت کرده که فرمودند :چند گروه است که دعایشان مستجاب نمی شود که یکی از آنها کسی است که به دیگری مالی تا مدتی قرض دهد (یا معامله نسیه کند) ولی نوشته ای برای آن ننویسد و شاهدانی برای آن نگیرد...
✅بیان:طبق آیه ٢٨٢ سوره بقره و احادیث زیادی که نمونه ای از آن ذکر شد، در هنگام معامله نسیئه و قرض دادن، امر به نوشتن مفاد و شرایط قرض و معامله و گرفتن دو شاهد عادل بر آن است که لازم است همه مومنین به این آیه و روایت عمل نمایند.
اما در مورد کیفیت نوشتن این مکتوبه بعد از ذکر شرایط و خصوصیات قرض یا معامله، عبارت مهم زیر توسط بدهکار در برگه نوشته شود که باعث پرداخت آن دین در زمان حیات یا بعد از مرگ او می شود. به روایت دقت کنید :
وَ عَنْهُمْ عَنْ سَهْلِ بْنِ زِیَادٍ عَنْ یَعْقُوبَ بْنِ یَزِیدَ عَنْ زَکَرِیَّا الْخَرَّازِ عَنْ یَحْیَی الْحَذَّاءِ قَالَ قُلْتُ لِأَبِی الْحَسَنِ فی حدیث.. فَإِذَا کَانَ لَکَ عَلَی رَجُلٍ حَقٌّ فَقُلْ لَهُ فَلْیَکْتُبْ وَ کَتَبَ فُلَانُ بْنُ فُلَانٍ بِخَطِّهِ وَ أَشْهَدَ اللَّهَ عَلَی نَفْسِهِ وَ کَفَی بِاللَّهِ شَهِیداً فَإِنَّهُ یُقْضَی فِی حَیَاتِهِ أَوْ بَعْدَ وَفَاتِهِ
📚کافی ج۵ص٣١٨
ترجمه :امام کاظم علیه السلام در حدیثی فرمودند :وقتی حقی بر گردن کسی داشتی(از کسی بابت قرض یا معامله نسیه طلب داشتی) به او بگو بنویسد:
وَ کَتَبَ فُلَانُ بْنُ فُلَانٍ بِخَطِّهِ وَ أَشْهَدَ اللَّهَ عَلَی نَفْسِهِ وَ کَفَی بِاللَّهِ شَهِیداً
یعنی:و فلانی پسر فلانی (این برگه قرض یا معامله نسیه را) با خط خود نوشت و خداوند را بر خود شاهد گرفت و خداوند برای شاهد بودن کافی است.
پس وقتی این را بنویسد، این بدهی او یا در زمان حیاتش یا بعد از مرگش ادا خواهد شد.
نظرات (0)