Loading...

#سؤال_738_ اگر در #ازدواج_موقت، مدتی برای آن ذکر نشده باشد، حکم آن چیست؟



1⃣عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي عَبْداللَّه قَالَ: لَا تَكُونُ مُتْعَةٌ إِلَّا بِأَمْرَيْنِ أَجَلٍ مُسَمًّى وَ أَجْرٍ مُسَمًّى.

📚 كافي ج۵ص۴۵۵

امام صادق علیه السلام فرمود : متعه اي نیست مگر با دو أمر : مدت نام برده شده و اجرت نام برده شده!


2⃣عَنْ إِسْمَاعِيلَ بْنِ الْفَضْلِ الْهَاشِمِيِّ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَاعَبْداللَّه عَنِ الْمُتْعَةِ فَقَالَ مَهْرٌ مَعْلُومٌ إِلَى أَجَلٍ مَعْلُومٍ.

📚 التهذيب ج۷ص۲۶۲

اسماعیل بن فضل گوید : از امام صادق علیه السلام در مورد #متعه سؤال کردم؛ فرمود : مَهر معلوم و مشخص تا مدت معلوم و مشخص!


3⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ بُكَيْرٍ قَالَ: قَالَ أَبُو عَبْدِ اللَّهِ فِي حَدِيثٍ إِنْ سُمِّيَ الْأَجَلُ فَهُوَ مُتْعَةٌ وَ إِنْ لَمْ يُسَمَّ الْأَجَلُ فَهُوَ نِكَاحٌ بَاتٌّ.

📚 الكافي ج۵ص۴۵۶

امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمودند : اگر (در عقد موقت) مدت نیز نام برده شود، متعه است و اگر مدت نام برده نشود، پس آن #نکاح_دائم است!


4⃣عَنْ أَبَانِ بْنِ تَغْلِبَ فِي حَدِيثِ صِيغَةِ الْمُتْعَةِ أَنَّهُ قَالَ لِأَبِي عَبْدِ اللَّه فَإِنِّي أَسْتَحْيِي أَنْ أَذْكُرَ شَرْطَ الْأَيَّامِ قَالَ هُوَ أَضَرُّ عَلَيْكَ قُلْتُ وَ كَيْفَ قَالَ لِأَنَّكَ إِنْ لَمْ تَشْرِطْ كَانَ تَزْوِيجَ مُقَامٍ وَ لَزِمَتْكَ النَّفَقَةُ فِي الْعِدَّةِ وَ كَانَتْ وَارِثاً وَ لَمْ تَقْدِرْ عَلَى أَنْ تُطَلِّقَهَا إِلَّا طَلَاقَ السُّنَّةِ.

📚 الكافي ج۵ص۴۵۵

ابان در حدیث #صیغه_متعه به امام صادق علیه السلام گفت :من خجالت می کشم که شرط ایام را ذکر کنم!
امام فرمودند : این ضررش برای تو بیشتر است!
گفتم :چطور؟!
فرمود : برای اینکه اگر تو شرط مدت را ذکر نکنی، #ازدواج_دائم می شود و (مانند ازدواج دائم) نفقه دادن در زمان عده بر تو لازم‌ می شود و از تو ارث می برد و جز بر حسب طلاق سنت نمی توانی او را طلاق بدهی!


5⃣عَنْ هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّه أَتَزَوَّجُ الْمَرْأَةَ مُتْعَةً مَرَّةً مُبْهَمَةً قَالَ فَقَالَ ذَاكَ أَشَدُّ عَلَيْكَ تَرِثُهَا وَ تَرِثُكَ وَ لَا يَجُوزُ لَكَ أَنْ تُطَلِّقَهَا إِلَّا عَلَى طُهْرٍ وَ شَاهِدَيْنِ قُلْتُ أَصْلَحَكَ اللَّهُ فَكَيْفَ أَتَزَوَّجُهَا قَالَ أَيَّاماً مَعْدُودَةً بِشَيْ ءٍ مُسَمًّى مِقْدَارَ مَا تَرَاضَيْتُمْ بِهِ فَإِذَا مَضَتْ أَيَّامُهَا كَانَ طَلَاقُهَا فِي شَرْطِهَا وَ لَا نَفَقَةَ وَ لَا عِدَّةَ لَهَا عَلَيْكَ الْحَدِيثَ.

📚 التهذيب ج۷ص۲۶۷

هشام گوید : به امام صادق علیه السلام گفتم : من زنی را یک مرتبه مبهم و نامعلوم به #ازدواج_موقت درمی آورم!
پس امام فرمودند : این برای تو سخت تر است، زیرا تو از او ارث می بری و او نیز از تو #ارث می برد و جائز نیست که او را طلاق دهی مگر بر طهارت و با دو شاهد!
گفتم : اللَّه أمر شما را اصلاح فرماید، پس چگونه او را به ازدواج درآورم؟ فرمود : روزهای معین با چیز مشخص از مهر به مقداری که بر آن توافق می کنید
پس وقتی روزهایش تمام شد، طلاقش در همان شرط او قرار دارد (و نیازی به طلاق نیست) و نفقه ای برای او بر تو نیست!


✅طبق روایات فوق و غیره، ازدواج موقت دارای دو شرط اساسی است که باید در صیغه ذکر گردد که عبارت است از : مدت معین و اجرت و مهر مشخص
اما اگر در صیغه عقد موقت و مدت آن معین نگردد و بدون مطرح کردن مدت صیغه عقد موقت خوانده شود، طبق روایات فوق، عقد دائم محسوب می شود و احکام عقد دائم بر آن جاری می گردد، یعنی از یکدیگر ارث می برند و طلاق او مانند ازدواج دائم در #طهر_بدون_مواقعه و با #دو_شاهد_عادل باید انجام شود و #نفقه_مدت_عده نیز بر عهده مرد قرار می گیرد و لذا به توصیه امام صادق علیه السلام در حدیث 5⃣، مدت عقد به همراه مهر و اجرت مورد توافق باید ذکر گردد تا مشمول امور عقد دائم نگردد.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

#کیفیت_خواندن_صیغه_ازدواج_دائم_و_موقت



نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹