Loading...

#سؤال_695_ نحوه مشورت با اللَّه جَلَّ جَلاله چگونه است؟


✅ پاسخ :

1⃣هارون بن خارجه عن أَبِي عبداللَّه قال: إِذَا أَرَادَ أَحَدُكُمْ أَمْراً فَلَا يُشَاوِرْ فِيهِ أَحَداً مِنَ النَّاسِ حَتَّى يَبْدَأَ فَيُشَاوِرَ اللَّهَ تَبَارَكَ و تَعَالَى قال قُلْتُ: و مَا مُشَاوَرَةُ اللَّهِ تَعَالَى جُعِلْتُ فِدَاكَ قَالَ تَبْتَدِئُ فَتَسْتَخِيرُ اللَّهَ فِيهِ أَوَّلًا ثُمَّ تُشَاوِرُ فِيهِ فَإِنَّهُ إِذَا بَدَأَ بِاللَّهِ أَجْرَى لَهُ الْخِيَرَةَ عَلَى لِسَانِ مَنْ يَشَاءُ مِنَ الْخَلْق

📚فقيه ج۱ص۵۶۲

امام صادق علیه السلام فرمود : هر گاه یکی از شما قصد کاری داشت، با احدی از مردم #مشورت نکند تا اینکه ابتدا با اللَّه تَبَارَكَ و تعالی مشورت نماید!
گفتم : فدایت شوم! مشورت با اللَّه تعالي چیست؟! فرمود : ابتدا از اللَّه طلب خیر می کنی (مثلا أَسْتَخِیرُ اللَّهَ بِرَحْمَتِه خِیَرَةً في عَافِیَةٍ می گوئی) و سپس در مورد آن مشورت می کنی، زیرا اگر شخص به اللَّه آغاز نماید، خیر او را بر زبان هر کسی از خلق خود که بخواهد جاری می کند!

2⃣عَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ آبَائِه قَالَ: قَالَ الصَّادِقُ إِذَا عَرَضَتْ لِأَحَدِكُمْ حَاجَةٌ فَلْيَسْتَشِرِ اللَّهَ رَبَّهُ فَإِنْ أَشَارَ عَلَيْهِ اتَّبَعَ وَ إِنْ لَمْ يُشِرْ عَلَيْهِ تَوَقَّفَ قَالَ قُلْتُ: يَا سَيِّدِي وَ كَيْفَ أَعْلَمُ ذَلِكَ قَالَ تَسْجُدُ عَقِيبَ الْمَكْتُوبَةِ وَ تَقُولُ اللَّهُمَّ خِرْ لِي مِائَةَ مَرَّةٍ ثُمَّ تَتَوَسَّلُ بِنَا وَ تُصَلِّي عَلَيْنَا وَ تَسْتَشْفِعُ بِنَا ثُمَّ تَنْظُرُ مَا يُلْهِمُكَ تَفْعَلُهُ فَهُوَ الَّذِي أَشَارَ عَلَيْكَ بِهِ.

📚أمالي طوسي ج۱ص۲۸۱

علی بن محمد عليه السلام از اجدادشان از امام صادق علیه السلام روایت نموده است که فرمود : وقتی برای یکی از شما حاجتی رخ داد، پس با اللَّه که رَبِّ او می باشد #مشورت نماید و اگر به او اشاره نمود آن را دنبال نماید و در غیر این صورت در آن کار توقف نماید!
راوی گوید : من گفتم : من اشاره الهی را از کجا بدانم؟! فرمود : بعد از نماز فریضه به سجده برو و #صد_بار بگو :

اللَّهُمَّ خِرْ لِي

سپس به ما متوسل شو و بر ما صلوات بفرست و از ما شفاعت طلب کن
و سپس بنگر که چه چیزی به تو الهام می کند و همان کار را انجام بده، پس این همان چیزی است که اللَّه در مشورت به تو اشاره کرده است!

3⃣علي بن محمد از اهل بیت علیهم السلام روایت نموده است که‌ به‌ یکی از اصحابشان در مورد امری که بر او می گذرد و هیچ کسی را که با او مشورت کند پیدا نمی کند سؤال کرد که چه کند؟ امام فرمودند : با رَبَّ خود مشورت کند! او گفت :چگونه؟!
فرمود : أمر خود را در دلت نیت کن و دو برگه بردار و بر روی یکی بنویس «لا» و بر دیگری بنویس «نَعَمْ» و آنها را در دو گلوله از گِل بگذار و آنها را در زیر دامان لباس خود قرار ده و سپس بگو :

يَا اللَّهُ إِنِّي أُشَاوِرُكَ فِي أَمْرِي هَذَا وَ أَنْتَ خَيْرُ مُسْتَشَارٍ وَ مُشِيرٍ فَأَشِرْ عَلَيَّ بِمَا فِيهِ صَلَاحٌ وَ حُسْنُ عَاقِبَةٍ

سپس دستت را داخل کن (و یکی را بردار)، پس اگر در آن «نعم» بود آن را انجام بده و اگر «لا» بود انجام نده. اینچنین(در هنگام فقدان مُشاور) با رَبِّ خود مشورت کن!

📚تهذيب ج۱ص۱۸۱

4⃣ امام صادق علیه السلام فرمود : وقتی یکی از شما قصد خرید یا فروش یا وارد شدن به امری داشت، پس به اللَّه آغاز کند و از او سؤال نماید! گفتم : برای این کار چه بگوید؟ فرمود : می گوید :

اللَّهُمَّ إِنِّي أُرِيدُ «كَذَا وَ كَذَا» (به جای کذا و کذا أمر خود را می گوید) فَإِنْ كَانَ خَيْراً لِي فِي دِينِي وَ دُنْيَايَ وَ آخِرَتِي وَ عَاجِلِ أَمْرِي وَ آجِلِهِ فَيَسِّرْهُ لِي وَ إِنْ كَانَ شَرّاً لِي فِي دِينِي وَ دُنْيَايَ فَاصْرِفْهُ عَنِّي رَبِّ اعْزِمْ لِي عَلَى رُشْدِي وَ إِنْ كَرِهَتْهُ وَ أَبَتْهُ نَفْسِي

سپس با ده نفر از #مؤمنین #مشورت نماید و اگر ده مؤمن پیدا نکرد و فقط به پنج مؤمن دست یافت، با هر کدام از این پنج نفر دو بار مشورت کند و اگر جز دو نفر پیدا نکرد، با این دو نفر پنج بار مشورت کند و اگر یک نفر بیشتر پیدا نکرد، ده بار با او مشورت نماید!

📚بحار ج ۹۱ص۲۵۲

✅ این نحوه مشورت با اللَّه تعالي می باشد که بعد از طلب خير از پروردگار، با مؤمنين مشورت می شود و بر حسب دیدگاه آنها تصمیم گرفته می شود.

✅نکته:

5⃣امام صادق علیه السلام فرمود : همانا مشورت، (صحيح و مفید) نیست مگر با #حدود آن، پس اگر کسی آن را با حدود آن بشناسد که هیچ، و در غیر این صورت #زیان آن برای مشورت کننده بیشتر از سود آن می باشد...و سپس امام برخی از حدود آن را ذکر کردند.

اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹