Loading...

#سؤال_658_ آیا خوردن گوشت #ماهی_مرکب و #اختاپوس جائز است؟



✅پاسخ :ماهی مُرَّکب یا سَرپاوَر یا خساک یا نُقْلی یا انکاس، یکی از بی‌مهرگان است. این ماهی در زمان احساس خطر ماده‌ای چون مُرَّکَب مشکی را در آب پخش می‌کند که برای همین به آن ماهی مُرَّکب می گویند.

هَشت‌پا یا اُختاپوس یک جانور آبزی از رده سرپایان است که در بخش‌های گوناگونی از اقیانوس‌ های جهان، به‌ویژه در آب‌سنگ‌های مرجانی زندگی می‌کند.

✅ برای تشخیص حليت و حرمت آبزیان، اهل بیت علیهم السلام اصولی به ما ارائه داده اند تا با تفریع از آنها بتوانیم مصادیق ماهی های حرام را از حلال تشخیص دهیم.


✅به چند مورد از این اصول توجه فرمایید :


1⃣عَنِ الْعَلَاءِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ فِي حَدِيثٍ قَالَ: قُلْتُ لَهُ رَحِمَكَ اللَّهُ إِنَّا نُؤْتَى بِالسَّمَكِ لَيْسَ لَهُ قِشْرٌ فَقَالَ كُلْ مَا لَهُ قِشْرٌ مِنَ السَّمَكِ وَ مَا لَيْسَ لَهُ قِشْرٌ فَلَا تَأْكُلْهُ.
📚 الكافي ج۶ص۲۱۹

محمد بن مسلم در حدیثی گوید : به امام باقر علیه السلام گفتم : اللَّه شما را رحمت نماید، همانا برای ما #ماهی آورده می شود که قشر (یعنی پولک و فلس) ندارد!
امام فرمودند : آنچه از ماهی ها قشر (پولک و فلس) دارد بخور و آنهایی که فلس و پولک ندارد مخور!


2⃣عَنْ حَمَّادِ بْنِ عُثْمَانَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ جُعِلْتُ فِدَاكَ الْحِيتَانُ مَا يُؤْكَلُ مِنْهَا قَالَ مَا كَانَ لَهُ قِشْرٌ الْحَدِيثَ.

📚 الكافي ج۶ص۲۱۹

حماد بن عثمان گوید : به امام صادق علیه السلام گفتم : چه ماهی هایی خورده می شود؟ فرمود : آنهایی که #فلس و پولک داشته باشند!


3⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْمُغِيرَةِ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: كَانَ عَلِيٌّ بِالْكُوفَةِ يَرْكَبُ بَغْلَةَ رَسُولِ اللَّهِ ثُمَّ يَمُرُّ بِسُوقِ الْحِيتَانِ فَيَقُولُ لَا تَأْكُلُوا وَ لَا تَبِيعُوا مَا لَمْ يَكُنْ لَهُ قِشْرٌ مِنَ السَّمَكِ.

📚 الكافي ج۶ص۲۲۰

امام صادق علیه السلام فرمود :علی علیه السلام استر رسول الله صلی الله علیه و آله را سوار می شد و به بازار #ماهی عبور می کرد و می فرمود : ماهی هایی که #فلس و پولک ندارند را نخورید و خرید و فروش نکنید!


4⃣ فِي الْخِصَالِ بِإِسْنَادِهِ عَنِ الْأَعْمَشِ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ فِي حَدِيثِ شَرَائِعِ الدِّينِ... وَ كُلُّ سَمَكٍ لَا يَكُونُ لَهُ فُلُوسٌ فَأَكْلُهُ حَرَامٌ

📚 الخصال ص ۶۰۹ ح٩

در حدیث شرائع الإسلام امام صادق علیه السلام فرمود : هر #ماهی که فلس نداشته باشد خوردن آن #حرام است!

5⃣عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه فِي حَدِيثٍ قَالَ قُلْتُ وَ مَا الْقِشْرُ قَالَ هُوَ الَّذِي مِثْلُ الْوَرَقِ

📚 تفسير العيّاشيّ ج ۱ ص ۳۸۳ ح ۱۲۰

زرارة در حدیثی گوید :به امام صادق علیه السلام گفتم : قِشْر (که داشتن آن نشانه حلال بودن ماهی است) چیست؟ فرمود : همان که مانند پول فلزی است!


✅در روایات متعددی که چند مورد آن ذکر گردید، معیار حليت آبزیان ابتدا این است که جزو «حوت ها» و «سَمَک ها» یعنی ماهی ها باشند و از بین ماهي ها، آنهایی که بر روی پوست خود فَلس و پولک دارند حلال اعلام شده است و موارد بدون فَلس و پولک حرام اعلام شده است.



✅ پولک یا فلس در واژگان تخصصی و نام‌های زیست‌شناختی صفحه‌ای سفت و محکم است که برای کارکرد محافظتی روی پوست یک حیوان می‌روید و با پوست ضخیم و کلفت که بر برخی از ماهیان و جانداران دیگر هست متفاوت است.

✅ #ماهی_مرکب و #اختاپوس که همان هشت پا می باشد، از آبزیانی هستند که دارای فلس و پولک نیستند و لذا جایگاهی برای خوردن و خرید و فروش آنها نیست.

✅ متأسفانه امروزه برخی از صیادان مبادرت به صيد آبزیان بدون فلس مثل اختاپوس يا ماهي مرکب می کنند و آن را برای صادرات و حتی برای بازارهای مسلمین و برخی از رستوران‌ها مورد خرید و فروش قرار می دهند که لازم است اهل دیانت از این موارد احتراز نمایند و نسبت به نهی از منکر وظیفه خود را انجام دهند.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

#حرمت_خوردن_ماهی_مرکب
#حرمت_خوردن_هشت_پا (اختاپوس)

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹