Loading...

#سؤال_657_ آیا می توان #نماز_قضاء را به #جماعت خواند؟


✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّه تُقَامُ الصَّلَاةُ وَ قَدْ صَلَّيْتُ فَقَالَ صَلِّ وَ اجْعَلْهَا لِمَا فَاتَ.

📚 التهذيب ج۳ص۵۱

اسحاق بن عمار گوید : به امام صادق علیه السلام گفتم : نماز (جماعت) برپا می شود در حالیکه من نمازم را خوانده ام!، پس امام فرمود : (همراه آنان) نماز بخوان و آن را برای (نمازهای) فوت شده قرار بده! (یعنی به جای نمازهای قضا قرار بده)


2⃣عَنْ زُرَارَةَ فی حدیث قال... لَقِيتُ أَبَا جَعْفَرٍ فَحَدَّثَنِي أَنَّ رَسُولَ اللَّه عَرَّسَ فِي بَعْضِ أَسْفَارِهِ وَ قَالَ مَنْ يَكْلَؤُنَا فَقَالَ بِلَالٌ أَنَا فَنَامَ بِلَالٌ وَ نَامُوا حَتَّى طَلَعَتِ الشَّمْسُ فَقَالَ يَا بِلَالُ مَا أَرْقَدَكَ فَقَالَ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَخَذَ بِنَفْسِي الَّذِي أَخَذَ بِأَنْفَاسِكُمْ فَقَالَ رَسُولُ اللَّه قُومُوا فَتَحَوَّلُوا عَنْ مَكَانِكُمُ الَّذِي أَصَابَكُمْ فِيهِ الْغَفْلَةُ وَ قَالَ يَا بِلَالُ أَذِّنْ فَأَذَّنَ فَصَلَّى رَسُولُ اللَّهِ رَكْعَتَيِ الْفَجْرِ وَ أَمَرَ أَصْحَابَهُ فَصَلَّوْا رَكْعَتَيِ الْفَجْرِ ثُمَّ قَامَ فَصَلَّى بِهِمُ الصُّبْحَ ثُمَّ قَالَ مَنْ نَسِيَ شَيْئاً مِنَ الصَّلَاةِ فَلْيُصَلِّهَا إِذَا ذَكَرَهَا

📚 الذكرى ص۱۳۴

زرارة در حدیثی گوید : امام باقر علیه السلام را ملاقات کردم پس برای من حدیث نمود که رسول الله صلی الله علیه و آله در یکی از سفرهایش در آخر شب در مکانی برای خواب و استراحت منزل گرفتند. پس حضرت فرمود : چه کسی ما را حفظ می کند؟ بلال عرض کرد : من!
پس بلال خوابید و آنها هم خوابیدند تا اینکه خورشید طلوع کرد!
حضرت فرمود : چه چیز تو را به خواب برد ای بلال؟! او گفت : آن کسی که جان شما را گرفت(یعنی شما را به خواب برد) ، جان من را هم گرفت (و مرا هم به خواب برد)!
پس رسول الله صلی الله علیه و آله فرمودند : برخیزید و از این مکانی که به شما غفلت رسید به مکان دیگری بروید و فرمود : ای بلال اذان بگو!
بلال اذان گفت و رسول الله صلی الله علیه و آله نافله صبح را خواند و به اصحاب هم دستور دادند نافله صبح را بخوانند سپس برخاست و نماز صبح را (به صورت جماعت) با آنها خواند. سپس فرمودند : کسی که چیزی از نمازها را فراموش کند، وقتی آن را به یاد آورد آن را بخواند.....


✅ در دو روایت فوق، در دو حالت مختلف، شخص نماز قضای خود را به جماعت می خواند:

حالت اول، امام جماعت نیز نماز قضا می خواند
حالت دوم، امام جماعت نماز أداء را با گروهی می خواند و این شخص چون نمازش را خوانده است، اکنون با دخول به نماز جماعت، آن را به عنوان نماز قضای خود می خواند.

✅ در حالتی که امام جماعت نه نماز فریضه ی أداء را می خواند و نه نماز قضای فریضه، نمی تواند جلو بایستد و عده ای به عنوان خواندن نماز قضا پشت سر او اقتداء نمایند، زیرا هیچ مبنای روائی ندارد و متاسفانه امروزه در برخی از مساجد مرسوم شده است و امام جماعت بدون داشتن نماز قضا، به درخواست گروهی از مأمومین که نماز قضا دارند، به عنوان امام جماعت جلو می ایستد و نمازی می خواند و دیگران به او اقتداء می کنند که این حالت با هیچ روایتی منطبق نیست و جایگاهی برای عمل ندارد.




اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹