Loading...

#سؤال_640_ آیا #کفش_سیاه نهی شده است؟


✅پاسخ:

1⃣عَنْ أَبِي عبداللَّه أَنَّهُ نَظَر إِلَى بَعْضِ أَصْحَابِهِ و عَلَيْهِ نَعْلٌ سَوْدَاءُ فَقَالَ مَا لَكَ وَ لِلنَّعْلِ السَّوْدَاءِ أَ مَا عَلِمْتَ أَنَّهَا تُضِرُّ بِالْبَصَرِ وَ تُرْخِي الذَّكَرَ وَ هِيَ بِأَغْلَى الثَّمَنِ مِنْ غَيْرِهَا وَ مَا لَبِسَهَا أَحَدٌ إِلَّا اخْتَالَ فِيهَا

📚كافي ج۶ص۴۶۵

امام صادق علیه السلام به یکی از اصحاب نگاه کردند در حالیکه نَعْل سیاهی داشت! امام فرمود: تو را چه با #نعلین_سیاه؟! مگر نمی دانی که همانا به چشم و بینایی ضرر می زند و آلت را سست می کند و گرانترین قیمت را دارد و هیچ کسی آن را نمی پوشد مگر اینکه در آن تکبر می کند؟!

2⃣حنان بن سدير قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى أَبِي عَبْداللَّهِ و فِي رِجْلِي نَعْلٌ سَوْدَاءُ فَقَالَ يَا حَنَانُ مَا لَكَ وَ لِلسَّوْدَاءِ أَ مَا عَلِمْتَ أَنَّ فِيهَا ثَلَاثَ خِصَالٍ تُضْعِفُ الْبَصَرَ وَ تُرْخِي الذَّكَرَ وَ تُورِثُ الْهَمَّ وَ هِيَ مَعَ ذَلِكَ مِنْ لِبَاسِ الْجَبَّارِين

📚كافي ج۶ص۴۶۵

حنان گوید : در حالیکه نعل سیاهی به‌ پا داشتم بر امام صادق علیه السلام وارد شدم! امام فرمود : تو را چه با سیاه؟! مگر نمیدانی که در آن سه خصلت است؟! چشم را ضعیف می کند و آلت را سست می کند و موجب غم و اندوه می شود و در عین حال از لباس جبّاران است!


3⃣عبيد گوید :امام صادق علیه السلام مرا در حالیکه نعل سیاهی بر پا داشتم دید!
پس به من فرمود : ای عبيد! تو را چکار به نعل سیاه؟! مگر نمیدانی که در آن سه خصلت (بد) هست؟! : آلت را سست می کند و چشم را ضعیف می کند و گران‌تر از موارد دیگر است و همانا مرد آن را می پوشد در حالی که به جز زن و فرزند مالک چیز دیگری نیست ولی اللَّه او را جبّار مبعوث می کند!

📚كافي ج۶ص۴۶۵

4⃣ زِيَادِ بْنِ الْمُنْذِرِ قَالَ: دَخَلْتُ عَلَى أَبِي جَعْفَرٍ وَ عَلَيَّ خُفٌّ مَقْشُورٌ فَقَالَ يَا زِيَادُ مَا هَذَا الْخُفُّ الَّذِي أَرَاهُ عَلَيْكَ قُلْتُ خُفٌّ اتَّخَذْتُهُ قَالَ أَ مَا عَلِمْتَ أَنَّ الْبِيضَ مِنَ الْخِفَافِ يَعْنِي الْمَقْشُورَ مِنْ لِبَاسِ الْجَبَابِرَةِ وَ هُمْ أَوَّلُ مَنِ اتَّخَذَهَا وَ الْحُمْرُ مِنْ لِبَاسِ الْأَكَاسِرَةِ وَ هُمْ أَوَّلُ مَنِ اتَّخَذَهَا وَ السُّودُ مِنْ لِبَاسِ بَنِي هَاشِمٍ وَ سُنَّةٌ.

📚كافي ج۶ص۴۶۷

زیاد گوید : بر امام باقر علیه السلام وارد شدم در حالیکه کفش روبسته سفیدی به پا داشتم! پس امام فرمود : ای زیاد! این چه کفشی است که بر تو می بینم؟! گفتم : این کفش روبسته ای است که آن را گرفته ام! فرمود : مگر نمی دانی که کفش‌های سفید از لباس جبّاران است و آنها اولین کسانی بودند که آن را گرفتند و قرمز از لباس پادشاهان فارس است و آنها اولین کسانی بودند که آن را بر گرفتند و (کفش روبسته) سیاه از لباس بنی هاشم و #سنت است!

5⃣دَاوُدَ الرَّقِّيِّ قَالَ: خَرَجْتُ مَعَ أَبِي عَبْدِ اللَّه إِلَى يَنْبُعَ فَلَمَّا خَرَجْتُ رَأَيْتُ عَلَيْهِ خُفّاً أَحْمَرَ فَقُلْتُ لَهُ جُعِلْتُ فِدَاكَ مَا هَذَا الْخُفُّ الْأَحْمَرُ الَّذِي أَرَاهُ عَلَيْكَ فَقَالَ خُفٌّ اتَّخَذْتُهُ لِلسَّفَرِ وَ هُوَ أَبْقَى عَلَى الطِّينِ وَ الْمَطَرِ وَ أَحْمَلُ لَهُ قُلْتُ فَأَتَّخِذُهَا وَ أَلْبَسُهَا فَقَالَ أَمَّا فِي السَّفَرِ فَنَعَمْ وَ أَمَّا فِي الْحَضَرِ فَلَا تَعْدِلَنَّ بِالسَّوَادِ شَيْئاً.

📚كافي ج۶ص۴۶۶

داوود گوید : با امام صادق علیه السلام به ينبع رفتم. پس وقتی بیرون آمدم کفش روبسته قرمز رنگی بر او دیدم!
پس به امام گفتم : این کفش روبسته قرمز که بر شما می بینم چیست؟فرمود : این کفشی است که برای #سفر گرفته ام و در گِل و باران بهتر باقی می ماند و بهتر آن را تحمل می کند!
گفتم : آیا من هم آن را بگیرم و بپوشم؟ فرمود : اما در سفر بله ولی در حضر و وطن چیزی را برابر (کفش روبسته) سیاه مگیر!

6⃣عن أبي عَبْداللَّه قال: يُكْرَهُ السَّوَادُ إِلَّا فِي ثَلَاثَةٍ الْخُفِّ و الْعِمَامَةِ و الْكِسَاء

📚كافي ج۳ص۴۰۳

امام صادق علیه السلام فرمود : (پوشش) سیاه مکروه است مگر در سه چیز : کفش روبسته و عمامه و عباء

✅ «نَعْل» و «خُف» دو پا افزار است که از نظر کیفیت و احکام فقهی مختلف هستند.
نَعل که انواعی مثل سندی و عربی داشته است، تنها دارای یک کفه و یک یا دو بند بوده است،به نحوی که بدون درآوردن آن از پا،امکان کشیدن مسح پا وجود داشته است و در واقع روباز محسوب می شود ولی «خُف» کفش روبسته ای بوده است که حداقل تا کعب روی پا را می پوشانده است و برخی از آنها داری ساق نیز بوده است.
از روایات فوق روشن است که کفش روبسته سفید مورد مذمت است و کفش روبسته سیاه مدح شده است ولی نعلین سیاه مذمت و سفید آن مدح شده است و لذا رنگ سیاه برای کفش‌های روبسته امروزي که خُف محسوب می شود ممدوح و رنگ سفید مذموم است.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹