#سؤال_629_ بنده دختر مطلقه خواهر زوجه خود را به #ازدواج_موقت درآوردم. آیا اکنون به خواهر زنم محرم هستم؟
✅پاسخ :به روایت زیر توجه فرمایید:
1⃣عَنْ جَعْفَرٍ عَنْ أَبِيهِ أَنَّ عَلِيّاً قَالَ:... وَ إِذَا تَزَوَّجَ بِالابْنَةِ فَدَخَلَ بِهَا أَوْ لَمْ يَدْخُلْ بِهَا فَقَدْ حَرُمَتْ عَلَيْهِ الْأُمُّ
📚التهذيب ج۷ص۲۷۳
امام علي علیه السلام در حدیثی فرمود : اگر مردی با دختری ازدواج کند، چه به او دخول کند و چه نکند، مادر آن دختر بر او حرام می شود(ازدواج با او بر او حرام می شود)
✅ در آیه 23 سوره نساء و روایات متعددی از جمله روایت فوق، روشن است که اگر مردی زنی را به ازدواج دائم يا موقت درآورد، ازدواج با مادر آن زن بر او برای همیشه حرام می شود.
✅ اما نکته ای که در این ارتباط #بسیار_مهم است این است که جواز در عقد نکاح داشتن همزمان یک خاله و دختر خواهر، با تقدم ازدواج با خاله ، منوط به شرطی می باشد که از جمله در روایات زیر آمده است :
2⃣عَنِ ابْنِ بُكَيْرٍ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: لَا تُزَوَّجُ ابْنَةُ الْأَخِ وَ لَا ابْنَةُ الْأُخْتِ عَلَى الْعَمَّةِ وَ لَا عَلَى الْخَالَةِ إِلَّا بِإِذْنِهِمَا وَ تُزَوَّجُ الْعَمَّةُ وَ الْخَالَةُ عَلَى ابْنَةِ الْأَخِ وَ ابْنَةِ الْأُخْتِ بِغَيْرِ إِذْنِهِمَا.
📚 الكافي ج۵ص۴۲۴
امام صادق علیه السلام فرمود : دختر برادر و دختر خواهر بر عمه و خاله به ازدواج درآورده نمی شود مگر به #اجازه آن دو، ولی عمه و خاله بر سر دختر برادر و دختر خواهر بدون اجازه آن دو به ازدواج درآورده می شود!
3⃣عَنْ أَبِي عُبَيْدَةَ الْحَذَّاءِ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا جَعْفَرٍ يَقُولُ لَا تُنْكَحُ الْمَرْأَةُ عَلَى عَمَّتِهَا وَ لَا عَلَى خَالَتِهَا إِلَّا بِإِذْنِ الْعَمَّةِ وَ الْخَالَةِ.
📚 الكافي ج۵ص۴۲۴
ابي عبيده حذاء گوید :شنیدم امام باقر علیه السلام فرمود : زن بر سر عمه و خاله اش به ازدواج درآورده نمی شود مگر به #اجازه عمه و خاله!
4⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَخِيهِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ امْرَأَةٍ تُزَوَّجُ عَلَى عَمَّتِهَا وَ خَالَتِهَا قَالَ لَا بَأْسَ وَ قَالَ تُزَوَّجُ الْعَمَّةُ وَ الْخَالَةُ عَلَى ابْنَةِ الْأَخِ وَ ابْنَةِ الْأُخْتِ وَ لَا تُزَوَّجُ بِنْتُ الْأَخِ وَ الْأُخْتِ عَلَى الْعَمَّةِ وَ الْخَالَةِ إِلَّا بِرِضًا مِنْهُمَا فَمَنْ فَعَلَ فَنِكَاحُهُ بَاطِلٌ.
📚 التهذيب ج۷ص۳۳۳
علي بن جعفر گوید : از امام کاظم علیه السلام در مورد زنی که بر سر عمه و خاله اش به ازدواج درآورده می شود سؤال کردم؛ فرمود : اشکالی ندارد و فرمود : عمه و خاله بر دختر برادر و دختر خواهر به ازدواج درآورده می شود ولی دختر برادر و دختر خواهر بر عمه و خاله اش به ازدواج درآورده نمی شود مگر با #رضایت آن دو، پس کسی که این کار را انجام داد نکاح او #باطل است!
5⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: إِنَّمَا نَهَى رَسُولُ اللَّهِ عَنْ تَزْوِيجِ الْمَرْأَةِ عَلَى عَمَّتِهَا وَ خَالَتِهَا إِجْلَالًا لِلْعَمَّةِ وَ الْخَالَةِ فَإِذَا أَذِنَتْ فِي ذَلِكَ فَلَا بَأْسَ.
📚 علل الشرائع ص۴۹۹ح۱.
امام باقر علیه السلام فرمود : همانا رسول الله (صلی الله علیه و آله) از تزویج زن بر سر عمه و خاله اش برای اجلال و احترام عمه و خاله نهی نمود، پس در صورتی که خود او #اجازه بدهد اشکالی ندارد.
✅ با توجه به امثال روایات فوق، اگر کسی زنی را در عقد ازدواج خود داشته باشد، جز با #رضایت و #اجازه همسر خود نمی تواند دختر خواهر یا دختر برادر آن زن را به ازدواج خود درآورد و اگر بدون رضایت و اجازه زوجه خود آنها را به ازدواج خود درآورد، نکاح او #باطل است و لذا احکام نکاح بر آن مترتب نیست.
✅ نیز در روایات روشن گردید که اگر زنی در نکاح مردی باشد، عمه یا خاله آن زن را می تواند بدون اجازه زوجه خود به عقد درآورد و عکس این حالت است که نیاز به اجازه و رضایت دارد.
✅ پس دقت داشته باشیم که #ازدواج_موقت_یا_دائم_مرد_با_دختر_خواهر_یا_دختر_برادر_زوجه_اش ، نیازمند رضایت و إذن زوجه اش می باشد و در غیر این صورت این عقد #باطل است.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
نظرات (0)