#سؤال_620_ زنی شوهرش از دنیا رفته است و حقوق شوهرش را می گیرد. اخیراً این زن دچار #آلزایمر_شدید شده است. آیا حقوق و اموال او را می توان به دست خودش داد؟
✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنِ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الْمَرْأَةِ الْمَعْتُوهَةِ الذَّاهِبَةِ الْعَقْلِ أَيَجُوزُ بَيْعُهَا وَ صَدَقَتُهَا قَالَ لَا.
📚 الكافي ج۶ص۱۹۱
حلبی گوید : از امام صادق علیه السلام در مورد زن سخيف و کم عقل، که عقل او از بین رفته است، سؤال کردم که آیا خرید و فروش و صدقه او جائز است؟ فرمود : خیر
2⃣عَنْ هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: انْقِطَاعُ يُتْمِ الْيَتِيمِ الِاحْتِلَامُ وَ هُوَ أَشُدُّهُ وَ إِنِ احْتَلَمَ وَ لَمْ يُؤْنَسْ مِنْهُ رُشْدٌ وَ كَانَ سَفِيهاً أَوْ ضَعِيفاً فَلْيُمْسِكْ عَنْهُ وَلِيُّهُ مَالَهُ.
📚التهذيب ج۹ص۱۸۳
امام صادق علیه السلام فرمود : انقطاع و پایان یتیمی #یتیم ، احتلام است و این همان «أَشُد» و قوت اوست و اگر محتلم شود و رُشد(فکری) در او یافت نشود و سفيه و ضعیف باشد، باید وَلیّ و سرپرست او مالش را از او نگه دارد.
3⃣عَنْ يُونُسَ بْنِ يَعْقُوبَ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّه قَوْلُ اللَّهِ فَإِنْ آنَسْتُمْ مِنْهُمْ رُشْداً فَادْفَعُوا إِلَيْهِمْ أَمْوالَهُمْ [نساء آیه 6] أَيُّ شَيْ ءٍ الرُّشْدُ الَّذِي يُؤْنَسُ مِنْهُ قَالَ حِفْظُ مَالِهِ.
📚تفسير العيّاشيّ ج۱ص۲۲۱
يونس بن يعقوب گوید : به امام صادق علیه السلام گفتم : فرموده اللَّه که فرموده است : « اگر در آنها رشد یافتید، پس اموال آنها را به آنها تحویل دهید»، این #رشد که در آنها یافت شود چیست؟
فرمود : حفظ و نگهداری مالش!
4⃣عَنْ أَبِي الْجَارُودِ عَنْ أَبِي جَعْفَر: فِي قَوْلِهِ تَعَالَى وَ لا تُؤْتُوا السُّفَهاءَ أَمْوالَكُمُ [نساء آیه 5] فَالسُّفَهَاءُ النِّسَاءُ وَ الْوَلَدُ إِذَا عَلِمَ الرَّجُلُ أَنَّ امْرَأَتَهُ سَفِيهَةٌ مُفْسِدَةٌ وَ وَلَدَهُ سَفِيهٌ مُفْسِدٌ لَا يَنْبَغِی لَهُ أَنْ يُسَلِّطَ وَاحِداً مِنْهُمَا عَلَى مَالِهِ الْخَبَرَ
📚تفسير القمّيّ ج ۱ ص ۱۳۱
امام باقر علیه السلام در مورد گفتار اللَّه تعالي که فرموده است « اموالتان را به سفیهان ندهید»، فرمود : سفیهان، زن و فرزند هستند، در صورتی که مرد بداند که زن او سفيه و مفسد است و فرزند او سفيه (ابله و نادان) و مفسد است، در مورد هیچ یک از این دو سزاوار نیست که او را بر مال خودشان مسلط گرداند.
5⃣عَنْ يُونُسَ بْنِ يَعْقُوبَ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّه فِي قَوْلِهِ تَعَالَى وَ لا تُؤْتُوا السُّفَهاءَ أَمْوالَكُمُ [۱] قَالَ مَنْ لَا تَثِقُ بِهِ
تفسير العيّاشيّ ج ۱ ص ۲۲۰ ح ۲۰
يونس گوید :از امام صادق علیه السلام در مورد گفتار اللَّه تعالي :« اموالتان را به سفیهان ندهید» فرمود : یعنی کسی که به او وثوق و اطمینان نداری.
6⃣در حدیثی راوی از امام صادق علیه السلام پرسید :
وَ مَا السَّفِيهُ فَقَالَ الَّذِي يَشْتَرِي الدِّرْهَمَ بِأَضْعَافِهِ قَالَ وَ مَا الضَّعِيفُ قَالَ الْأَبْلَهُ.
#سفيه کیست؟ فرمود : کسی که یک درهم را با چند برابر آن می خرد!
و پرسید : ضعیف کیست؟ فرمود : ابله!
✅ یتیمان و افراد سفيه و برخی اشخاص دیگر، از تصرف در اموالشان محجور و ممنوع هستند و وَلیّ یا وصی آنها اموال آنها را نگه می دارد و تحت نظر قرار می دهد.
در مورد سؤال، اگر بیماری آلزایمر این زن به حدی است که در زمره سفيه و ابله قرار گیرد، بر حسب روایات فوق و غیره، اموال او تحت اختیار او قرار داده نمی شود و وَلیّ او(مثل فرزندش) اموالش را از او نگه می دارد و بر آن نظارت می کند تا به جهت زوال عقل اموال خود را فاسد و تضییع نکند.
#نگهداری_اموال_یتیم
#نگهداری_اموال_سفیه
اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
نظرات (0)