#سؤال_613_ پایان وقت نماز مغرب و عشاء چه موقعی است؟
✅پاسخ :
به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ عُبَيْدِ بْنِ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِذَا غَرَبَتِ الشَّمْسُ فَقَدْ دَخَلَ وَقْتُ الصَّلَاتَيْنِ إِلَى نِصْفِ اللَّيْلِ إِلَّا أَنَّ هَذِهِ قَبْلَ هَذِهِ
📚 التهذيب ج۲ص۲۷
امام صادق علیه السلام فرمود : وقتی خورشید غروب نماید، وقت دو نماز (مغرب و عشاء) داخل شده است تا #نیمه_شب، مگر اینکه این (یعنی نماز مغرب) قبل از این (یعنی نماز عشاء) می باشد.
2⃣عَنْ دَاوُدَ بْنِ أَبِي يَزِيدَ وَ هُوَ دَاوُدُ بْنُ فَرْقَدٍ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: إِذَا غَابَتِ الشَّمْسُ فَقَدْ دَخَلَ وَقْتُ الْمَغْرِبِ حَتَّى يَمْضِيَ مِقْدَارُ مَا يُصَلِّي الْمُصَلِّي ثَلَاثَ رَكَعَاتٍ فَإِذَا مَضَى ذَلِكَ فَقَدْ دَخَلَ وَقْتُ الْمَغْرِبِ وَ الْعِشَاءِ الْآخِرَةِ حَتَّى يَبْقَى مِنِ انْتِصَافِ اللَّيْلِ مِقْدَارُ مَا يُصَلِّي الْمُصَلِّي أَرْبَعَ رَكَعَاتٍ وَ إِذَا بَقِيَ مِقْدَارُ ذَلِكَ فَقَدْ خَرَجَ وَقْتُ الْمَغْرِبِ وَ بَقِيَ وَقْتُ الْعِشَاءِ الْآخِرَةِ إِلَى انْتِصَافِ اللَّيْلِ.
📚 التهذيب ج۲ص۲۸
امام صادق علیه السلام فرمود : هنگامی که خورشید غروب کرد، وقت نماز مغرب داخل شده است تا اینکه به مقداری که یک نمازگزار سه رکعت نماز بخواند بگذرد. پس وقتی که این مقدار گذشت، وقت (مشترک) نماز مغرب و عشاء داخل می شود تا اینکه به مقداری که یک نماز گزار بتواند چهار رکعت نماز بخواند به نیمه شب باقی باشد که وقتی این مقدار به نیمه شب باقی مانده باشد، وقت نماز مغرب تمام شده است و وقت نماز عشاء تا #نیمه_شب باقی است.
3⃣عَنِ ابْنِ مُسْكَانَ رَفَعَهُ إِلَى أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: مَنْ نَامَ قَبْلَ أَنْ يُصَلِّيَ الْعَتَمَةَ فَلَمْ يَسْتَيْقِظْ حَتَّى يَمْضِيَ نِصْفُ اللَّيْلِ فَلْيَقْضِ صَلَاتَهُ وَ لْيَسْتَغْفِرِ اللَّهَ.
📚 التهذيب ج۲ص۲۷۶
امام صادق علیه السلام فرمود : هر کس قبل از اینکه نماز عشاء بخواند بخوابد و بیدار نشود تا اینکه #نيمه_شب بگذرد، باید نمازش را #قضا کند و از اللَّه طلب مغفرت نماید (إستغفار نماید).
5⃣عَنْ صَفْوَانَ عَنْ مُعَلًّى أَبِي عُثْمَانَ عَنْ مُعَلَّى بْنِ خُنَيْسٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: آخِرُ وَقْتِ الْعَتَمَةِ نِصْفُ اللَّيْلِ.
📚 التهذيب ج۲ص۲۶۲
امام صادق علیه السلام فرمود : پایان وقت نماز عشاء، #نیمه_شب است.
✅ در روایات فراونی که چند نمونه آن ذکر شد، روشن است که هر چند وقتی خورشید غروب نمود(یعنی حمره مشرقیه از بین رفت) ، وقت هر دو نماز مغرب و عشاء داخل می شود، اما از آن جهت که نماز مغرب باید قبل از نماز عشاء خوانده شود، از موقع غروب خورشید به مدت زمانی که سه رکعت نماز بتوان خواند، به نماز مغرب اختصاص دارد و #وقت_اختصاصی_نماز_مغرب می باشد و بعد از آن #وقت_مشترک_نماز_مغرب_و_عشاء داخل می شود تا اینکه به اندازه خواندن چهار رکعت به نیمه شب باقیمانده باشد که در این هنگام وقت نماز مغرب تمام شده است و #وقت_اختصاصی_نماز_عشاء تا نیمه شب باقی است.
بر این اساس همانطور که در روایات آمده است اگر کسی تا چهار رکعت مانده به نیمه شب، هنوز نماز مغرب و عشاء را نخوانده باشد، بر عهده اوست که ابتدا نماز عشاء را بخواند و سپس نماز مغرب را قضا کند.
✅ روایات فوق، محدوده کلی وقت نماز مغرب و عشاء را بیان می کند و بیان وقت فضیلت و اول وقت و آخر وقت و احکام آن در روایات دیگر بیان شده است.
✅بر اساس روایات فوق و امثال آن، چهار رکعت مانده به نیمه شب پایان وقت نماز مغرب و نیمه شب پایان وقت نماز عشاء می باشد و بعد از این اوقات قضا محسوب می شود.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ
نظرات (0)