Loading...

#سؤال_578_ شخصی مالی را برای #مضاربه از دیگری گرفته است و درصدی برای تقسیم سود قرار گذاشته اند. اما سود تجارت اندک می شود و امکان دارد که صاحب مال پولش را از عامل پس بگیرد، لذا مبلغی بیش از آنچه که با هم شرط کرده بودند به سرمایه گذار می دهد تا دلگرم شود و پولش را که برای مضاربه به این شخص داده است پس نگیرد.

حال آیا دادن این مبلغ اضافه توسط عامل و گرفتن آن توسط سرمایه گذار جائز است؟


✅پاسخ :به روایت زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنِ الْحُسَيْنِ بْنِ سَعِيدٍ عَنِ الْقَاسِمِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبَانٍ عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّه عَنِ الرَّجُلِ يَكُونُ مَعَهُ الْمَالُ مُضَارَبَةً فَيَقِلُّ رِبْحُهُ فَيَتَخَوَّفُ أَنْ يُؤْخَذَ فَيَزِيدُ صَاحِبَهُ عَلَى شَرْطِهِ الَّذِي كَانَ بَيْنَهُمَا وَ إِنَّمَا يَفْعَلُ ذَلِكَ مَخَافَةَ أَنْ يُؤْخَذَ مِنْهُ قَالَ لَا بَأْسَ بِهِ.

📚التهذيب ج۷ص۱۹۰
📚الكافي ج۵ص۲۴۱

✅در کتاب کافی این حدیث از اسحاق بن عمار روایت شده است.


ترجمه :عبدالرحمن بن أبي عبدالله گوید : از امام صادق علیه السلام پرسیدم : شخصی مالی به صورت #مضاربه نزد او هست و سود آن اندک می شود و ترس این دارد که مال از او گرفته شود، لذا بیش از آن شرطی که بین او و صاحب مال بود برایش می افزاید (یعنی مبلغ بیشتری از شرط مذکور در قرارداد مضاربه به صاحب مال می دهد) و همانا این کار را از ترس اینکه مبادا مال مضاربه از او گرفته شود انجام می دهد. (این کار چطور است؟) امام فرمودند : اشکالی ندارد.


✅روايت فوق، به روشنی جواز گرفتن و دادن مالی بیش از شرط ذکر شده در قرارداد مضاربه، به شخص سرمایه گذار را می رساند.


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


✅برای فرج بقية اللّه صلوات اللَّهِ علیه بیشتر و بیشتر دعا کنیم...

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹