Loading...

#سوال_561_ هنگام تعیین #مهریه، پدرم بخشی از مهریه همسرم را به عهده گرفت و قبل از پرداخت آن از دنیا رفت. حال آیا از سهم الارث خودم باید آن قسمت مهریه را بدهم یا از اصل مال پدرم برداشت می شود؟



✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي الرَّجُلِ يَمُوتُ وَ عَلَيْهِ دَيْنٌ فَيَضْمَنُهُ ضَامِنٌ لِلْغُرَمَاءِ فَقَالَ إِذَا رَضِيَ بِهِ الْغُرَمَاءُ فَقَدْ بَرِئَتْ ذِمَّةُ الْمَيِّتِ.

📚 الكافي ج۵ص۹۹

امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که از دنیا می رود، در حالیکه یک بدهی بر عهده اوست و یک نفر آن بدهی را برای طلبکاران #ضامن می شود و به عهده می گیرد، فرمود : در صورتی که طلبکاران #راضی باشند، ذمه آن ميت بری است و از دوش ميت برداشته شده است.

2⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَحَدِهِمَا قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ كَانَ لَهُ وُلْدٌ فَزَوَّجَ مِنْهُمُ اثْنَيْنِ وَ فَرَضَ الصَّدَاقَ ثُمَّ مَاتَ مِنْ أَيْنَ يُحْسَبُ الصَّدَاقُ مِنْ جُمْلَةِ الْمَالِ أَوْ مِنْ حِصَّتِهِمَا قَالَ مِنْ جَمِيعِ الْمَالِ إِنَّمَا هُوَ بِمَنْزِلَةِ الدَّيْنِ.

📚 الكافي ج۵ص۴۰۰

محمد بن مسلم گوید : از امام صادق یا امام باقر علیهما السلام سؤال کردم : شخصی پسرانی دارد و دو نفر از پسران خود را به ازدواج در می آورد (آنها را زن می دهد) و خودش مهریه آنها را تعیین می کند و بر خودش دادن آن را واجب می کند و سپس از دنیا می رود. حال، مهریه از کجا باید محاسبه شود : آیا از اصل مال یا از حصه و سهم الارث آن دو پسر؟ امام فرمودند : از اصل و کل مال باید داده شود، همانا این به منزله #بدهی و دَیْن است.

3⃣ عَنْ مُحَمَّدٍ عَنْ أَحَدِهِمَا قَالَ: قُلْتُ الرَّجُلُ يُزَوِّجُ ابْنَهُ وَ هُوَ صَغِيرٌ فَيَجُوزُ طَلَاقُ أَبِيهِ قَالَ لَا قُلْتُ فَعَلَى مَنِ الصَّدَاقُ قَالَ عَلَى أَبِيهِ إِذَا كَانَ قَدْ ضَمِنَهُ لَهُمْ فَإِنْ لَمْ يَكُنْ قَدْ ضَمِنَهُ لَهُمْ فَعَلَى الْغُلَامِ إِلَّا أَنْ لَا يَكُونَ لِلْغُلَامِ مَالٌ فَعَلَى الْأَبِ ضَمِنَ أَوْ لَمْ يَضْمَنْ.

📚نوادر أحمدبن محمّدبن عيسى ص ۱۳۵

محمد بن مسلم گوید : به امام باقر یا امام صادق علیهما السلام گفتم : مردی پسرش را در حالی که صغير است به ازدواج در می آورد (زنی برای او می گیرد)، آیا طلاق پدرش جائز است؟فرمود :خیر، گفتم : #صداق و مهریه بر عهده کیست؟ فرمود : در صورتی که دادن آن را برای آنها #ضمانت کرده باشد بر عهده پدر اوست و اگر آن را ضمانت نکرده باشد بر عهده پسر می باشد مگر اینکه آن پسر مال نداشته باشد که بر عهده پدر است چه آن را ضمانت کرده باشد و چه نکرده باشد.

4⃣ عَنْ عَلِيِّ بْنِ إِبْرَاهِيمَ عَنْ أَبِيهِ عَنِ النَّوْفَلِيِّ عَنِ السَّكُونِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: أَوَّلُ شَيْ ءٍ يُبْدَأُ بِهِ مِنَ الْمَالِ الْكَفَنُ ثُمَّ الدَّيْنُ ثُمَّ الْوَصِيَّةُ ثُمَّ الْمِيرَاثُ.

📚الكافي ج۷ص۲۳

امام صادق علیه السلام فرمود : اولین چیزی که از مال میت به آن آغاز می شود #کفن است سپس #بدهی و سپس وصیت و سپس میراث

✅طبق روایات فوق و امثال آن ، صداق و مهریه زنان نوعی از انواع بدهی است که اگر پرداخت آن را پدر آن پسر ضامن گردد و به عهده بگیرد، به منزله بدهی آن پدر می شود و در صورتی که قبل از پرداخت آن از دنیا برود حکم بدهی او را دارد و بعد از کفن و قبل از اموال وصیت شده و میراث پرداخت می گردد. البته ضمانت و به عهده گرفتن پرداخت بدهی، خاص مهریه و صداق نیست و در مورد سائر ديون نیز جاري است و در صورتی که طلبکاران به عهده دار شدن آن شخص ضامن راضی گردند، ذمه آن بدهکار بری می شود.

✅بدیهی است که در مورد سؤال ما، تنها آن بخشی از مهریه که پدر او ضمانت کرده بود از اصل مال برداشته می شود و مابقی آن بر عهده خود اوست و باید از اموال خودش آن را پرداخت نماید.


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹