Loading...

#سوال_520_ #سجده_سهو چگونه انجام می شود؟


✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :

1⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَيْمُونٍ الْقَدَّاحِ عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ عَلِيٍّ قَالَ: سَجْدَتَا السَّهْوِ بَعْدَ التَّسْلِيمِ وَ قَبْلَ الْكَلَامِ.

📚التهذيب ج۲ص۱۹۵

علي علیه السلام فرمود : #دو_سجده_سهو، بعد از سلام نماز و قبل از سخن گفتن است.


2⃣عَنِ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ أَنَّهُ قَالَ: تَقُولُ فِي سَجْدَتَيِ السَّهْوِ- بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ- قَالَ وَ سَمِعْتُهُ مَرَّةً أُخْرَى يَقُولُ [فيهما] بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ السَّلَامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا النَّبِيُّ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُهُ

📚الفقيه ج۱ص۳۴۲

حلبی از امام صادق علیه السلام روایت نموده است که در دو #سجده_سهو می گوئی :

بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ وَ صَلَّى اللَّهُ عَلَى مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ

راوی گوید :یکبار دیگر شنیدم که [در مورد آن دو سجده] می فرماید :

بِسْمِ اللَّهِ وَ بِاللَّهِ السَّلَامُ عَلَيْكَ أَيُّهَا النَّبِيُّ وَ رَحْمَةُ اللَّهِ وَ بَرَكَاتُهُ.

3⃣عَنْ عُبَيْدِ اللَّهِ بْنِ عَلِيٍّ الْحَلَبِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِذَا لَمْ تَدْرِ أَرْبَعاً صَلَّيْتَ أَمْ خَمْساً أَمْ نَقَصْتَ أَمْ زِدْتَ فَتَشَهَّدْ وَ سَلِّمْ وَ اسْجُدْ سَجْدَتَيْنِ بِغَيْرِ رُكُوعٍ وَ لَا قِرَاءَةٍ تَتَشَهَّدُ فِيهِمَا تَشَهُّداً خَفِيفاً.

📚التهذيب ج۲ص۱۹۶

امام صادق علیه السلام فرمود :هنگامی که ندانستی که چهار رکعت خوانده ای یا پنج رکعت یا (ندانستی) که کم کرده ای یا زیاد کرده ای، پس تشهد بخوان و سلام بده و دو سجده (سهو) بدون رکوع و بدون قرائت انجام بده و در آنها #تشهد خفیف و سبکی بخوان.


4⃣ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: إِذَا كُنْتَ لَا تَدْرِي أَرْبَعاً صَلَّيْتَ أَمْ خَمْساً فَاسْجُدْ سَجْدَتَيِ السَّهْوِ بَعْدَ تَسْلِيمِكَ سَلِّمْ بَعْدَهُمَا.

📚الكافي ج۳ص۳۵۵

امام صادق علیه السلام فرمود :وقتی که ندانستی که چهار رکعت خوانده ای یا پنج رکعت، بعد از سلام دادن دو #سجده_سهو به جا آور و بعد از آنها #سلام بده.


5⃣ عَنْ أَبِي بَصِيرٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّه قَالَ: إِذَا لَمْ تَدْرِ أَرْبَعاً صَلَّيْتَ أَمْ رَكْعَتَيْنِ فَقُمْ وَ ارْكَعْ رَكْعَتَيْنِ ثُمَّ سَلِّمْ وَ اسْجُدْ سَجْدَتَيْنِ وَ أَنْتَ جَالِسٌ ثُمَّ تُسَلِّمْ بَعْدَهُمَا.

📚التهذيب ج۲ص۱۸۵

امام صادق علیه السلام فرمود :وقتی ندانستی که چهار رکعت خوانده ای یا دو رکعت، (سلام بده) و برخیز و دو رکعت نماز (مشهور به نماز احتیاط) بخوان و بعد از آنها سلام بده و در حالیکه نشسته ای دو سجده (سهو) به جا آور و بعد از آنها #سلام بده.

✅#سجده_سهو به دو سجده ای گفته می شود که طبق روایات فوق و غيره ، بعد از سلام نماز و قبل از سخن گفتن در مورد برخی از خللهای وارده در نماز و برخی از انواع شکیات انجام می شود که موارد آن در روایات مختلف تبیین شده است.


✅از این جهت که اینها دو سجده هستند، عمومات کلی آداب نحوه انجام سجده ،مثل سجده بر هفت موضع فریضه و سنت بینی، شامل این دو سجده نیز می شود و ذکر مخصوص آن در حدیث دوم بیان گردید.


✅برای قبل و بعد آن ،گفتن تکبیر در روایات نیامده است.

✅در برخی از موارد سجده سهو خواندن تشهد سبک بعد از آن و سلام دادن بعد از آن نیز در روایات وارد شده است که از این جهت که اختصاص داشتن آن به موارد خاص از شکیات و خلل ثابت نیست، علاوه بر مواردی که تشهد و سلام برای آن ذکر شده است، در سایر موارد نیز، بر حسب اصل #احتیاط که توسط اهل بیت علیهم السلام ذکر شده است، بعد از دو سجده سهو ،تشهد سبکی مثلا در حد شهادتین و صلوات خوانده می شود و سپس سلام داده می شود.

✅به روایت زیر نیز توجه فرمایید :


6⃣عَن عَمَّار بْن مُوسى قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ السَّهْوِ مَا تَجِبُ فِيهِ سَجْدَتَا السَّهْوِ ... الي ان قال... وَ عَنِ الرَّجُلِ إِذَا سَهَا فِي الصَّلَاةِ فَيَنْسَى أَنْ يَسْجُدَ سَجْدَتَيِ السَّهْوِ قَالَ يَسْجُدُهُمَا مَتَى ذَكَرَ...

📚تهذیب ج۲ص۳۵۳

عمار گوید : از امام صادق علیه السلام در مورد آنچه از سهو ها که در آن سجده سهو واجب است، سؤال کردم..... تا آنجا که گوید : از امام علیه السلام در مورد کسی که در نماز سهو می کند و فراموش می کند که دو #سجده_سهو را انجام دهد، سؤال کردم؛ امام فرمودند : هر موقع به یاد آورد آن دو سجده را انجام می دهد.


✅تفصيل جایگاه های سجده سهو در ابواب مختلف روایات شکیات و خلل وارده در نماز ذکر شده است.


اللَّهُمَّ فَصَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹