Loading...

#سوال_505_ آیا بچه هایی که مادرشان از دنیا رفته است،از پدربزرگ و مادر بزرگ مادری خود #ارث می برند؟ یعنی بچه ای که مادرش زودتر از جد و جده اش از دنیا برود، آیا از جد و جده خود #ارث مي برد؟


#میراث_نوه


✅روایات زیر را با دقت بخوانید :

1⃣ أَبِي عبداللَّه قَال: بَنَاتُ الِابْنَةِ يَقُمْنَ مَقَامَ الِابْنَةِ إِذَا لَمْ يَكُنْ لِلْمَيِّت بَنَاتٌ و لَا وَارثٌ غَيْرُهُنَّ وَ بَنَاتُ الِابْنِ يَقُمْنَ مَقَامَ الِابْنِ إِذَا لَمْ يَكُنْ لِلْمَيِّت وَلَدٌ و لَا وَارِثٌ غَيْرُهُنَّ

📚 الكافي ج۷ص ۸۸

امام صادق علیه السلام :دختران دختر، در صورتی که برای ميت، دختران و وارثی غیر از آنها نباشد، در جایگاه دختر قرار می‌گیرند و دخترانِ پسر، در صورتی که برای ميت فرزند و وارثی غير از آنها نباشد، در مقام پسر قرار می گیرند.


2⃣أَبِي عبداللَّه قال: ابْنُ الِابْن إِذَا لَمْ يَكُنْ مِنْ صُلْبِ الرَّجُلِ أَحَدٌ قَامَ مَقَامَ الِابْنِ قَالَ وَ ابْنَةُ الْبِنْت إِذَا لَمْ يَكُنْ مِنْ صُلْبِ الرَّجُل أَحَدٌ قَامَتْ مَقَامَ الْبِنْت

📚 التهذيب ج۹ص۳۱۷

امام صادق علیه السلام فرمود : پسرِ پسر، در صورتی که از صلب شخص، احدی وجود نداشته باشد، در مقام و جایگاه پسر قرار می گیرد. فرمود: و دخترِ دختر، در صورتی که احدی از صلب شخص وجود نداشته نباشد، در جایگاه دختر قرار می گیرد.

3⃣سَالِم الْأَشَلِّ أَنَّهُ سَمِع أَبا جعفر يَقُولُ إِنَّ اللَّهَ أَدْخَلَ الْوَالِدَيْن عَلَى جَمِيع أَهْل الْمَوَارِيث فَلَمْ يَنْقُصْهُمَا اللَّهُ شَيْئاً مِنَ السُّدُسِ و أَدْخَلَ الزَّوْجَ وَ الْمَرْأَةَ فَلَمْ يَنْقُصْهُمَا مِنَ الرُّبُعِ و الثُّمُن

📚 التهذيب ج۹ص۲۵۰

سالم أشل شنید که امام باقر علیه السلام می فرمود : همانا خداوند عزوجل پدر و مادر را بر همه أهل مواریث داخل کرده است و خداوند سهم آنها را از یک ششم ناقص نکرده است و شوهر و زن را نیز (بر همه أهل مواریث) داخل کرده است و سهم آن دو را از یک چهارم و یک هشتم ناقص نکرده است.


4⃣عن زرارة قال: هذا مِمَّا ليس فِيه اخْتِلَافٌ عند أصحابنا عَنْ أَبِي عبداللَّه و عَنْ أَبِي جعفرٍ ... و لَا يَرِثُ أَحَدٌ مِنْ خَلْقِ اللَّهِ مَع الْوَلَدِ إِلَّا الْأَبَوَان و الزَّوْجُ و الزَّوْجَةُ و إِنْ لَمْ يَكُنْ وَلَدٌ و كَان وَلَدُ الْوَلَد ذُكُوراً أَوْ إِنَاثاً فَإِنَّهُمْ بِمَنْزِلَةِ الْوَلَد و وُلْدُ الْبَنِينَ بِمَنْزِلَةِ الْبَنِينَ يَرِثُون مِيرَاثَ الْبَنِينَ و وُلْدُ الْبَنَاتِ بِمَنْزِلَةِ الْبَنَاتِ يَرِثُون ميراث الْبَنَاتِ و يَحْجُبُونَ الْأَبَوَيْن و الزَّوْجَيْنِ عَنْ سِهَامِهِمُ الْأَكْثَرِ و إِنْ سَفَلُوا بِبَطْنَيْن و ثَلَاثَة وَ أَكْثَر يَرِثُونَ ما يَرِثُ وَلَدُ الصُّلْب و يَحْجُبُونَ ما يَحْجُبُ وَلَدُ الصُّلْب

📚الكافي ج۷ص۹۷

زراره گوید : در این مطالب که از امام باقر و امام صادق علیهما السلام است، احدی از اصحاب ما اختلاف نکرده اند... تا آنجا که فرمود : در صورت وجود فرزند، احدی از خلق خدا از میت إرث نمی برد به جز پدر و مادر و شوهر و همسر (یعنی زوج و زوجه)
و اگر فرزندی وجود نداشت و فرزندِ فرزند (یعنی نوه) وجود داشت، چه پسر باشد و چه دختر، پس همانا آنها به منزله فرزند هستند و فرزندان پسران به منزله پسران هستند و میراث پسران را می برند و فرزندان دختران به منزله دختران هستند و میراث دختران را می برند و پدر و مادر و زن و شوهر (میت) را از سهام حداکثری محجوب می کنند هر چند دو شکم یا سه شکم یا بیشتر، پایین تر باشند و همان میراث فرزندان صلبي را می برند و هر آنکس را که فرزند صلبي محجوب می کند،آنها نیز محجوب می کنند.

✅روایات فوق و امثال آن اگر چه جزئیات فراوانی دارد ولی نکات اصلی و مهم آنها به قرار زیر است :

1⃣فرزندِ فرزند يعني نوه، که مادر یا پدر آنها از دنیا رفته اند، تنها در صورتی از والدین مادر یا والدین پدر إرث می برند که جد یا جده مورد نظر آنها هیچ فرزند صلبي دیگری نداشته باشند.

2⃣از آنجا که نوه در صورت نبودن فرزند صلبي در مقام فرزند قرار می گیرد، سهم ارث او با توجه به جنسیت خود او نیست، بلکه با توجه به جنسیت کسی است که در مقام او قرار گرفته است. یعنی ممکن است یک نوه دختر، دو برابر یک نوه پسر إرث ببرد، به این دلیل که آن دختر قائم مقام پسر آن میت است و این پسر قائم مقام دختر آن میت است!

3⃣در صورت نبودن فرزند و وجود نوه ها، سهم الإرث پدر و مادر ميت و زوج و زوجه ميت، همانند وقتی که فرزندان وجود داشته باشند برقرار است زیرا خداوند آنها را در جمیع أهل مواریث داخل کرده است.

4⃣اگر فرزند صلبي ميت دارای چندین فرزند پسر و دختر باشد، همه اینها با هم به منزله آن فرزند صلبي هستند و میراث آن فرزند صلبي بين تمام آنها با اصول تقسیم میراث تقسیم می شود.

✅و نیز رجوع شود به 👇

https://t.me/porseshvapasokhe/654


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹