Loading...

#سوال_498_ بنده در کار پرورش مرغ و جوجه هستم. گاهی اوقات جوجه ای معلول به دنیا می آید یا بیمار می شود و پرورش آن فایده ندارد. آیا می توانم آن را #ذبح کنم و دور بیاندازم؟



✅پاسخ :در روایات زیر تفقه فرمایید :


1⃣قَالَ وَ قَالَ الصَّادِقُ كُلُّ شَيْ ءٍ مُطْلَقٌ حَتَّى يَرِدَ فِيهِ نَهْيٌ

📚الفقيه ج۱ص۳۱۷

امام صادق علیه السلام فرمود :هر چیزی #مطلق است تا اینکه در مورد آن نهیی برسد.

✅برای مورد سؤال نهیی در روایات وارد نشده است و لذا طبق فرموده امام صادق علیه السلام، مطلق می باشد.

✅اما از جهت دیگر نیز انجام این کار ممدوح هم می باشد زیرا پرورش چنین جوجه ای جز صرف وقت و هزینه فایده دیگری ندارد و ذبح آن نوعی #اصلاح مال محسوب می شود که در روایات مورد ترغیب واقع شده است. از جمله :



2⃣عَنْ رَجُلٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: إِصْلَاحُ الْمَالِ مِنَ الْإِيمَانِ.

📚 الكافي ج۵ص۸۷

امام صادق علیه السلام فرمود :#اصلاح_مال از #ایمان است.

✅به نمونه ای از انجام این کار توسط امام صادق علیه السلام توجه فرمایید :


3⃣عَنْ شَيْخٍ مِنْ بَنِي أَسَدٍ يُقَالُ لَهُ عَمْرٌو عَنْ ذَرِيحٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: أَصَابَ بَعِيراً لَنَا عِلَّةٌ وَ نَحْنُ فِي مَاءٍ لِبَنِي سُلَيْمٍ- فَقَالَ الْغُلَامُ لِأَبِي عَبْدِ اللَّهِ يَا مَوْلَايَ أَنْحَرُهُ قَالَ لَا، تَلَبَّثْ فَلَمَّا سِرْنَا أَرْبَعَةَ أَمْيَالٍ قَالَ يَا غُلَامُ انْزِلْ فَانْحَرْهُ وَ لَأَنْ تَأْكُلَهُ السِّبَاعُ أَحَبُّ إِلَيَّ مِنْ أَنْ تَأْكُلَهُ الْأَعْرَابُ.

📚علل الشرائع ص۵۹۹

عمرو بن ذریح گوید : در حالیکه ما در آب بنی سلیم (که یک منطقه است) بودیم، یکی از شتران ما بیمار شد؛ غلام به امام صادق علیه السلام گفت :ای مولای من، آیا آن را نَحْر کنم؟ امام فرمودند :خیر، درنگ و صبر کن!
وقتی ما چهار میل (حدود 8 کیلومتر) حرکت کردیم، امام صادق علیه السلام فرمود :ای غلام، فرود آی و اکنون آن را نَحْر کن و همانا اگر درندگان آن را بخورند، نزد من محبوب‌تر است از اینکه اعراب (یعنی بادیه نشین های دشمن اهل بیت علیهم السلام) آن را بخورند!

✅به شاهد دیگری از ترغیب به اصلاح مال توجه فرمایید :



4⃣عَنِ الْكَاهِلِيِّ قَالَ: سَأَلَ رَجُلٌ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ وَ أَنَا عِنْدَهُ عَنْ قَطْعِ أَلَيَاتِ الْغَنَمِ فَقَالَ لَا بَأْسَ بِقَطْعِهَا إِذَا كُنْتَ تُصْلِحُ بِهَا مَالَكَ ثُمَّ قَالَ إِنَّ فِي كِتَابِ عَلِيٍّ أَنَّ مَا قُطِعَ مِنْهَا مَيْتٌ لَا يُنْتَفَعُ بِهِ.

📚 الكافي ج۶ص۲۵۴

کاهلی گوید : من نزد امام بودم که مردی از امام صادق علیه السلام در مورد بریدن دنبه گوسفندان سؤال کرد؛ امام فرمودند: در صورتی که از این کار قصد #اصلاح_مال خود را داری، اشکالی ندارد.
سپس فرمود :در کتاب علی علیه السلام آمده است : همانا آنچه از آن (یعنی از گوسفند زنده) بریده می شود مردار است و از آن انتفاع برده نمی شود.

✅در احادیث دیگری آمده است که علت بریدن دنبه های گوسفند زنده این بوده است که دنبه های آنها بزرگ می شده و مشکل ایجاد می نموده است و امام در این صورت اجازه بریدن قسمتی از آن را برای اصلاح مال دادند و در حدیث دیگری برای استفاده آن در چراغهای پیه سوز اجازه دادند اما به خاطر ميته بودن قابل خوردن و خرید و فروش نیست و احکام ميته بر آن مترتب است.


✅ با توجه روایات فوق مشخص است که نگهداری جوجه معلول یا بیمار فایده ای ندارد و ذبح آن علاوه بر اینکه نهیی ندارد، به خاطر اصلاح مال مورد ترغیب نیز می باشد.

✅تنها نکته ای که باید مد نظر باشد این است که در صورت ذبح شرعی، اگر گوشت آن جوجه هر چند اندک باشد، مشکلی برای خوردن نداشته باشد، به خاطر پرهیز از #اسراف نباید بی جهت دور ریخته شود و تنها در صورت غیر قابل استفاده بودن دور ریخته شود.


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹