Loading...

#سوال_437_ آیا شخص می تواند هنگام نماز، نوشته ای مانند «السلام علیک یا علی بن موسی الرضا» مقابل خود قرار دهد؟


✅پاسخ : ابتدا به روایت زیر توجه فرمایید :

1⃣عَنْ عِدَّةٍ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ خَالِدٍ عَنْ أَبِيهِ عَنْ أَبِي إِسْمَاعِيلَ إِبْرَاهِيمَ بْنِ إِسْحَاقَ الْأَزْدِيِّ عَنْ أَبِي عُثْمَانَ الْعَبْدِيِّ عَنْ جَعْفَرٍ عَنْ آبَائِهِ عَنْ أَمِيرِ الْمُؤْمِنِينَ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ لَا قَوْلَ إِلَّا بِعَمَلٍ وَ لَا قَوْلَ وَ لا عَمَلَ إِلَّا بِنِيَّةٍ وَ لَا قَوْلَ وَ لا عَمَلَ وَ لا نِيَّةَ إِلَّا بِإِصَابَةِ السُّنَّةِ.

📚 الكافي ج۱- ص۷۰

امام صادق علیه السلام از اجدادشان از امیرالمؤمنین صلوات الله علیه از رسول الله صلی الله علیه و آله روایت نموده است که فرمودند : هیچ گفتار و اعتقادی (مفید) نیست مگر با عمل و هیچ گفتار و عملی (مفید) نیست مگر با #نیت و هیچ گفتار و عمل و نیتی (مفید) نیست مگر اینکه از طریق #سنت رسیده باشد.

✅طبق روایت فوق که از اصول کلی و مهم شیعه به شمار می رود، هر کس قصد انجام عمل دینی داشته باشد، لازم است بررسی کند که آیا این عمل او مطابق سنت و فرموده های اهل بیت علیهم السلام هست یا خیر، و انجام کارهای سلیقه ای و برگرفته از رأی و نظر غیر معصومین جایگاهی ندارد، زیرا :


2⃣عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ خَالِدٍ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا رَفَعَهُ قَالَ: قَالَ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ فِي كَلَامٍ ذَكَرَهُ إِنَّ الْمُؤْمِنَ لَمْ يَأْخُذْ دِينَهُ عَنْ رَأْيِهِ وَ لَكِنْ أَتَاهُ مِنْ رَبِّهِ فَأَخَذَهُ

📚الكافي ج۲- ص۴۵

امیرالمؤمنین علیه السلام فرمود : #مؤمن دینش را از رأی و نظر خود نمی گیرد، بلکه از جانب پروردگارش به او می رسد، پس آن را می گیرد و عمل می کند.

لذا قرار دادن #عمدی عبارت «السلام علیک یا علی بن موسی الرضا» و امثال آن، در مقابل خود در هنگام نماز، و به عنوان آداب نماز، به خاطر عدم ورود سنت، هیچ جایگاهی ندارد.

✅اما در مورد نظر کردن نمازگذار در نوشته های روبروی خود، که احیانا در حالت عادی در مقابل او وجود دارد، به روایت زیر توجه فرمایید :

3⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ الْحَسَنِ عَنْ جَدِّهِ عَلِيِّ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَخِيهِ مُوسَى بْنِ جَعْفَرٍ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ هَلْ يَصْلُحُ لَهُ أَنْ يَنْظُرَ فِي نَقْشِ خَاتَمِهِ وَ هُوَ فِي الصَّلَاةِ كَأَنَّهُ يُرِيدُ قِرَاءَتَهُ أَوْ فِي صَحِیفَةٌ أَوْ فِي كِتَابٍ فِي الْقِبْلَةِ قَالَ ذَلِكَ نَقْصٌ فِي الصَّلَاةِ وَ لَيْسَ يَقْطَعُهَا.

📚قرب الإسناد-ص ۸٩

علی بن جعفر گوید : از موسی بن جعفر علیه السلام پرسیدم : آیا صلاحیت دارد که شخص در حال #نماز، در نقش انگشتر خود یا در برگه ای یا نوشته ای در قبله نگاه کند، گوئی که می خواهد آن را قرائت نماید ؟ امام فرمودند : این یک نقص و نقصان در نماز محسوب می شود ولی نماز را قطع (یعنی باطل) نمی کند.

✅مشاهده می شود که نظر کردن به حالتی که گویا قصد قرائت داشته باشیم، در نوشته های موجود در مقابل شخص یا نوشته های روی انگشتر، موجب نقصان نماز می شود و گذاشتن عبارت «السلام علیک یا علی بن موسی الرضا» و امثال آن در مقابل نمازگذار به طور عمدی و به عنوان آداب نماز ، علاوه بر اینکه هیچ سنتی ندارد، اگر شخص به حالت قرائت در آن نظر کند موجب نقصان نماز نیز می شود.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹