Loading...

سؤال_428_ کسی که دارای دو #وطن در دو شهر است، اگر بخواهد از این وطن به وطن دیگر #مسافرت کند، آیا در بین راه نمازش را باید شکسته بخواند یا کامل؟


✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :

1⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ الْحَسَنِ بْنِ فَضَّالٍ عَنْ مُحَمَّدٍ وَ أَحْمَدَ ابْنَيِ الْحَسَنِ أَخَوَيْهِ عَنْ أَبِيهِمَا عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ بُكَيْرٍ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي الرَّجُلِ يَخْرُجُ مِنْ مَنْزِلِهِ يُرِيدُ مَنْزِلًا لَهُ آخَرَ أَوْ ضَيْعَةً لَهُ أُخْرَى قَالَ إِنْ كَانَ بَيْنَهُ وَ بَيْنَ مَنْزِلِهِ أَوْ ضَيْعَتِهِ الَّتِي يَؤُمُّ بَرِيدَانِ قَصَّرَ وَ إِنْ كَانَ دُونَ ذَلِكَ أَتَمَّ.

📚التهذيب ج۴- ص۲۲۱

امام صادق علیه السلام در مورد شخصی که از منزل خود بیرون می رود و قصد منزل دیگرش، یا آب و ملک خود را دارد، فرمود : اگر فاصله بین او و منزل دیگرش یا باغ و ملکش که قصد آن را دارد، #هشت_فرسخ است، #نماز را #شکسته می خواند و اگر کمتر از آن است، #نماز را #تمام می‌خواند.

2⃣عَنْ عَلِيِّ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ قُتَيْبَةَ عَنِ الْفَضْلِ بْنِ شَاذَانَ عَنْ أَبِيهِ عَنْ غَيْرِ وَاحِدٍ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ حَكِيمٍ وَ غَيْرِهِ عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ عَنْ أَبِيهِ عَنِ النَّبِيِّ قَالَ: التَّقْصِيرُ يَجِبُ فِي بَرِيدَيْنِ.

📚رجال الكشّيّ ج۱- ص۳۸۹

امام باقر علیه السلام از پدرش از رسول الله صلی الله علیه و آله روایت نموده است که فرمودند : #شکسته_شدن_نماز در (سفر) #هشت_فرسخ واجب است

3⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ يَحْيَى عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عِيسَى عَنِ ابْنِ فَضَّالٍ عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ بُكَيْرٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الرَّجُلِ يَكُونُ بِالْبَصْرَةِ- وَ هُوَ مِنْ أَهْلِ الْكُوفَةِ لَهُ بِهَا دَارٌ وَ مَنْزِلٌ فَيَمُرُّ بِالْكُوفَةِ وَ إِنَّمَا هُوَ مُجْتَازٌ لَا يُرِيدُ الْمُقَامَ إِلَّا بِقَدْرِ مَا يَتَجَهَّزُ يَوْماً أَوْ يَوْمَيْنِ قَالَ يُقِيمُ فِي جَانِبِ الْمِصْرِ وَ يَقْصُرُ قُلْتُ فَإِنْ دَخَلَ أَهْلَهُ قَالَ عَلَيْهِ التَّمَامُ.

📚الكافي ج۳- ص ۴۳۵- ح ۲

عبدالله بن بکیر گوید :از امام صادق ‌علیه السلام در مورد شخصی که در بصره می باشد ولی از اهل کوفه است و در کوفه‌ نیز خانه و منزل دارد و از کوفه مرور می کند و همانا گذر کننده از کوفه است و قصد ماندن و اقامت ندارد مگر به اندازه یکی دو روز که مهیا و آماده سفر شود، سؤال کردم؛ امام فرمودند: در کنار شهر (کوفه) می ماند و نماز خود را شکسته می خواند. گفتم : اگر به اهل خود (در شهر کوفه) وارد شد چه؟ فرمود : بر اوست که نماز را تمام بخواند.


✅شواهد مختلف روائی که چند مورد آن ذکر شد نشان می دهد که اگر شخصی به قصد سفر از شهر خود خارج ‌شود - به غیر از موارد استثناء که مورد بحث ما نیست- در صورتی که قصد مسافت هشت فرسخ را داشته باشد، باید در راه، نماز خود را شکسته بخواند هر چند قصد رفتن به وطن دوم خود را داشته باشد ولی طبق روایت اول اگر تا وطن دوم او کمتر از هشت فرسخ باشد، در بین راه هم نماز را کامل می خواند و اگر فاصله منزل اول او از منزل دوم او هشت فرسخ یا بیشتر باشد، نماز او در بین راه شکسته است.
لذا با توجه به روایات فوق و سائر روایات، کسی که در دو استان مختلف منزل دارد و هر دو وطن او هستند، در صورتی که بخواهد از این وطن به وطن دیگر خود برود، شکی نیست که در بین راه، باید نماز خود را شکسته بخواند و کامل خواندن نماز صرفا مستلزم ورود او به منزل و وطن دیگر او و وجود شرایط لازم دیگر است.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ

#نماز_مسافر

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹