Loading...

سؤال 299_ #خیار_مجلس چیست؟


✅پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :

1⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: قَالَ رَسُولُ اللَّهِ الْبَيِّعَانِ بِالْخِيَارِ حَتَّى يَفْتَرِقَا وَ صَاحِبُ الْحَيَوَانِ بِالْخِيَارِ ثَلَاثَةَ أَيَّامٍ
📚کافی ج5ص170

ترجمه :رسول الله صلی الله علیه و آله فرمود :خریدار و فروشنده (نسبت به فسخ معامله) اختیار دارند تا وقتی که از همدیگر جدا شوند و صاحب موجود زنده (خریدار موجود زنده) تا سه روز خیار (فسخ) دارد.

2⃣فُضَيْلٍ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ فِي حَدِيثٍ قَالَ: قُلْتُ لَهُ مَا الشَّرْطُ فِي غَيْرِ الْحَيَوَانِ قَالَ الْبَيِّعَانِ بِالْخِيَارِ مَا لَمْ يَفْتَرِقَا فَإِذَا افْتَرَقَا فَلَا خِيَارَ بَعْدَ الرِّضَا مِنْهُمَا
📚کافی ج5ص170

ترجمه : در حدیثی فضيل گوید :به امام صادق علیه السلام گفتم : شرط (فسخ معامله) در مورد غیر موجود زنده چیست؟ امام فرمود : خریدار و فروشنده تا زمانی که از هم جدا نشده باشند، اختیار (فسخ معامله) را دارند، پس وقتی که از هم جدا شدند، بعد از رضایت طرفین، خیار فسخ معامله وجود ندارد.

3⃣عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: أَيُّمَا رَجُلٍ اشْتَرَى مِنْ رَجُلٍ بَيْعاً فَهُمَا بِالْخِيَارِ حَتَّى يَفْتَرِقَا فَإِذَا افْتَرَقَا وَجَبَ الْبَيْعُ
📚کافی ج5ص170

ترجمه :امام صادق علیه السلام فرمود :هر کس از دیگری چیزی بخرد، هر دو صاحب #خیار_فسخ هستند تا اینکه از هم جدا شوند، پس وقتی که از هم جدا شدند، بیع و معامله لازم می گردد.

4⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا جَعْفَرٍ يَقُولُ بَايَعْتُ رَجُلًا فَلَمَّا بَايَعْتُهُ قُمْتُ فَمَشَيْتُ خُطًا ثُمَّ رَجَعْتُ إِلَى مَجْلِسِي لِيَجِبَ الْبَيْعُ حِينَ افْتَرَقْنَا.
📚کافی ج5ص171

ترجمه :محمدبن مسلم گوید :شنیدم امام باقر علیه السلام می فرمود : با شخصی معامله خرید و فروش انجام دادم و وقتی با او معامله نمودم برخاستم و چند قدم راه رفتم و دوباره به مجلس خود بازگشتم تا اینکه هنگام مفارقت و جداشدن از او، معامله واجب و لازم گردد (خیار مجلس از بین برود)

✅از روایات فوق مشخص است که #خیار_مجلس به #اختیار_فسخ_معامله گفته می شود که طرفین معامله قبل از اینکه از هم جدا شوند اختیار دارند که معامله را فسخ کنند و برگردانند و این مطلب با جدا شدن آنها از همدیگر ساقط می شود و در صورتی که از هم جدا گردیدند، معامله لازم می گردد و اجازه فسخ آن را ندارند مگر در شرايط خاص دیگر که در روایات دیگر تبیین گردیده است.

✅معامله موجود زنده (حَیَوان) طبق حدیث اول و غيره، متفاوت است و تا سه روز برای خریدار، شرط فسخ وجود دارد.

✅در صورتی که در ضمن عقد معامله، شرط فسخ برای خریدار یا فروشنده یا هر دو با مدت مورد توافق گذاشته شود، امر متفاوت است و در روایات شیعه، احکام جدایی دارد.

✅در صورت لزوم بیع با مفارقت، باز هم معامله به شرط رضایت طرف مقابل قابل بازگرداندن است اما در روایات به آن #اقاله_نادم گفته می شود و با خیار متفاوت است و در حقیقت قبول آن از طرف مقابل امر الزامی نیست، البته در روایات برای آن أجر و ثواب قرار داده شده است و احکام خاص خود را داراست.

#خیارات

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹