Loading...

#سوال_2015_ آیا می توان به جای پرداخت زکات فطره، بدهی فقیری که به ما بدهکار است و توانایی پرداخت بدهی را ندارد از او برداریم و به جای زکات فطره حساب کنیم؟




✅ پاسخ : به روایت زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ عَبْدِ الرَّحْمَنِ بْنِ الْحَجَّاجِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا الْحَسَنِ الْأَوَّلَ عَنْ دَیْنٍ لِی عَلَی قَوْمٍ قَدْ طَالَ حَبْسُهُ عِنْدَهُمْ لَا یَقْدِرُونَ عَلَی قَضَائِهِ وَ هُمْ مُسْتَوْجِبُونَ لِلزَّکَاةِ هَلْ لِی أَنْ أَدَعَهُ فَأَحْتَسِبَ بِهِ عَلَیْهِمْ مِنَ الزَّکَاةِ قَالَ نَعَمْ.

📚 الکافی ج٣ص۵۵۸

عبدالرحمان بن حجاج گوید : از امام کاظم صلوات اللَّه علیه در مورد طلبی که از قومی دارم و حبس آن در نزد آنها طول کشیده است و بر پرداخت آن توانایی ندارند و آنها مستوجب زکات هستند، سؤال کردم که آیا می توانم آن را از آنها بردارم و آن را بر آنها به جای زکات حساب کنم؟ فرمود : بله!



2⃣عَنْ عِدَّةٍ مِنْ أَصْحَابِنَا عَنْ أَحْمَدَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنِ الْحُسَیْنِ بْنِ سَعِیدٍ عَنْ أَخِیهِ الْحَسَنِ عَنْ زُرْعَةَ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ سَمَاعَةَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ یَکُونُ لَهُ الدَّیْنُ عَلَی رَجُلٍ فَقِیرٍ یُرِیدُ أَنْ یُعْطِیَهُ مِنَ الزَّکَاةِ فَقَالَ إِنْ کَانَ الْفَقِیرُ عِنْدَهُ وَفَاءٌ بِمَا کَانَ عَلَیْهِ مِنْ دَیْنٍ مِنْ عَرْضٍ مِنْ دَارٍ أَوْ مَتَاعٍ مِنْ مَتَاعِ الْبَیْتِ أَوْ یُعَالِجُ عَمَلًا یَتَقَلَّبُ فِیهَا بِوَجْهِهِ فَهُوَ یَرْجُو أَنْ یَأْخُذَ مِنْهُ مَالَهُ عِنْدَهُ مِنْ دَیْنِهِ فَلَا بَأْسَ أَنْ یُقَاصَّهُ بِمَا أَرَادَ أَنْ یُعْطِیَهُ مِنَ الزَّکَاةِ أَوْ یَحْتَسِبَ بِهَا فَإِنْ لَمْ یَکُنْ عِنْدَ الْفَقِیرِ وَفَاءٌ وَ لَا یَرْجُو أَنْ یَأْخُذَ مِنْهُ شَیْئاً فَلیُعْطِهِ مِنْ زَکَاتِهِ وَ لَا یُقَاصُّهُ بِشَیْءٍ مِنَ الزَّکَاةِ.

📚 الکافی ج۳ص۵۵۸

سماعة گويد : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد فردی که طلبی از مرد فقیری که قصد دارد به او زکات بدهد دارد سؤال کردم؛ امام فرمودند : اگر در نزد فقیر پشتوانه پرداخت بدهی هايش از خانه یا کالایی از أثاث خانه هست یا شغلی و کاری دارد که در آن به وجه خود می گردد و امید دارد که طلب خود را از او بگیرد، إشکالی ندارد که آن مقداری که می خواهد زکات پرداخت نماید را از طلب خود کم نماید یا آن را به حساب زکات بگذارد. ولی اگر در نزد فقیر، پشتوانه پرداخت بدهی نیست و امیدی به اینکه چیزی از او بگیرد ندارد، از زکات خود به او عطا کند و چیزی از زکات را کسر نکند!


3⃣قَالَ الصَّادِقُ نِعْمَ الشَّیْءُ الْقَرْضُ إِنْ أَیْسَرَ قَضَاکَ وَ إِنْ أَعْسَرَ حَسَبْتَهُ مِنَ الزَّکَاةِ.

📚 الفقیه ج۲ص۱۷

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : خوب چیزی است قرض! اگر توانگر شد که آن را به تو پرداخت می کند و اگر تنگدست شد، آن را از زکات حساب می کنی!



✅ با توجه به روایات فوق و غیره، اگر فردی از فقیری طلبی دارد که توان پرداخت آن را ندارد، هنگام فرا رسیدن وقت زکات، می تواند بدهی فقیر را از او بردارد و آن را به حساب زکات بگذارد.


✅ زکات در روایات فوق مطلق است و هم زکات مال را شامل می شود و هم زکات فطره را در برمی گیرد.


✅ فقیر مذکور باید شرایط لازم که از جمله در این لینک و این لینک وارد شده است را برای دریافت زکات فطره داشته باشد.



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹