#سوال_1705_ ليالي منا در حج چیست؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ مُعَاوِیَةَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قَالَ: إِذَا فَرَغْتَ مِنْ طَوَافِکَ لِلْحَجِّ وَ طَوَافِ النِّسَاءِ فَلَا تَبِیتُ إِلَّا بِمِنًی إِلَّا أَنْ یَکُونَ شُغُلُکَ فِی نُسُکِکَ وَ إِنْ خَرَجْتَ بَعْدَ نِصْفِ اللَّیْلِ فَلَا یَضُرُّکَ أَنْ تَبِیتَ فِی غَیْرِ مِنًی.
📚التهذیب ج۵ص۲۵۶
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : هنگامی که از طواف حج و طواف نساء فارغ شدی، پس جز در منا شب را به صبح نرسان مگر اینکه مشغول مناسک خود باشی و اگر بعد از نیمه شب (از منا) خارج شوي، ضرری نمی زند که در غیر منا صبح کنی!
2⃣عَنْ جَمِیلِ بْنِ دَرَّاجٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قَالَ: لَا بَأْسَ أَنْ یَأْتِیَ الرَّجُلُ مَکَّةَ فَیَطُوفَ بِهَا فِی أَیَّامِ مِنًی وَ لَا یَبِیتُ بِهَا.
📚 التهذیب ج۵ص۲۶۰
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : إشكالی ندارد که فرد در ایام منا به مکه بیاید و طواف کند و در مکه بیتوته نکند. (شب را به صبح نرساند)!
3⃣عَنْ مُعَاوِیَةَ بْنِ عَمَّارٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قَالَ: لَا تَبِتْ لَیَالِیَ التَّشْرِیقِ إِلَّا بِمِنًی فَإِنْ بِتَّ فِی غَیْرِهَا فَعَلَیْکَ دَمٌ وَ إِنْ خَرَجْتَ أَوَّلَ اللَّیْلِ فَلَا یَنْتَصِفْ لَکَ اللَّیْلُ إِلَّا وَ أَنْتَ بِمِنًی إِلَّا أَنْ یَکُونَ شُغُلُکَ بِنُسُکِکَ أَوْ قَدْ خَرَجْتَ مِنْ مَکَّةَ وَ إِنْ خَرَجْتَ نِصْفَ اللَّیْلِ فَلَا یَضُرُّکَ أَنْ تُصْبِحَ بِغَیْرِهَا قَالَ وَ سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ زَارَ عِشَاءً فَلَمْ یَزَلْ فِی طَوَافِهِ وَ دُعَائِهِ وَ فِی السَّعْیِ بَیْنَ الصَّفَا وَ الْمَرْوَةِ حَتَّی یَطْلُعَ الْفَجْرُ قَالَ لَیْسَ عَلَیْهِ شَیْءٌ کَانَ فِی طَاعَةِ اللَّه
📚 الکافی ج۴ص۵١۴
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : شبهای تشریق را جز در منا به صبح نرسان، پس اگر در غیر آن به صبح برسانی، یک قربانی بر عهده توست و اگر اول شب از منا بیرون رفتی، شب تو به نیمه نرسد مگر اینکه در منا باشی مگر اینکه مشغولیت تو به مناسکت باشد یا (قبل از نیمه شب) از مکه خارج شده باشی و اگر بعد از نیمه شب از منا خارج شدی، ضرری ندارد که در غیر منا صبح کنی.
گوید : و از امام در مورد فردی که موقع عشاء به زیارت بیت می رود و همواره در طواف و دعا و سعی بین صفا و مروه است تا اینکه طلوع فجر می شود سؤال کردم؛ امام فرمودند : چیزی بر او نیست! در طاعت إلهی بوده است!
4⃣عَنْ عِیصِ بْنِ الْقَاسِمِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْداللَّه عَنِ الزِّیَارَةِ مِنْ مِنًی قَالَ إِنْ زَارَ بِالنَّهَارِ أَوْ عِشَاءً فَلَا یَنْفَجِرِ الْفَجْرُ إِلَّا وَ هُوَ بِمِنًی وَ إِنْ زَارَ بَعْدَ نِصْفِ اللَّیْلِ وَ أَسْحَرَ فَلَا بَأْسَ أَنْ یَنْفَجِرَ الْفَجْرُ وَ هُوَ بِمَکَّة
📚 الکافی ج۴ص۵١۴
عیص گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد زیارت رفتن از منا سؤال کردم؛ امام فرمودند : اگر در روز یا هنگام عشاء زیارت برود طلوع فجر نشود مگر اینکه در منا باشد و اگر بعد از نیمه شب برود و وقت سحر حرکت کند، اشکالی ندارد که موقع طلوع فجر در مکه باشد!
5⃣عَنْ هِشَامِ بْنِ الْحَکَمِ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قَالَ: إِذَا زَارَ الْحَاجُّ مِنْ مِنًی فَخَرَجَ مِنْ مَکَّةَ فَجَاوَزَ بُیُوتَ مَکَّةَ فَنَامَ ثُمَّ أَصْبَحَ قَبْلَ أَنْ یَأْتِیَ مِنًی فَلَا شَیْءَ عَلَیْهِ.
📚 الکافی ج۴ص۵۱۵
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : در صورتی که حاجی از منا به زیارت برود و (در برگشت به منا) از مکه خارج شود و از خانه های مکه عبور کند و بخوابد و قبل از اینکه وارد منا شود وارد صبح شود، چیزی بر عهده او نیست.
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، شبهای تشریق يا شبهای منا همان شب یازدهم و دوازدهم و سیزدهم ذی الحجه است که حجاج موظف هستند شب یازدهم و شب دوازدهم و در برخی حالات به اضافه شب سیزدهم در منا بیتوته کنند و در منا صبح کنند و اگر قبل از غروب یا بعد از غروب از منا بیرون رفتند، موظف هستند تا قبل از نیمه شب به منا بازگردند و تا طلوع فجر در منا باشند.
✅ اگر حاجی بعد از نیمه شب از منا خارج شود، إشكالی ندارد که در غیر منا صبح کند.
✅ در صورتی که حاجی قبل از نیمه شب از منا خارج شود و شب را در غیر منا به صبح برساند، به إزاي هر مورد، قربانی یک گوسفند به عهده او خواهد بود، مگر اینکه همواره مشغول انجام مناسک حج خود باشد تا اینکه طلوع فجر شود يا موقع طلوع فجر از محدوده خانه های مکه و شهر مکه خارج شده باشد.
✅ برای انجام طواف نافله نیز می توان از منا به مکه رفت ولی باید پیش از نیمه شب بازگردد و شب را در مکه به صبح نرساند.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)