#سوال_1653_ مردی جاهل بوده است که دخول بدون إنزال نيز موجب جنابت و ابطال روزه می شود و در روز ماه رمضان بدون إنزال دخول انجام داده است. وظیفه او نسبت به نمازها و قضا و کفاره روزه چیست؟
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِي جَعْفَرٍ أَنَّهُ قَالَ:
لَا تُعَادُ الصَّلَاةُ إِلَّا مِنْ خَمْسَةٍ الطَّهُورِ وَ الْوَقْتِ وَ الْقِبْلَةِ وَ الرُّكُوعِ وَ السُّجُود
📚الفقيه ج ۱ص۳۳۹
امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : نماز إعاده نمی شود مگر از پنج چیز : #طهارت (وضو و غسل و تیمم) و وقت و قبله و رکوع و سجود
2⃣عَنِ الْحَلَبِيِّ قَالَ سُئِلَ أَبُو عَبْداللَّهِ عَنْ رَجُلٍ أَجْنَبَ فِي شَهْرِ رَمَضَانَ فَنَسِيَ أَنْ يَغْتَسِلَ حَتَّى خَرَجَ شَهْرُ رَمَضَانَ قَالَ عَلَيْهِ أَنْ يَقْضِيَ الصَّلَاةَ وَ الصِّيَامَ
📚التهذیب ج۴ص۳۱۱
حلبی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که در ماه رمضان جنب می شود و فراموش می کند که غسل جنابت نماید تا اینکه ماه رمضان خارج می شود سؤال شد؛ امام فرمودند : بر عهده اوست که نماز و روزه را قضا نماید!
3⃣قَالَ الصَّدُوقُ وَ رُوِيَ فِي خَبَرٍ آخَرَ أَنَّ مَنْ جَامَعَ فِي أَوَّلِ شَهْرِ رَمَضَان ثُمَّ نَسِيَ الْغُسْلَ حَتَّى خَرَجَ شَهْرُ رَمَضَان أَنَّ عَلَيْهِ أَنْ يَغْتَسِلَ وَ يَقْضِيَ صَلَاتَهُ وَ صَوْمَهُ إِلَّا أَنْ يَكُونَ قَدِ اغْتَسَلَ لِلْجُمُعَةِ- فَإِنَّهُ يَقْضِي صَلَاتَهُ وَ صِيَامَهُ إِلَى ذَلِكَ الْيَوْمِ وَ لَا يَقْضِي مَا بَعْدَ ذَلِكَ
📚الفقيه ج۲ص۱۱۹
شيخ صدوق گوید : در خبر دیگری روایت شده است که اگر کسی در اول ماه رمضان مقاربت کند، سپس غسل را فراموش کند تا اینکه ماه رمضان خارج شود، بر عهده اوست که غسل کند و نماز و روزه خود را #قضا نماید، مگر اینکه (در این بین) #غسل_جمعه کرده باشد که همانا در این صورت نماز و روزه اش را تا آن روز قضا می کند و مابعد (غسل جمعه را ) قضا نمی کند!
3⃣عن علی بن مهزیار فی حدیث أن الرجل إذا کان ثوبه نجسا لم یعد الصلاة إلا ما کان فی وقت و إذا کان جنبا أو علی غیر وضوء فعليه أعادة الصلوات المکتوبات التی فاتته لأن الثوب خلاف الجسد فاعمل علی ذلک إن شاء الله تعالی.
📚التهذیب ج۱ص۴۲۶
در حدیثی علی بن مهزیار روایت نموده است که امام (جواد یا امام هادی) صلوات اللَّه علیهما در پاسخ سؤالی به او نوشتند : همانا شخص در صورتی که لباسش نجس باشد، نماز را اعاده نمی کند مگر آنچه در وقت آن قرار داشته باشد و در صورتی که #جنب باشد یا بدون وضو نماز خوانده باشد، اعادهی نمازهای فریضه ای که از او فوت شده است بر عهده اوست، زیرا لباس بر خلاف بدن است. پس ان شاء الله بر حسب آن عمل کن!
4⃣عَنْ عَبْدالصَّمَدِ بْنِ بَشِیرٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه فِی حَدِیثٍ مَنْ أَحْرَمَ فِی قَمِیصِهِ إِلَی أَنْ قَالَ أَیُّ رَجُلٍ رَکِبَ أَمْراً بِجَهَالَةٍ فَلَا شَیْءَ عَلَیْهِ.
📚التهذیب ج۵ص۷۲
امام صادق صلوات اللَّه علیه در حدیثی فرمود : هر کسی که کاری را از روی جهالت انجام دهد چیزی بر عهده او نیست!
5⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ إِسْمَاعِیلَ یَعْنِی ابْنَ بَزِیعٍ قَالَ: سَأَلْتُ الرِّضَا عَنِ الرَّجُلِ یُجَامِعُ الْمَرْأَةَ قَرِیباً مِنَ الْفَرْجِ فَلَا یُنْزِلَانِ مَتَی یَجِبُ الْغُسْلُ فَقَالَ إِذَا الْتَقَی الْخِتَانَانِ فَقَدْ وَجَبَ الْغُسْلُ فَقُلْتُ الْتِقَاءُ الْخِتَانَیْنِ هُوَ غَیْبُوبَةُ الْحَشَفَةِ قَالَ نَعَم
📚الکافی ج۳ص۴۶
إبن بزیع گوید : از امام رضا صلوات اللَّه علیه در مورد مردی که نزدیک فرج با زن جماع می کند و هیچکدام إنزال نمی کنند سؤال کردم که چه موقعی غسل بر او واجب می شود؟ امام فرمودند : وقتی دو ختنه گاه با هم برخورد کند، قطعاً غسل واجب است! من گفتم : برخورد دو ختنگاه همان پنهان شدن قسمت کلاهک و سر آلت (در فرج) است؟ فرمود : بله!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، در صورت دخول در فرج به اندازه پنهان شدن قسمت سر آلت، هر دو جنب می شوند و غسل واجب می گردد و روزه باطل می شود، هر چند إنزالی برای هیچکدام رخ ندهد و موظف به قضای روزه و دادن کفاره هستند.
✅ اما در صورتی که به این أمر کاملا #جاهل بوده اند و این کار را به گمان اینکه بدون إنزال برای روزه مشکلی ایجاد نمی شود انجام دهند، با توجه به روایت 4⃣، چیزی از کفاره بر عهده آنها قرار نمی گیرد و فقط قضای روزه هایی که با همین وضعیت بدون غسل گرفته اند را انجام می دهند و همچنین نمازها را تا زمانیکه غسلی انجام نداده باشند باید قضا کنند.
لذا از موقع ارتکاب این عمل تا زمانیکه غسلی انجام دهند، تمام نمازها و روزه ها را باید قضا نمایند و سقوط کفاره صرفاً به خاطر جهل آنها به مُفطر بودن جماع بدون إنزال می باشد و در صورت علم، موظف به پرداخت کفاره نیز هستند.
نظرات (0)