Loading...

#سوال_1628_ فردی که برای خرید خودرو دولتی انتخاب شده است و به خاطر نداشتن مبلغ مورد نیاز می خواهد فردی را با پرداخت مبلغ شریک گرداند، قرارداد شرعی با او چگونه باید باشد؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :



1⃣عَنْ هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ یُشَارِکُ فِی السِّلْعَةِ قَالَ إِنْ رَبِحَ فَلَهُ وَ إِنْ وُضِعَ فَعَلَیْه

📚تهذیب ج۷ص۱۸۵

هشام گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد فردی که در کالائی مشارکت می کند سؤال کردم؛ امام فرمود : اگر سود کرد برای اوست و زیان هم بر او هست!




2⃣عن محمد بن مسلم عن أبی جعفر قال: سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ یَشْتَرِی الدَّابَّةَ وَ لَیْسَ عِنْدَهُ نَقْدُهَا فَأَتَی رَجُلٌ مِنْ أَصْحَابِهِ فَقَالَ یَا فُلَانُ انْقُدْ عَنِّی ثَمَنَ هَذِهِ الدَّابَّةِ وَ الرِّبْحُ بَیْنِی وَ بَیْنَکَ فَنَقَدَ عَنْهُ فَنَفَقَتِ الدَّابَّةُ قَالَ ثَمَنُهَا عَلَیْهِمَا لِأَنَّهُ لَوْ کَانَ رِبْحٌ فِیهَا لَکَانَ بَیْنَهُمَا

📚تهذیب ج٧ص۴٣

محمد بن مسلم گوید : از امام باقر صلوات اللَّه علیه در مورد فردی که حیوانی را می خرد ولی بهای پرداخت آن را ندارد پس به نزد فردی از اصحاب خود می آید و می گوید : فلانی! بهای این حیوان را از جانب من پرداخت کن و سود آن بين من و تو باشد و او هم پرداخت می کند ولی آن حیوان می میرد، سؤال کردم؛ امام فرمود : بهای آن حیوان بر عهده هر دو نفر آنهاست، زیرا اگر سودی داشت نیز بین هر دو نفر آنها بود!



3⃣عن دَاوُدَ الْأَبْزَارِی عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ اشْتَرَی بَیْعاً وَ لَمْ یَکُنْ عِنْدَهُ نَقْدٌ فَأَتَی صَاحِباً لَهُ وَ قَالَ انْقُدْ عَنِّی وَ الرِّبْحُ بَیْنِی وَ بَیْنَکَ فَقَالَ إِنْ کَانَ رِبْحاً فَهُوَ بَیْنَهُمَا و إِنْ کَانَ نُقْصَاناً فَعَلَیْهِمَا

📚تهذیب ج۷ص۱۸۶

داوود گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد فردی که کالایی را می خرد ولی پول پرداخت بهای آن را ندارد، پس به نزد رفیقش می آید و می گوید : تو پول آن را پرداخت کن و سود آن بین من و تو باشد سؤال کردم؛ امام فرمود : اگر سودی باشد بین آن دو است و اگر نقصانی هم باشد بین آن دو خواهد بود!



4⃣ عن إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ قال: قُلْتُ لِلْعَبْدالصَّالِحِ الرَّجُلُ یَدُلُّ الرَّجُلَ عَلَی السِّلْعَةِ فَیَقُولُ اشْتَرِهَا وَ لِی نِصْفُهَا فَیَشْتَرِیهَا الرَّجُلُ وَ یَنْقُدُ مِنْ مَالِهِ قَالَ لَهُ نِصْفُ الرِّبْحِ قُلْتُ فَإِنْ وُضِعَ یَلْحَقُهُ مِنَ الْوَضِیعَةِ شَیْءٌ قَالَ عَلَیْهِ مِنَ الْوَضِیعَةِ کَمَا أَخَذَ الرِّبْح

📚تهذیب ج۷ص۱۸۷

إسحاق بن عمار گوید : شخصي فردی را بر کالائی راهنمایی می کند و می گوید آن را بخر و نیمی از (سود) آن برای من باشد. پس آن فرد آن را می خرد و بهای آن را پرداخت می کند. امام فرمود : نصف سود برای او خواهد بود. گفتم : اگر زیان و خسارت دید چیزی از زیان هم به او می رسد؟ فرمود : همانطور که سود را می گیرد، خسارت و زیان هم بر او خواهد بود!


5⃣عن أَبِی بصیر عن أَبی عبداللَّهِ فی الرَّجُلِ یُشَارِکُهُ الرَّجُلُ فی السِّلْعَةِ یَدُلُّ عَلَیْهَا قال إِنْ رَبِحَ فَلَهُ وَ إِنْ وُضِعَ فَعَلَیْه

📚تهذیب ج۷ص۱۸۷

امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که فردی با او در کالائی شریک می شود و او را بر آن کالا راهنمایی می کند فرمود : اگر سودی رسید برای او هست و اگر زیانی داشت نیز برای او هم هست!


6⃣عن الحلبی عن أبی عبداللَّه فی الرَّجُلِ یَأْتِی الرَّجُلَ فَیَقُولُ لَهُ انْقُدْ عَنِّی فِی سِلْعَةٍ فَتَمُوتُ أَوْ یُصِیبُهَا شَیْءٌ قَالَ لَهُ الرِّبْحُ و عَلَیْهِ الْوَضِیعَة

📚 التهذیب ج۷ص۴۳

امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد فردی که نزد کسی می آید و می گوید بهای کالائی را از جانب او پرداخت کند، پس (اگر آن کالا حیوان بوده است) می میرد یا به آن کالا آسیبی می رسد، فرمود : سود برای او خواهد بود و زیان هم بر او خواهد بود. (در سود و زیان شریک است)!


✅ با توجه به روایات فوق و غیره، اگر فردی کالایی را برای خرید پیدا کند ولی پول خرید آن را نداشته باشد، می تواند با کسی در پرداخت همه یا بخشی از بهای آن کالا شریک گردد و میزان سود حاصله از این خرید را برای طرفین توافق و شرط می کنند و سود آن را بر حسب شرط تقسیم می کنند و اگر بلائی به آن کالا رسید یا زیان کردند یا کالا از بین رفت، زیان و خسارت نیز بر حسب شرط بین هر دو تقسیم می شود.


✅ لذا فردی که برای خرید خودرو انتخاب می شود ولی پول آن را ندارد، می تواند از فردی درخواست پرداخت کند و میزان تقسیم سود و زیان آن را با هم توافق و شرط نمایند.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ و آلِ مُحَمَّدٍ و عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ و الْعَافِیَةَ و النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹