Loading...

#سوال_1621_ حکم کسی که در بین خواندن نماز صبح او خورشید طلوع کند چیست؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :



1⃣عَنِ الْحَلَبِیِّ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قَالَ: وَقْتُ الْفَجْرِ حِینَ یَنْشَقُّ الْفَجْرُ إِلَی أَنْ یَتَجَلَّلَ الصُّبْحُ السَّمَاءَ وَ لَا یَنْبَغِی تَأْخِیرُ ذَلِکَ عَمْداً لَکِنَّهُ وَقْتٌ لِمَنْ شُغِلَ أَوْ نَسِیَ أَوْ نَامَ

📚کافی ج۳ص۲۸۳

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقت (اول) نماز صبح از هنگامی است که فجر شکافته شود تا وقتی که نور صبح، آسمان را روشن کند و تأخیر عمدی نماز از این وقت سزاوار نیست، ولی (بعد از این محدوه) برای کسی که مشغول شده است یا فراموش کرده است یا خواب مانده است وقت محسوب می شود!



2⃣ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ: لِکُلِّ صَلَاةٍ وَقْتَانِ وَ أَوَّلُ الْوَقْتَیْنِ أَفْضَلُهُمَا وَقْتُ صَلَاةِ الْفَجْرِ حِینَ یَنْشَقُّ الْفَجْرُ إِلَی أَنْ یَتَجَلَّلَ الصُّبْحُ السَّمَاءَ وَ لَا یَنْبَغِی تَأْخِیرُ ذَلِکَ عَمْداً وَ لَکِنَّهُ وَقْتُ مَنْ شُغِلَ أَوْ نَسِیَ أَوْ سَهَا أَوْ نَامَ

📚تهذیب ج۲ص۳۹

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : هر نمازی دو وقت دارد و اولِ آن دو وقت أفضل می باشد.
وقت نماز صبح از هنگامی است که فجر طلوع می کند تا وقتی که نور صبح همه آسمان را فرا بگیرد و تأخیر عمدی نماز صبح از این محدوده سزاوار نیست ولی (بعد از این محدوده) برای کسی است که مشغول شده است یا فراموش کرده است یا خواب مانده است!



3⃣عن عَمَّار الساباطِي عن أَبِي عبداَللَّهِ عَلَيْهِ اَلسَّلاَمُ قال : سَأَلْتُهُ عَنِ اَلرَّجُلِ إِذَا غَلَبَتْهُ عَيْنُهُ أَوْ عَاقَهُ أَمْرٌ أَنْ يُصَلِّيَ اَلْفَجْرَ مَا بَيْنَ أَنْ يَطْلُعَ اَلْفَجْرُ إِلَى أَنْ تَطْلُعَ اَلشَّمْسُ وَ ذَلِكَ فِي اَلْمَكْتُوبَةِ خَاصَّةً فَإِنْ صَلَّى رَكْعَةً مِنَ اَلْغَدَاةِ ثُمَّ طَلَعَتِ اَلشَّمْسُ فَلْيُتِمَّ اَلصَّلاَةَ وَ قَدْ جَازَتْ صَلاَتُهُ وَ إِنْ طَلَعَتِ اَلشَّمْسُ قَبْلَ أَنْ يُصَلِّيَ رَكْعَةً فَلْيَقْطَعِ اَلصَّلاَةَ وَ لاَ يُصَلِّي حَتَّى تَطْلُعَ اَلشَّمْسُ وَ يَذْهَبَ شُعَاعُهَا

📚تهذیب ج2ص262

عمار ساباطی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد کسی که خواب بر او غلبه نموده است یا کاری او را به سختی و تأخیر انداخته است سؤال کردم؛ امام فرمودند : چنین کسی نماز صبح خود را در محدوده طلوع فجر تا طلوع خورشید بخواند و این به طور خاص در مورد نماز فریضه است. پس اگر یک رکعت از نماز صبح را خواند و سپس خورشید طلوع کرد، باید نمازش را کامل کند و نمازش جائز و صحیح است و اگر قبل از اینکه یک رکعت از نماز صبح را بخواند خورشید طلوع نمود، باید نمازش را قطع کند و نماز نخواند تا اینکه خورشید طلوع کند و شعاع آن برود (یعنی کاملا طلوع کند)!



4⃣عَنِ الْأَصْبَغِ بْنِ نُبَاتَةَ قال: قال أَمِیرالْمُؤْمِنِینَ مَنْ أَدْرَکَ مِنَ الْغَدَاةِ رَکْعَةً قَبْلَ طُلُوعِ الشَّمْسِ فَقَدْ أَدْرَکَ الْغَدَاةَ تَامَّةً

📚تهذیب ج۲ص۳۸

امیرالمؤمنین صلوات اللَّه علیه فرمود : کسی که یک رکعت از نماز صبح را قبل از طلوع خورشید درک کند، نماز صبح را به طور کامل درک نموده است!



5⃣ عن إسحاق بن عمار قال: سألت أباالحسن موسی بن جعفر کیف صارت الصلاة رکعة و سجدتین و کیف إذا صارت سجدتین لم تکن رکعتین... و إنما کانت الصلاة التی أمر بها رکعتین و سجدتین و هو إنما سجد سجدتین فی کل رکعة..

📚علل الشرائع ص334

اسحاق بن عمار گوید : از امام کاظم علیه السلام پرسیدم : چرا نماز یک رکوع و دو سجده شده است و چگونه اینکه(هر رکعت) دو سجده دارد، دو رکوع ندارد؟
امام بعد از نقل اولین نماز رسول الله صلی الله علیه و آله در آسمان، فرمود : همانا نمازی که به آن أمر شده است دو رکعت است با دو سجده و بیان آن این است که در هر #رکعت دو سجده انجام می شود...




✅ با توجه به روایات فوق و غیره، وقت اول نماز صبح از طلوع فجر آغاز می شود و تا وقتی که نور صبح همه آسمان را فرا بگیرد ادامه دارد و وقت دوم نماز صبح از پایان وقت اول تا طلوع خورشید می باشد و ما موظف هستیم نماز خود را در وقت اول بخوانیم و وقت دوم برای کسی است که به کار ناچاری مشغول بوده یا فراموش نموده است یا خواب مانده است و سزاوار نیست که کسی عمداً نمازش را از وقت اول به وقت دوم تأخیر بیندازد.


✅ اگر کسی به هر دلیلی نماز صبحش به تأخیر افتاد و در بین خواندن نماز خورشید طلوع نمود، در صورتی که یک رکعت از نماز خود را قبل از طلوع خورشید خوانده باشد، نمازش را کامل می کند و نمازش صحيح و جائز است ولی اگر قبل از اینکه یک رکعت از نماز خود را بخواند خورشید طلوع نمود، نمازش را قطع می کند و صبر می کند که خورشید کامل طلوع کند و سپس نمازش را قضا می کند.


✅ طبق روایت 5⃣، پایان هر رکعت، کامل شدن دو سجده است.


https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹