Loading...

#سؤال_681_ آیا اعمال #ليلة_الرغائب قابل عمل است؟


✅پاسخ : ابتدا روایات زیر را با #دقت فراوان بخوانید و سپس مطلب را در دو پست بعدی نیز پیگیری فرمائید :


1⃣عَنِ الرِّضَا عَنْ آبَائِهِ علیهم السلام قَالَ قَالَ النَّبِیُّ صلی الله علیه و آله: أَنَا مَدِینَةُ الْعِلْمِ وَ عَلِیٌّ بَابُهَا

📚 عیون الأخبار ص ۲۲۵

امام رضا علیه السلام فرمود :رسول الله صلی الله علیه و آله فرمودند : من شهر #علم هستم و علی (صلوات الله علیه) #درب آن است!


2⃣عَنِ الرِّضَا عَنْ آبَائِهِ عَنِ الْبَاقِرِ علیهم السلام عَنْ جَابِرٍ الْأَنْصَارِیِّ قَالَ قَالَ رَسُولُ اللَّهِ صلی الله علیه و آله: أَنَا خِزَانَةُ الْعِلْمِ وَ عَلِیٌّ مِفْتَاحُها فَمَنْ أَرَادَ الْخِزَانَةَ فَلْیَأْتِ الْمِفْتَاح

📚 عیون الأخبار ص۲۳۰

رسول الله صلی الله علیه و آله فرمودند :من #خزینه_علم هستم و علی #کلید آن است، پس کسی که قصد خزینه دارد باید به نزد #کلید (یعنی مولا علی صلوات الله علیه ) بیاید!


3⃣ قال علي علیه السلام : نَحْنُ الشِّعَارُ وَ الْأَصْحَابُ وَ الْخَزَنَةُ وَ الْأَبْوَابُ لَا تُؤْتَی الْبُیُوتُ إِلَّا مِنْ أَبْوَابِهَا فَمَنْ أَتَاهَا مِنْ غَیْرِ أَبْوَابِهَا سُمِّیَ سَارِقاً

📚 نهج البلاغة ج ۱ص 278

علی علیه السلام فرمود : ما أقرباء و خواص و اصحاب و خازنان و #ابواب هستيم، به خانه ها نمی آیند مگر از درب آنها، پس کسی که از غیر دربها بیاید #دزد نامیده می شود!


4⃣عَنِ الرِّضَا عَنْ آبَائِهِ عَنْ عَلِیِّ بْنِ أَبِی طَالِبٍ علیهما السلام قَالَ: قَالَ لِیَ النَّبِیُّ صلی الله علیه و آله أَنَا مَدِینَةُ الْعِلْمِ وَ أَنْتَ الْبَابُ وَ کَذَبَ مَنْ زَعَمَ أَنَّهُ یَصِلُ إِلَی الْمَدِینَةِ لَا مِنْ قِبَلِ الْبَاب

📚 أمالي ابن شيخ ص19

علي علیه السلام فرمود : رسول الله صلی الله علیه و آله به من فرمودند : من #شهر_علم هستم و تو #باب و #درب آن هستی و #دروغ می گوید کسی که می پندارد از غیر درب به شهر رسیده است!


5⃣عَنْ عَلِیِّ بْنِ سُوَیْدٍ السَّائِیِّ قَالَ: کَتَبَ إِلَیَّ أَبُو الْحَسَنِ الْأَوَّلُ وَ هُوَ فِی السِّجْنِ وَ أَمَّا مَا ذَکَرْتَ یَا عَلِیُّ مِمَّنْ تَأْخُذُ مَعَالِمَ دِینِکَ لَا تَأْخُذَنَّ مَعَالِمَ دِینِکَ عَنْ غَیْرِ شِیعَتِنَا فَإِنَّکَ إِنْ تَعَدَّیْتَهُمْ أَخَذْتَ دِینَکَ عَنِ الْخَائِنِینَ الَّذِینَ خَانُوا اللَّهَ وَ رَسُولَهُ وَ خَانُوا أَمَانَاتِهِمْ إِنَّهُمُ

📚 رجال الكشّيّ ج۱ص۳ح۴

علي بن سوید سائی گوید : امام کاظم علیه السلام در حالیکه در زندان بودند برای من نوشتند : اما اینکه ای علی ذکر کردی که معالم و احکام دین خود را از چه کسی بگیری، (جوابش این است که) معالم و احکام دین خود را از غیر #شیعیان ما مگیر زیرا اگر از اینها تجاوز کنی، دین و عقائد خود را از خیانتکارانی که به اللَّه و رسول او #خیانت کردند و به امانتهای اللَّه و رسول خیانت کردند گرفته ای!


6⃣عَنْ هَارُونَ بْنِ خَارِجَةَ عَنْ أَبِي عَبْداللَّهِ قَالَ: قُلْتُ لَهُ إِنَّا نَأْتِي هَؤُلَاءِ الْمُخَالِفِينَ فَنَسْمَعُ مِنْهُمُ الْحَدِيثَ فَيَكُونُ حُجَّةً لَنَا عَلَيْهِمْ قَالَ فَقَالَ لَا تَأْتِهِمْ وَ لَا تَسْمَعْ مِنْهُمْ لَعَنَهُمُ اللَّهُ وَ لَعَنَ مِلَلَهُمُ الْمُشْرِكَةَ.

📚 مستطرفات السرائر ص ۴۱ح۸

هارون بن خارجه گوید : ما نزد این مخالفین می رویم و از آنها حدیث می شنویم تا حجتی باشد برای ما بر علیه آنها!
امام فرمودند :
#نزد_آنها_نرو_و_از_آنها_نشنو ،
اللَّه، آنها و ملت‌ و شریعت های مشرک آنها را لعنت کند!



#لزوم_گرفتن_احادیث_رسول_الله_از_ابواب_علم_ایشان
(صلّی الله علیه و آله)



7⃣عَنْ خَالِدِ بْنِ رَاشِدٍ عَنْ مَوْلًى لِعَبِيدَةَ السَّلْمَانِيِّ قَالَ سَمِعْتُ عَبِيدَةَ يَقُولُ: خَطَبَنَا عَلِيٌّ أَمِيرُ الْمُؤْمِنِينَ عَلَى مِنْبَرٍ لَهُ مِنْ لَبِنٍ فَحَمِدَ اللَّهَ وَ أَثْنَى عَلَيْهِ ثُمَّ قَالَ يَا أَيُّهَا النَّاسُ اتَّقُوا اللَّهَ وَ لَا تُفْتُوا النَّاسَ بِمَا لَا تَعْلَمُونَ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ قَالَ قَوْلًا آلَ مِنْهُ إِلَى غَيْرِهِ وَ قَالَ قَوْلًا وُضِعَ عَلَى غَيْرِ مَوْضِعِهِ وَ كُذِبَ عَلَيْهِ فَقَامَ إِلَيْهِ عَلْقَمَةُ وَ عَبِيدَةُ السَّلْمَانِيُّ فَقَالا يَا أَمِيرَ الْمُؤْمِنِينَ فَمَا نَصْنَعُ بِمَا قَدْ خُبِّرْنَا فِي هَذِهِ الصُّحُفِ عَنْ أَصْحَابِ مُحَمَّدٍ قَالَ سَلَا عَنْ ذَلِكَ عُلَمَاءَ آلِ مُحَمَّدٍ كَأَنَّهُ يَعْنِي نَفْسَهُ

📚 كتاب عاصم بن حميد الحناط ص ۳۸

عبيده گوید : علی علیه السلام بر منبری از خشت برای ما خطبه خواند، پس حمد الهی نمود و بر او ثناء گفت و سپس فرمود : ای مردم! تقوای الهی پیشه کنید و به آنچه علم ندارید به مردم فتوا ندهید، زیرا چه بسا رسول الله (صلی الله علیه و آله) گفتاری فرموده است ولی از آن به چیز دیگری بازگشته است (یعنی نسخ شده است) و گفتارهایی فرموده است که در غیر موضع خود نهاده شده است و بر او #دروغ هم بسته شده است!
پس علقمه و عبیده سلمانی برخاستند و گفتند : پس ما با این چیزهایی که در این برگه ها از اصحاب محمد صلی الله علیه و آله به ما خبر داده شده است چه کنیم؟
فرمود : در مورد آنها از علمای آل محمد صلوات الله علیهم اجمعین پرسش کنید، (که راوی گوید) گویی منظورش از علماء آل محمّد (علیهم السلام) خودش بود!


8⃣الطَّالَقَانِیُّ عَنِ الْجَلُودِیِّ عَنْ مُحَمَّد بْنِ زَکَرِیَّا عَنْ جَعْفَرِ بْنِ مُحَمَّدِ بْنِ عُمَارَةَ قَالَ سَمِعْتُ جَعْفَرَ بْنَ مُحَمَّدٍ علیهما السلام یَقُولُ ثَلَاثَةٌ کَانُوا یَکْذِبُونَ عَلَی رَسُولِ اللَّهِ صلی الله علیه و آله أَبُو هُرَیْرَةَ وَ أَنَسُ بْنُ مَالِکٍ وَ امْرَأَةٌ

📚خصال ج١ص١٩٠

جعفر بن محمد بن عماره گوید :شنیدم امام صادق علیه السلام فرمود : سه کس بر پیامبر صلی الله علیه و آله #دروغ می بستند : أبو هريره و أنس بن مالک و زنی (که منظور دختر غاصب اول است)!

9⃣عَنْ هِشَامِ بْنِ سَالِمٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام جُعِلْتُ فِدَاکَ عِنْدَ الْعَامَّةِ مِنْ أَحَادِیثِ رَسُولِ اللَّهِ صلی الله علیه و آله شَیْ ءٌ یَصِحُّ قَالَ فَقَالَ نَعَمْ إِنَّ رَسُولَ اللَّهِ صلی الله علیه و آله أَنَالَ وَ أَنَالَ وَ أَنَالَ وَ عِنْدَنَا مَعَاقِلُ الْعِلْمِ وَ فَصْلُ مَا بَیْنَ النَّاسِ.

هشام بن سالم گوید :به امام صادق علیه السلام گفتم : آیا در نزد عامه، چیزی از احاديث رسول الله صلی الله علیه و آله که #صحيح باشد وجود دارد؟
فرمود : بله، همانا رسول الله صلی الله علیه و آله (علوم را) به دست مردم رساند و رساند و رساند! #اما #پناهگاه_علم و جدا کردن (حق و باطل) آنچه بین مردم است نزد #ما (اهل بیت) است!

0⃣1⃣ عَنِ الْحَسَنِ بْنِ یَحْیَی قَالَ سَمِعْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام یَقُولُ إِنَّا أَهْلَ الْبَیْتِ عِنْدَنَا مَعَاقِلُ الْعِلْمِ وَ آثَارُ النُّبُوَّةِ وَ عِلْمُ الْکِتَابِ وَ فَصْلُ مَا بَیْنَ ذَلِکَ.

حسن بن یحیی گوید : شنیدم امام صادق علیه السلام فرمود : ما اهل بيتي هستیم که پناهگاه علم و #آثار_و_احادیث_نبوت و علم الکتاب و جدا کردنِ «ما بین آن» در نزد ماست!

✅احاديث مأثور از معصومین به دو دسته کلی تقسیم می شوند :

1⃣ #احادیث_عامه : که به احادیثی گفته می شود که بدون واسطه ائمه معصومین علیهم السلام و فاطمه زهرا سلام الله علیها، توسط اصحاب مختلف از رسول الله صلی الله علیه و آله نقل شده است و عموما در کتب مخالفین مثل صحاح سته و غیره نقل شده است.

2⃣ #احادیث_خاصه که به احادیثی گفته می شود که از طریق اصحاب اهل بیت علیهم السلام به واسطه 12 امام و فاطمه زهرا صلوات الله علیهم اجمعین با اسناد به رسول الله صلی الله علیه و آله يا بدون اسناد به آن حضرت توسط معصومین بیان شده است که عموما در کتب علمای شیعه موجود است.

#دستور_به_عرضه_همه_احادیث_رسول_الله_بر_علمای_آل_محمد
(صلی الله علیه و آله)

#مبانی_طلب_علم



✅ البته بر حسب روایت زیر و امثال آن، کلیه احادیثی که اهل بیت علیهم السلام به رسول الله صلی الله علیه و آله نسبت نداده اند نیز در حقیقت سخنان رسول الله صلی الله علیه و آله می باشد :

1⃣1⃣ عَنْ جَابِرٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِي جَعْفَرٍ إِذَا حَدَّثْتَنِي بِحَدِيثٍ فَأَسْنِدْهُ لِي فَقَالَ حَدَّثَنِي أَبِي عَنْ جَدِّي عَنْ رَسُولِ اللَّهِ عَنْ جَبْرَئِيلَ عَنِ اللَّهِ تَبَارَكَ وَ تَعَالَى وَ كُلُّ مَا أُحَدِّثُكَ بِهَذَا الْإِسْنَادِ

📚 أمالي المفيد ص ۴۲ح ۱۰

جابر گوید : به امام باقر علیه السلام گفتم : وقتی حدیثی برای من نقل می کنید سند آن را هم برایم بیان کنید!
امام فرمودند : حدیث کرد مرا پدرم از جدم از رسول الله صلی الله علیه و آله از جبرئیل از اللَّه تبارک و تعالی! و هر حدیثی که من برای تو نقل کنم با همین سند است!

✅ اما آنچه در روایات متعدد که چند نمونه آن در قسمت‌ قبل ذکر شد به عنوان وظیفه ما مشخص شده است این است که علوم رسول الله صلی الله علیه و آله را از طریق و با واسطه معصومین اخذ نماییم که این امر دلایل متعددی دارد که در بحثی جدا باید ذکر شود و یکی از آنها این است که باب شهر علم رسول الله (صلی الله علیه و آله)، امیرالمؤمنین و اهل بیت علیهم السلام می باشند و ما مأمور هستیم که از درب وارد شهر شویم #تا_سارق_نباشیم و نیز احاديث نقل شده از رسول الله صلی الله علیه و آله توسط اصحاب آن حضرت برخی نسخ و برخی وهم و برخی در غیر موضع خود نهاده شده است و برخی به صورت دروغ بر آن حضرت بسته شده است و برخی از آنها نیز صحیح می باشد که تفکیک و جدا کردن و تبیین اینها توسط ابواب علم رسول الله صلی الله علیه و آله يعني ائمه اطهار علیهم السلام انجام می شود که این مفاهیم در روایات ذکر شده مشهود می باشد.

لذا اصحاب با بصیرت اهل بیت علیهم السلام مثل زرارة و محمد بن مسلم و ابابصیر و برید بن معاویه و....... تنها از باب علم که اهل بیت علیهم السلام هستند به شهر علم وارد می شدند و اگر چیزی از احاديث عامه به گوش آنها خورده بود، در مورد آن از امام سؤال می کردند و امام علیه السلام در برخی موارد می فرمود :صحیح است و در برخی موارد می فرمود :کذب است و در برخی موارد می فرمود : فلان جای آن کم یا زیاد شده است و در برخی موارد می فرمود : صحیح است ولی جایگاه آن فلان مکان بوده است که نمونه های این موارد در فقه شیعه مضبوط می باشد.

✅ بر این اساس مدار عمل شیعه بر عمل نمودن به روایات نقل شده توسط ائمه معصومین علیهم السلام بوده است و کتابهای خود را نیز از روایات خاصه می نوشتند.

تا اینکه متأسفانه اندک اندک برخی از علمای شیعه در تألیف کتاب، احادیث خاصه و عامه را #مخلوط نمودند و این امر مشکلات متعددی ایجاد نمود و باعث مشتبه شدن بسیاری از امور گردید و باعث شد که برخی از احاديث غیر قابل عمل عامه، مبنای عمل محبین اهل بیت علیهم السلام قرار گیرد!

✅ از جمله این موارد، #روایت_ليلة_الرغائب می باشد که روایتی است #عامی و نقل شده از یک راوی #دروغگو به نام #أنس_بن_مالک که با بی توجهی برخی، به کتب شیعه راه پیدا کرده است و شهرتی عظیم پیدا کرده است، در حالیکه هیچ أثر و شاهدی برای آن در روایات منقول از اهل بیت علیهم السلام نیست و هیچ جایگاهی برای عمل برای شیعیان ندارد زیرا ما احادیث و علوم رسول الله صلی الله علیه و آله را از طریق باب علم ایشان یعنی امیرالمؤمنین و اهل بیت علیهم السلام می گیریم نه از دیوار کسانی مثل انس بن مالک و اباهریره و عائشه و.....


✅ برای پاسخ به این سؤال تلاش شد که یک #اصل_کلی به محبین اهل بیت علیهم السلام ارائه شود که بر حسب آن تنها روایات خاصه و شیعه را مبنای عمل و اعتقاد قرار دهند و روایات عامه که به برخی از کتب شیعه راه پیدا کرده است را برای عمل انتخاب نکنند. إن شاءالله


✅ به حمد الهی ما در روایات شیعه که با واسطه ائمه اطهار علیهم السلام به دست ما رسیده کمبودی نداریم که محتاج روایات عامه باشیم و فقه روائی عظیم شیعه از هیچ جهت قابل مقایسه با روایات عامه نیست. البته این به این معنا نیست که همه احادیث عامه ناصحیح باشند، اما آنچه وظیفه ما معین شده است مراجعه به باب برای اخذ علوم نبوی می باشد و اخبار آنها لازم است به اهل بیت علیهم السلام عرضه شود تا صحت و سقم آنها مشخص گردد و نشر دهندگان حدیث در فضای مجازی و حقیقی باید دقت نمایند که #تنها احادیث شیعه را تحویل محبین اهل بیت علیهم بدهند و دقت داشته باشند که متأسفانه تسامح برخی از مؤلفین و سخنرانان موجب شده است که روایات خاصه و عامه به صورت مخلوط و بدون تفکیک نقل شود و باید دقت شود که #احادیث_عامه اخذ و نشر نشود.


اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ
وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْرَ


نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹