#سوال_1563_ فردی که نماز فریضه خود را خوانده است، آیا می تواند دوباره نمازش را به صورت جماعت به عنوان امام یا مأموم بخواند؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عن هِشَام بْنِ سَالِمٍ عَنْ أَبی عبداللَّه أَنَّهُ قال: فِی الرَّجُلِ یُصَلِّی الصَّلَاةَ وَحْدَهُ ثُمَّ یَجِدُ جَمَاعَةً قَالَ یُصَلِّی مَعَهُمْ و یَجْعَلُهَا الْفَرِیضَةَ إِنْ شَاء
📚فقیه ج۱ص۳۸۴
امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که نماز فرادا می خواند و سپس نماز جماعتی را می یابد فرمود : اگر خواست همراه آنها نماز می خواند و آن را فریضه قرار می دهد!
2⃣عن زُرَارَة عَنْ أَبی جَعْفَر فِی حَدِیثٍ قَال: لَا یَنْبَغِی لِلرَّجُلِ أَنْ یَدْخُلَ مَعَ قوم فِی صَلَاتِهِمْ وَ هُوَ لَا یَنْوِیهَا صَلَاةً بَلْ یَنْبَغِی لَهُ أَنْ یَنْوِیَهَا وَ إِنْ کَانَ قَدْ صَلَّی فَإِنَّ لَهُ صَلَاةً أُخْرَی
📚فقیه ج۱ص۴۰۳
امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : برای فرد سزاوار نیست که در نماز جماعتی داخل شود و نیت نماز نکند، بلکه سزاوار است برای او که نیت نماز کند، هر چند نمازش را خوانده باشد، چرا که این برایش نماز دیگری خواهد بود!
3⃣قال لَهُ علیه السلام رَجُلٌ أُصَلِّی فِی أَهْلِی ثُمَّ أَخْرُجُ إِلَی الْمَسْجِدِ فَیُقَدِّمُونِی فَقَالَ تَقَدَّمْ لَا عَلَیْکَ وَ صَلِّ بِهِم
📚فقیه ج۱ص۳۸٣
مردی به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفت : من در خانه نمازم را می خوانم و سپس به مسجد می روم. پس مرا (برای إمامت جماعت) جلو می اندازند! امام فرمود : برو جلو و برایشان امامت کن، زیانی برایت ندارد!
4⃣عن محمد بن إسماعیل قال: کَتَبْتُ إِلَی أَبِی الْحَسَنِ أَنِّی أَحْضُرُ الْمَسَاجِدَ مَعَ جِیرَتِی و غَیْرِهِمْ فَیَأْمُرُونِّی بِالصَّلَاةِ بِهِمْ و قَدْ صَلَّیْتُ قَبْلَ أَنْ آتِیَهُمْ و رُبَّمَا صَلَّی خَلْفِی مَنْ یَقْتَدِی بِصَلَاتِی و الْمُسْتَضْعَفُ و الْجَاهِلُ و أَکْرَهُ أَنْ أَتَقَدَّمَ و قَدْ صَلَّیْتُ بِحَالِ مَنْ یُصَلِّی بِصَلَاتِی مِمَّنْ سَمَّیْتُ لَکَ فَمُرْنِی فِی ذَلِکَ بِأَمْرِکَ أَنْتَهِی إِلَیْهِ و أَعْمَلُ بِهِ إِنْ شَاءَاللَّهُ فَکَتَبَ صَلِّ بِهِمْ
📚کافی ج۳ص۳۸۰
محمد بن إسماعيل گوید : به امام ابوالحسن صلوات اللَّه علیه نوشتم : من همراه همسایگان و غیره در مساجد حاضر می شوم، پس به من أمر می کنند که برایشان امامت نمایم در حالیکه من قبل از اینکه نزد آنها بیایم نمازم را خوانده ام و چه بسا کسانی که به من اقتدا می کنند و افراد مستضعف و جاهل پشت سرم نماز می خوانند و من به خاطر افرادی که نام بردم و به من اقتدا می کنند کراهت دارم در صورتی که نمازم را خوانده ام جلو بروم. پس در این مورد مرا به أمر خود دستور دهید تا آن را إن شاءاللَّه انجام دهم. امام در جواب نوشتند : برایشان نماز بخوان!
5⃣عن عمار قال: سَأَلْتُ أَباعَبْداللَّه عَنِ الرَّجُلِ یُصَلِّی الْفَرِیضَةَ ثُمَّ یَجِدُ قَوْماً یُصَلُّونَ جَمَاعَةً أَ یَجُوزُ لَهُ أَنْ یُعِیدَ الصَّلَاةَ مَعَهُمْ قَالَ نَعَمْ و هُوَ أَفْضَلُ قُلْتُ فَإِنْ لَمْ یَفْعَلْ قَالَ لَیْسَ بِهِ بَأْس
📚تهذیب ج۳ص۵۰
عمار گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه سؤال کردم : شخصی نماز فریضه را می خواند و بعد از آن گروهی را می یابد که نماز جماعت می خوانند. آیا برای او جائز است که نمازش را همراه آنها إعاده نماید؟ امام فرمود : بله! و این أفضل است! گفتم : اگر نکرد چطور؟ فرمود : اشکالی ندارد!
6⃣عن أَبی بصیر قال: قُلْتُ لِأَبِی عبداللَّه أُصَلِّی ثُمَّ أَدْخُلُ الْمَسْجِدَ فَتُقَامُ الصَّلَاةُ و قَدْ صَلَّیْتُ فقال صَلِّ مَعَهُمْ یَخْتَارُ اللَّهُ أَحَبَّهُمَا إِلَیْه
📚کافی ج۳ص۳۷۹
ابوبصیر گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : من نماز می خوانم و سپس وارد مسجد می شوم. پس نماز (جماعت) برپا می شود در حالیکه من نمازم را خوانده ام. امام فرمود : همراه آنها نماز بخوان که اللَّه از آن دو نماز آن را که نزدش محبوب تر است انتخاب می کند!
7⃣عن إسحاق بن عمار قال: قُلْتُ لِأَبِی عبداللَّه تُقَامُ الصَّلَاةُ و قَدْ صَلَّیْتُ فقال صَلِّ و اجْعَلْهَا لِمَا فَات
📚تهذیب ج۳ص۵۱
إسحاق بن عمار گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : نماز (جماعت) برپا می شود در حالیکه من نماز خوانده ام! امام فرمود : نماز بخوان و آن را برای آنچه (از تو) فوت شده است قرار بده (یعنی نماز قضا قرار بده)
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، فردی که نماز فریضه خود را خوانده است، #اجازه دارد و #أفضل است که آن را در نماز جماعت دیگری هم بخواند، چه اقتدا کند و چه خودش امام جماعت شود و نیز می تواند نماز دوم را قضای نماز فریضه نیت نماید.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)