#سوال_1552_ آیا به زیور آلات طلا، زکات تعلق می گیرد؟
✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ یَعْقُوبَ بْنِ شُعَیْبٍ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ عَنِ الْحُلِیِّ أَ یُزَکَّی فَقَالَ إِذاً لَا یَبْقَی مِنْهُ شَیْءٌ.
📚 الکافی ج۳ص۵۱۸
يعقوب بن شعيب گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد زیور آلات سؤال کردم که آیا زکات آن داده می شود؟ فرمود : در این صورت چیزی از آن باقی نمی ماند!
2⃣عَنْ هَارُونَ بْنِ خَارِجَةَ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: لَیْسَ عَلَی الْحُلِیِّ زَکَاةٌ.
📚 الکافی ج۳ص۵۱۸
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : بر زیور آلات زکاتی نیست!
3⃣عَنِ ابْنِ أَبِی عُمَیْرٍ عَنْ بَعْضِ أَصْحَابِنَا عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: زَکَاةُ الْحُلِیِّ عَارِیَّتُهُ.
📚 الکافی ج۳ص۵۱۸
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : زکات زیور آلات، #عاریه دادن آن است!
4⃣عَنْ أَبِی بَصِیرٍ قال: کُنَّا عِنْدَ أَبِی عَبْداللَّه وَ مَعَنَا بَعْضُ أَصْحَابِ الْأَمْوَالِ فَذَکَرُوا الزَّکَاةَ فَقَالَ أَبُو عَبْداللَّه إِنَّ الزَّکَاةَ لَیْسَ یُحْمَدُ بِهَا صَاحِبُهَا وَ إِنَّمَا هُوَ شَیْءٌ ظَاهِرٌ إِنَّمَا حَقَنَ بِهَا دَمَهُ و سُمِّیَ بِهَا مُسْلِماً و لَوْ لَمْ یُؤَدِّهَا لَمْ تُقْبَلْ لَهُ صَلَاةٌ و إِنَّ عَلَیْکُمْ فِی أَمْوَالِکُمْ غَیْرَ الزَّکَاةِ فَقُلْتُ أَصْلَحَکَ اللَّهُ وَ مَا عَلَیْنَا فِی أَمْوَالِنَا غَیْرُ الزَّکَاةِ فَقَالَ سُبْحَانَ اللَّهِ أَ مَا تَسْمَعُ اللَّهَ عَزَّوَجَلَّ یَقُولُ فِی کِتَابِهِ وَ الَّذِینَ فِی أَمْوالِهِمْ حَقٌّ مَعْلُومٌ لِلسَّائِلِ وَ الْمَحْرُومِ قَالَ قُلْتُ مَا ذَا الْحَقُّ الْمَعْلُومُ الَّذِی عَلَیْنَا قَالَ هُوَ الشَّیْءُ یَعْمَلُهُ الرَّجُلُ فِی مَالِهِ یُعْطِیهِ فِی الْیَوْمِ أَوْ فِی الْجُمْعَةِ أَوْ فِی الشَّهْرِ قَلَّ أَوْ کَثُرَ غَیْرَ أَنَّهُ یَدُومُ عَلَیْهِ وَ قَوْلَهُ عَزَّ وَ جَلَّ وَ یَمْنَعُونَ الْماعُونَ قَالَ هُوَ الْقَرْضُ یُقْرِضُهُ وَ الْمَعْرُوفُ یَصْطَنِعُهُ وَ مَتَاعُ الْبَیْتِ یُعِیرُهُ وَ مِنْهُ الزَّکَاةُ فَقُلْتُ لَهُ إِنَّ لَنَا جِیرَاناً إِذَا أَعَرْنَاهُمْ مَتَاعاً کَسَرُوهُ وَ أَفْسَدُوهُ فَعَلَیْنَا جُنَاحٌ أَنْ نَمْنَعَهُمْ فَقَالَ لَا لَیْسَ عَلَیْکُمْ جُنَاحٌ أَنْ تَمْنَعُوهُمْ إِذَا کَانُوا کَذَلِکَ....
📚کافی ج۳ص۴۹۹
ابوبصیر گوید : ما نزد امام صادق صلوات اللَّه علیه بودیم و برخی از صاحبان مال همراه ما بودند. پس آنها بحث از زکات پیش آوردند. امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : همانا دهنده زکات به آن ستایش نمی شود، و این چیز ظاهری است که خونش با آن حفظ می شود و به واسطه آن مسلمان نامیده می شود و اگر آن را پرداخت نکند، نمازی از او قبول نمی شود و قطعاً غیر از زکات چیزهایی در اموال بر عهده شماست! من گفتم : اللَّه امور شما را اصلاح فرماید! چه چیزی غیر از زکات در اموال ما بر عهده ماست؟! امام فرمودند : سُبْحَانَ اللَّه! مگر نشنیده ای که اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ در کتابش می فرماید : «و کسانی که در اموال آنها حق معلوم می باشد برای سائل و محروم». گوید : گفتم : این حق معلوم که بر عهده ماست چیست؟! فرمود : آن چیزی است که شخص در مال خود انجام می دهد، که به صورت روزانه یا هفتگی یا ماهانه، چه کم باشد و چه زیاد پرداخت می کند، مگر اینکه بر آن مداومت می ورزد.
و گفتار اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ که می فرماید : «.. و #ماعون را منع می کنند» فرمود : ماعون قرضی است که شخص می دهد و احسانی است که انجام می دهد و اثاث خانه که آنها را #عاریه می دهد و یکی از موارد آن زکات می باشد.
من به امام گفتم : ما همسایگانی داریم که وقتی کالایی به آنها عاریه می دهیم آن را می شکنند و خراب می کنند، آیا گناهی بر ما هست که از آنها بازداریم؟ امام فرمودند : خیر! اگر اینچنین هستند گناهی بر شما نیست که از آنها بازدارید.....
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، بر زیور آلات طلا که زن برای تجمل استفاده می کند و سال بر آن می گذرد زکات ظاهر قرار داده نشده است هر چند زیاد باشد، ولی به عنوان یک زکات باطن و تحت وظیفه ادای ماعون، آن را به افراد واجد شرایط عاریه می دهد و طبق روایت 4⃣، منع عاریه دادن آن از کسانی که آن را خراب و ضایع می کنند گناهی ندارد.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)