Loading...

﷽ #سوال_1548_ اگر کسی بخشی از نماز جماعت را درک کند، در دو رکعت اول خود حمد و سوره قرائت کند یا مانند امام جماعت تسبیحات بگوید؟



✅ پاسخ :به روایات زیر توجه فرمایید :



1⃣عَنْ عَبْدالرَّحْمَنِ بْنِ الْحَجَّاجِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْداللَّه عَنِ الرَّجُلِ یُدْرِکُ الرَّکْعَةَ الثَّانِیَةَ مِنَ الصَّلَاةِ مَعَ الْإِمَامِ وَ هِیَ لَهُ الْأُولَی کَیْفَ یَصْنَعُ إِذَا جَلَسَ الْإِمَامُ قَالَ یَتَجَافَی وَ لَا یَتَمَکَّنُ مِنَ الْقُعُودِ فَإِذَا کَانَتِ الثَّالِثَةُ لِلْإِمَامِ وَ هِیَ لَهُ الثَّانِیَةُ فَلْیَلْبَثْ قَلِیلًا إِذَا قَامَ الْإِمَامُ بِقَدْرِ مَا یَتَشَهَّدُ ثُمَّ یَلْحَقُ بِالْإِمَامِ قَالَ وَ سَأَلْتُهُ عَنِ الرَّجُلِ الَّذِی یُدْرِکُ الرَّکْعَتَیْنِ الْأَخِیرَتَیْنِ مِنَ الصَّلَاةِ کَیْفَ یَصْنَعُ بِالْقِرَاءَةِ فَقَالَ اقْرَأْ فِیهِمَا فَإِنَّهُمَا لَکَ الْأَوَّلَتَانِ وَ لَا تَجْعَلْ أَوَّلَ صَلَاتِکَ آخِرَهَا.

📚الکافی ج۳ص۳۸۱

عبدالرحمن گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که به رکعت دوم از نماز امام که رکعت اول او می باشد می رسد سوال کردم که وقتی امام (برای تشهد رکعت دوم) نشست او چه کند؟ امام فرمود : به حالت تجافی می نشیند و به صورت کاملاً قرار گرفته نمی نشیند و هنگامیکه رکعت سوم امام شد که رکعت دوم او است، وقتی امام برخاست، اندکی به اندازه ای که تشهد بخواند درنگ کند و سپس خود را به امام می رساند.
و از ایشان در مورد شخصی که دو رکعت دوم نماز را درک می کند سؤال کردم که برای قرائت چه کند؟ فرمود : در آن دو رکعت قرائت کن زیرا برای تو دو رکعت اول محسوب می شود و اول نماز خود را آخر آن قرار نده!



2⃣عَنْ عَبْدالرَّحْمَنِ بْنِ أَبِی عَبْداللَّه عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قال: إِذَا سَبَقَکَ الْإِمَامُ بِرَکْعَةٍ فَأَدْرَکْتَ الْقِرَاءَةَ الْأَخِیرَةَ قَرَأْتَ فِی الثَّالِثَةِ مِنْ صَلَاتِهِ وَ هِیَ ثِنْتَانِ لَکَ وَ إِنْ لَمْ تُدْرِکْ مَعَهُ إِلَّا رَکْعَةً وَاحِدَةً قَرَأْتَ فِیهَا وَ فِی الَّتِی تَلِیهَا

📚الکافی ج۳ص۳۸۱

امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : وقتی امام یک رکعت از تو جلوتر بود و قرائت رکعت دوم امام را درک کردی، در رکعت سوم نماز امام که رکعت دوم تو است قرائت می کنی و اگر فقط به یک رکعت رسیدی در آن یک رکعت و رکعت بعدی آن (حمد و سوره) قرائت می کنی!



3⃣عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ قال: إِذَا أَدْرَکَ الرَّجُلُ بَعْضَ الصَّلَاةِ وَ فَاتَهُ بَعْضٌ خَلْفَ إِمَامٍ یَحْتَسِبُ بِالصَّلَاةِ خَلْفَهُ جَعَلَ أَوَّلَ مَا أَدْرَکَ أَوَّلَ صَلَاتِهِ إِنْ أَدْرَکَ مِنَ الظُّهْرِ أَوْ مِنَ الْعَصْرِ أَوْ مِنَ الْعِشَاءِ رَکْعَتَیْنِ وَ فَاتَتْهُ رَکْعَتَانِ قَرَأَ فِی کُلِّ رَکْعَةٍ مِمَّا أَدْرَکَ خَلْفَ الْإِمَامِ فِی نَفْسِهِ بِأُمِّ الْکِتَابِ وَ سُورَةٍ فَإِنْ لَمْ یُدْرِکِ السُّورَةَ تَامَّةً أَجْزَأَتْهُ أُمُّ الْکِتَابِ فَإِذَا سَلَّمَ الْإِمَامُ قَامَ فَصَلَّی رَکْعَتَیْنِ لَا یَقْرَأُ فِیهِمَا لِأَنَّ الصَّلَاةَ إِنَّمَا یُقْرَأُ فِیهَا فِی الْأَوَّلَتَیْنِ فِی کُلِّ رَکْعَةٍ بِأُمِّ الْکِتَابِ وَ سُورَةٍ وَ فِی الْأَخِیرَتَیْنِ لَا یُقْرَأُ فِیهِمَا إِنَّمَا هُوَ تَسْبِیحٌ وَ تَکْبِیرٌ وَ تَهْلِیلٌ وَ دُعَاءٌ لَیْسَ فِیهِمَا قِرَاءَةٌ وَ إِنْ أَدْرَکَ رَکْعَةً قَرَأَ فِیهَا خَلْفَ الْإِمَامِ فَإِذَا سَلَّمَ الْإِمَامُ قَامَ فَقَرَأَ بِأُمِّ الْکِتَابِ وَ سُورَةٍ ثُمَّ قَعَدَ فَتَشَهَّدَ ثُمَّ قَامَ فَصَلَّی رَکْعَتَیْنِ لَیْسَ فِیهِمَا قِرَاءَةٌ.

📚التهذیب ج۳ص۴۵

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : هنگامیکه شخص به قسمتی از نماز جماعت برسد و قسمتی از آن از او فوت شود، آن قسمتی که درک کرده است را به حساب می آورد و آنچه را که درک کرده است اول نماز خود قرار می دهد.
اگر از نماز ظهر یا عصر یا عشاء دو رکعت را درک کرد و دو رکعت آن از او فوت شد، در هر رکعت از آنچه پشت سر امام درک کرده است برای خودش حمد و سوره قرائت می کند و اگر یک سوره کامل را درک نکرد، همان سوره حمد برایش کافی است و هنگامیکه امام سلام داد، برمی خیزد و دو رکعت می خواند و در آن قرائت نمی کند، زیرا در دو رکعت اول نماز در هر رکعتی حمد و سوره قرائت می شود و در دو رکعت دوم قرائت نمی شود و در آنها تسبیح و تکبیر و تهلیل و دعا می باشد و قرائت در آن نیست و اگر به یک رکعت رسید، پشت سر امام در آن قرائت انجام می دهد و هنگامیکه امام سلام داد برمی خیزد و حمد و سوره قرائت می کند و سپس می نشیند و تشهد می خواند و سپس برمی خیزد و دو رکعت که در آن قرائت نیست می خواند!


✅ با توجه به روایات فوق، فردی که به دو رکعت اول نماز جماعت نرسید، در دو رکعت اول خود قرائت می کند، هر چند امام تسبیحات اربعه می گوید.




https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹