Loading...

#سوال_1540_ اگر در وقت نماز فریضه، نماز آیات رخ دهد، کدامیک مقدم داشته می شود؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عن محمد بن مسلم عن أحدهما قال: سَأَلْتُهُ عَنْ صَلَاةِ الْکُسُوفِ فِی وَقْتِ الْفَرِیضَةِ فَقَالَ ابْدَأْ بِالْفَرِیضَةِ فَقِیلَ لَهُ فِی وَقْتِ صَلَاةِ اللَّیْلِ فَقَالَ صَلِّ صَلَاةَ الْکُسُوفِ قَبْلَ صَلَاةِ اللَّیْل

📚کافی ج۳ص۴۶۴

محمد بن مسلم گوید : از یکی از دو امام باقر یا امام صادق صلوات اللَّه علیهما در مورد نماز خورشید گرفتگی (نماز آیات) در وقت نماز فریضه (يوميه) سوال کردم؛ امام فرمودند : به نماز فریضه (یومیه) آغاز کن!
گفته شد : در وقت نماز شب چطور؟ نماز آیات را قبل از نماز شب بخوان!



2⃣عن محمد بن مسلم قال: قُلْتُ لِأَبِی عبداللَّه جُعِلْتُ فِدَاکَ رُبَّمَا ابْتُلِینَا بِالْکُسُوفِ بَعْدَ الْمَغْرِبِ قَبْلَ الْعشَاءِ الْآخِرَةِ فَإِنْ صَلَّیْنَا الْکُسُوفَ خَشِینَا أَنْ تَفُوتَنَا الْفَرِیضَةُ فَقَالَ إِذَا خَشِیتَ ذَلِکَ فَاقْطَعْ صَلَاتَکَ و اقْضِ فَرِیضَتَکَ ثُمَّ عُدْ فِیهَا قُلْتُ فَإِذَا کَانَ الْکُسُوفُ آخِرَ اللَّیْلِ فَصَلَّیْنَا صَلَاةَ الْکُسُوفِ فَاتَتْنَا صَلَاةُ اللَّیْلِ فَبِأَیَّتِهِمَا نَبْدَأُ فَقَالَ صَلِّ صَلَاةَ الْکُسُوفِ و اقْضِ صَلَاةَ اللَّیْلِ حِینَ تُصْبِح

📚تهذیب ج۳ص۱۵۵

محمد بن مسلم گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : فدایت شوم! گاهی ما بعد از نماز مغرب و قبل از نماز عشاء به کسوف گرفتار می شویم، پس اگر نماز آیات را بخوانیم خوف داریم که نماز فریضه از ما فوت شود. امام فرمود : اگر خوف آن را داشتی نماز آیاتت را قطع کن و نماز فریضه را انجام بده و سپس به (ادامه) نماز آیات برگرد!
گفتم : اگر کسوف در آخر شب باشد و نماز آیات را بخوانیم، نماز شب از دست ما می رود. به کدامیک آغاز کنیم؟ فرمود : نماز آیات را بخوان و نماز شب را صبح قضا کن!



3⃣عن أبی أیوب إبراهیم بن عثمان عن أبی عبداللَّه قال: سَأَلْتُهُ عَنْ صَلَاةِ الْکُسُوفِ قَبْلَ أَنْ تَغِیبَ الشَّمْسُ و نَخْشَی فَوْتَ الْفَرِیضَةِ فَقَالَ اقْطَعُوهَا وَ صَلُّوا الْفَرِیضَةَ و عُودُوا إِلَی صَلَاتِکُم

📚تهذیب ج۳ص۲۹۳

ابو ایوب گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد نماز آیات قبل از غروب خورشید و در حالیکه ترس از دست رفتن نماز فریضه را داریم سؤال کردم؛ امام فرمود : نماز آیات را قطع کنید و نماز فریضه را بخوانید و دوباره به (ادامه) نماز آیات برگردید!



4⃣عن برید بن معاویة و محمد بن مسلم عن أبی جعفر و أبی عبداللَّه قالا إِذَا وَقَعَ الْکُسُوفُ أَوْ بَعْضُ هَذِهِ الْآیَات فَصَلِّهَا ما لَمْ تَتَخَوَّفْ أَنْ یَذْهَبَ وَقْتُ الْفَرِیضَة فَإِنْ تَخَوَّفْتَ فَابْدَأْ بِالْفَرِیضَةِ و اقْطَعْ ما کُنْتَ فِیهِ مِنْ صَلَاةِ الْکُسُوف فَإِذا فَرَغْتَ مِنَ الْفَرِیضَةِ فَارْجِعْ إِلَی حَیْثُ کُنْتَ قَطَعْتَ وَ احْتَسِبْ بِما مَضَی

📚فقیه ج۱ص۵۴۸

امام باقر و امام صادق صلوات اللَّه علیهما فرمودند : هنگامی که کسوف یا یکی دیگر از این آیات واقع شد، پس تا وقتی که خوف نداری که نماز فریضه از دست برود، نماز آیات را بخوان، پس اگر خوف فوت فریضه را داشتی نماز آیات را قطع کن و به نماز فریضه آغاز کن و وقتی از نماز فریضه فارغ شدی، به همانجایی که نماز آیات را قطع کرده بودی برگردد و آن مقداری که گذشته بود را به حساب بیاور!



5⃣قال الصَّدُوقُ في الْمُقْنِع" و إِذَا كُنْتَ فِي صَلَاةِ الْكُسُوفِ وَ دَخَلَ عَلَيْكَ وَقْتُ الْفَرِيضَةِ فَاقْطَعْهَا و صَلِّ الْفَرِيضَةَ ثُمَّ ابْنِ عَلَى مَا صَلَّيْتَ مِنْ صَلَاةِ الْكُسُوفِ

📚المقنع ص ۴۴

شیخ صدوق در کتاب المقنع که آن را برگرفته از اصول مشایخ عالم فقیه ثقه با حذف اسناد می داند، گوید : در صورتی که در نماز آیات بودی و وقت نماز فریضه بر تو داخل شد، پس آن را قطع کن و نماز فریضه را بخوان و سپس ادامه آنچه از نماز آیات خوانده ای را بخوان!



✅ با توجه به روایات فوق و غیره، در صورتی که خسوف يا کسوف يا سائر آيات در وقت نماز فریضه رخ دهد، ابتدا نماز فریضه يوميه خوانده می شود.

✅ همچنین اگر فرد نماز آیات را آغاز نمود و در بین نماز آیات وقت نماز فریضه يوميه فرا رسید و خوف آن دارد که وقت فضیلت آن نماز از دستش برود، نماز آیات را قطع می کند و نماز فریضه یومیه را می خواند و سپس به نماز آیات برمی گردد و ادامه آن را می خواند.

✅ طبق روایات فوق، اگر در وقت نماز شب نماز آیات رخ دهد، ابتدا نماز آیات خوانده می شود و سپس نماز شب خوانده می شود و حتی در صورتی که با خواندن نماز آیات، نماز شب از دست برود، ابتدا باید نماز آیات خوانده شود و نماز شب قضا شود.



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر


https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹