Loading...

#سوال_1505_ در آیهٔ «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ»، تفاوت #رحمان با #رحیم چیست؟




✅ پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :


1⃣عَنْ أَبِی بَصِیرٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام: فِی قَوْلِهِ الْحَمْدُ لِلَّهِ قَالَ الشُّکْرُ لِلَّهِ وَ فِی قَوْلِهِ رَبِّ الْعالَمِینَ قَالَ خَلَقَ الْمَخْلُوقِینَ الرَّحْمنِ بِجَمِیعِ خَلْقِهِ الرَّحِیمِ بِالْمُؤْمِنِینَ خَاصَّةً

📚 تفسیر القمّیّ ص ۲۶

امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد گفتار اللَّه که می فرماید : «الْحَمْدُ لِلَّهِ» فرمود : یعنی شکر برای اللَّه است و در مورد «رَبِّ الْعالَمِینَ» فرمود : یعنی مخلوقات را خلقت نموده است، «الرَّحْمنِ» به همهٔ خلق خود، «الرَّحِیمِ» به مؤمنین به صورت اختصاصی!



2⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سِنَانٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ علیه السلام قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ فَقَالَ الْبَاءُ بَهَاءُ اللَّهِ وَ السِّینُ سَنَاءُ اللَّهِ وَ الْمِیمُ مَجْدُ اللَّهَ وَ رَوَی بَعْضُهُمْ مُلْکُ اللَّهِ وَ اللَّهُ إِلَهُ کُلِّ شَیْءٍ الرَّحْمَنُ بِجَمِیعِ الْعَالَمِ وَ الرَّحِیمُ بِالْمُؤْمِنِینَ خَاصَّةً

📚 معانی الأخبار ص ۳.

عبدالله بن سنان گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد «بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمنِ الرَّحِیمِ» سؤال کردم؛ امام فرمودند : «باء» بهاء إلهی و «سین» سناء إلهی است و «میم» مجد إلهی.
و یکی از آنها روایت نموده است : «میم» مُلک إلهی است و اللَّه، إله هر چیز است، «الرَّحْمَنُ» به همهٔ جهانیان و «الرَّحِیمُ» به مؤمنان به صورت اختصاصی!


✅ «الرَّحْمنُ» و «الرَّحِیمُ»، دو اسم هستند که هر دو مشتق و گرفته شده از «الرَّحْمَة» می باشند که با توجه به روایات فوق، «الرَّحْمنُ» بیانگر رحمت إلهی نسبت به همه مخلوقات و «الرَّحِیمُ» بیانگر رحمت اختصاصی إلهی نسبت به مؤمنین می باشد.


✅ برخی از رحمت های إلهی عمومی و برای همه مخلوقین است و برخی از آنها اختصاص به مؤمنین دارد که این مفهوم در آیات و روایات متعددی بیان شده است :


3⃣عَنْ حُمْرَانَ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ علیه السلام قَالَ : إِنَّ هَذِهِ الدُّنْیَا یُعْطَاهَا الْبَرُّ وَ الْفَاجِرُ وَ إِنَّ هَذَا الدِّینَ دِینٌ لَا یُعْطِیهِ اللَّهُ إِلَّا خَاصَّتَهُ.

📚 بحار الأنوار ج72ص52

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : همانا این دنیا هم به نیکوکار عطا می شود و هم به فاجر، و این دین، دینی است که اللَّه آن را جز به خواص و برگزیدگان خود عطا نمی کند!



4⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ علیه السلام قَالَ: إِنَّ اللَّهَ لَیُعْطِی الدُّنْیَا مَنْ یُحِبُّ وَ یُبْغِضُ وَ لَا یُعْطِی الْآخِرَةَ إِلَّا مَنْ یُحِبُّ وَ إِنَّ الْمُؤْمِنَ لَیَسْأَلُ رَبَّهُ مَوْضِعَ سَوْطٍ فِی الدُّنْیَا فَلَا یُعْطِیهِ وَ یَسْأَلُهُ الْآخِرَةَ فَیُعْطِیهِ مَا شَاءَ وَ یُعْطِی الْکَافِرَ فِی الدُّنْیَا قَبْلَ أَنْ یَسْأَلَهُ مَا شَاءَ وَ یَسْأَلُهُ مَوْضِعَ سَوْطٍ فِی الْآخِرَةِ فَلَا یُعْطِیهِ شَیْئاً.

📚 بحار الأنوار ج72ص52

امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : قطعاً اللَّه دنیا را هم به کسانی که آنها را دوست دارد عطا می کند و هم به کسانی که آنها را دشمن می دارد و آخرت را جز به کسی که دوست دارد عطا نمی کند! و همانا مؤمن از پروردگار خود به اندازه یک جای تازیانه در دنیا درخواست می کند ولی به او عطا نمی کند و آخرت را درخواست می کند و آنچه خواست به او عطا می کند!
و به شخص کافر قبل از اینکه درخواست کند در دنیا آنچه بخواهد عطا می کند و به اندازه مکان یک تازیانه در آخرت درخواست می کند ولی به او عطا نمی کند!




اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر


https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹