Loading...

سؤال ٢٢٨- آیا نامگذاری فرزند به نام #یاسین و #طاها جایز است؟


✅پاسخ : به روایت زیر توجه فرمایید :

عَنْ صَفْوَانَ رَفَعَهُ إِلَی أَبِی جَعْفَرٍ وَ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: هَذَا مُحَمَّدٌ أُذِنَ لَهُمْ فِی التَّسْمِیَةِ بِهِ فَمَنْ أَذِنَ لَهُمْ فِی یس یَعْنِی التَّسْمِیَةَ وَ هُوَ اسْمُ النَّبِیِّ
📚فروع الکافی ج۲: ص۸۷

ترجمه: امام باقر و امام صادق علیهما السلام فرمودند: این نام «محمد»(از نامهای رسول الله صلی الله علیه و آله) است که به آنها اجازه نامگذاری با آن به آنها داده شده است، اما چه کسی به آنها اجازه داده است که با نام «یس» (یاسین) (که از نامهای قرآنی رسول الله صلی الله علیه و آله است) نامگذاری کنند؟

✅روایت فوق نشان می دهد که نامگذاری با «یس» «یاسین» که از نامهای رسول الله صلی الله علیه و آله می باشد، اجازه داده نشده است و فحوای کلی روایت می رساند که نامگذاری با اسامی رسول الله صلی الله علیه و آله نیاز به اجازه دارد. بنابراین نام یاسین و طاها و صاد و قاف که در روایات به عنوان نامهای آن حضرت معرفی شده است، چون اذن و اجازه نامگذاری با آنها به ما داده نشده است، نباید برای نامگذاری فرزندان استفاده شود.

جابر بن عبدالله انصاری دعایی را از امام سجاد علیه السلام برای روز عید فطر بعد از نماز صبح روایت نموده است که در قسمتی از آن آمده است :

..... وَ قُلْتَ جَلَّ قَوْلُکَ لَهُ حِینَ اخْتَصَصْتَهُ بِمَا سَمَّیْتَهُ مِنَ الْأَسْمَاءِ- طه ما أَنْزَلْنا عَلَیْکَ الْقُرْآنَ لِتَشْقی وَ قُلْتَ عَزَّ قَوْلُکَ یس وَ الْقُرْآنِ الْحَکِیمِ وَ قُلْتَ تَقَدَّسَتْ أَسْمَاؤُکَ ص وَ الْقُرْآنِ ذِی الذِّکْرِ وَ قُلْتَ عَظُمَتْ آلَاؤُکَ ق وَ الْقُرْآنِ الْمَجِیدِ ........

ترجمه: ای الله، تو که گفتارت جلیل است هنگامی که پیامبر را به نامهایی که بر او نهادی اختصاص دادی، به او فرمودی: (ای) طاها؛ ما قرآن را بر تو نازل نکردیم که خود را به سختی بیندازی و نیز تو که گفتارت عزیز است فرمودی:(ای) یاسین و قسم به قرآن حکیم و تو که نامهایت مقدس است فرمودی: (ای) صاد و قسم به قرآن دارای ذکر و توئی که نعمتهایت عظیم است فرمودی:(ای) قاف و قسم به قرآن مجید...
📚اقبال الاعمال ج١ص۴٩٠

✅دعای فوق نیز تلویحا اختصاص داشتن نامهای طاها و یاسین و صاد و قاف که در قرآن ذکر شده است را به رسول الله صلی الله علیه و آله می رساند و مجموع این دو روایت پرهیز از نامگذاری به نام یاسین و طاها را بیان می کند.

✅ محمد و احمد و عبدالله از دیگر نامهای رسول الله صلی الله علیه و آله می باشد که در قرآن و روایات وارد شده است و علاوه بر رخصت به نامگذاری با آنها، فضائلی هم برایش در احادیث آمده است که به دو مورد اشاره می شود :

أَبِي جَعْفَرٍ قَالَ: أَصْدَقُ الْأَسْمَاءِ مَا سُمِّيَ بِالْعُبُودِيَّةِ وَ أَفْضَلُهَا أَسْمَاءُ الْأَنْبِيَاءِ.
📚کافی ج۶ص١٨

ترجمه : امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : راستین ترین نامها، آنهایی است که نشان از عبودیت و بندگی دارد (مثل عبدالله عبدالرحمان و...) و بهترین اسمها، نامهای انبیاء می باشد.

عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ أَنَّ النَّبِيَّ قَالَ: مَنْ وُلِدَ لَهُ أَرْبَعَةُ أَوْلَادٍ لَمْ يُسَمِّ أَحَدَهُمْ بِاسْمِي فَقَدْ جَفَانِي.
📚کافی ج۶ص١٩

ترجمه: امام صادق علیه السلام فرمود:پیامبر صلی الله علیه و آله و سلم فرمودند :کسی که چهار پسر برای او متولد شود و یکی از آنها را به نام من نامگذاری نکند، به من جفا روا داشته است.

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹