#سؤال_1474_ پرداخت زکات فطره بر چه کسی واجب نیست؟
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنِ الْحَلَبِیِّ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ: سُئِلَ عَنْ رَجُلٍ یَأْخُذُ مِنَ الزَّکَاةِ عَلَیْهِ صَدَقَةُ الْفِطْرَةِ قَالَ لَا.
📚 التهذیب ج۴ص۷۳
حلبی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد کسی که خودش زکات می گیرد سؤال شد که آیا پرداخت #زکات_فطره بر عهده او هست؟ فرمود : خیر!
2⃣عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ مَيْمُونٍ عَنْ أَبِي عَبْداللَّهِ عَنْ أَبِيهِ قَالَ زَكَاةُ الْفِطْرَةِ صَاعٌ مِنْ تَمْرٍ أَوْ صَاعٌ مِنْ زَبِيبٍ أَوْ صَاعٌ مِنْ شَعِيرٍ أَوْ صَاعٌ مِنَ الْأَقِطِ عَنْ كُلِّ إِنْسَانٍ حُرٍّ أَوْ عَبْدٍ صَغِيرٍ أَوْ كَبِيرٍ وَ لَيْسَ عَلَى مَنْ لَا يَجِدُ مَا يَتَصَدَّقُ بِهِ حَرَجٌ
📚 التهذیب ج۴ص۷۵
امام صادق صلوات اللَّه علیه از پدرش روایت نموده است که فرمودند : زکات فطره یک صاع از خرما یا یک صاع از مویز یا یک صاع از جو یا یک صاع از کشک به ازای هر انسان آزاد یا برده، کوچک یا بزرگ می باشد و بر کسی که چیزی که آن را صدقه دهد نمی یابد حرجی نیست!
3⃣عَنِ إِسْحَاقَ بْنِ الْمُبَارَكِ قَالَ قُلْتُ لِأَبِي إِبْرَاهِيمَ عَلَى الرَّجُلِ الْمُحْتَاجِ زَكَاةُ الْفِطْرَةِ فَقَالَ لَيْسَ عَلَيْهِ فِطْرَةٌ
📚 التهذیب ج۴ص۷۲
اسحاق گوید : به امام کاظم صلوات اللَّه علیه گفتم : آیا بر شخص #محتاج زکات فطره هست؟ فرمود : زکات فطره بر عهده او نیست!
4⃣عَنْ یَزِیدَ بْنِ فَرْقَدٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْداللَّه عَلَی الْمُحْتَاجِ صَدَقَةُ الْفِطْرَةِ فَقَالَ لَا.
📚 التهذیب ج۴ص۷۳
یزید بن فرقد گوید : به امام صادق صلوات اللَّه علیه گفتم : بر فرد #محتاج زکات فطره هست؟ فرمود : خیر!
5⃣عَنْ یَزِیدَ بْنِ فَرْقَدٍ النَّهْدِیِّ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْداللَّهِ عَنْ رَجُلٍ یَقْبَلُ الزَّکَاةَ هَلْ عَلَیْهِ صَدَقَةُ الْفِطْرَةِ قَالَ لَا.
📚 التهذیب ج۴ص۷۴
یزید بن فرقد گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی که زکات قبول می کند سوال کردم که آیا زکات فطره بر عهده اوست؟ فرمود : خیر!
6⃣عَنْ حَرِیزٍ عَنِ الْفُضَیْلِ عَنْ أَبِی عَبْداللَّه قَالَ: قُلْتُ لَهُ لِمَنْ تَحِلُّ الْفِطْرَةُ قَالَ لِمَنْ لَا یَجِدُ وَ مَنْ حَلَّتْ لَهُ لَمْ تَحِلَّ عَلَیْهِ وَ مَنْ حَلَّتْ عَلَیْهِ لَمْ تَحِلَّ لَهُ
📚التهذیب ج۴ص۷۳
فضیل گوید : به امام صادق صلوات اللَّه گفتم : زکات فطره برای چه کسی حلال است؟ فرمود : برای کسی که درآمد و توان مالی ندارد.
و کسی که گرفتن زکات فطره برایش حلال است، دادن آن برایش واجب نیست و کسی که دادن زکات فطره بر او واجب است، گرفتن آن برای او حلال نیست!
7⃣عَنْ زُرَارَةَ قَالَ: قُلْتُ [لأبی عبد اللّه_تهذیب] الْفَقِیرُ الَّذِی یُتَصَدَّقُ عَلَیْهِ هَلْ عَلَیْهِ صَدَقَةُ الْفِطْرَةِ فَقَالَ نَعَمْ یُعْطِی مِمَّا یُتَصَدَّقُ بِهِ عَلَیْه
📚کافی ج۴ص۱۷۲
زراره گوید : به (امام صادق صلوات اللَّه علیه) گفتم : فقیری که به او زکات داده می شود آیا زکات فطره بر عهده او هست؟ امام فرمود : بله! از همانهایی که به او داده می شود عطا کند!
8⃣عَنْ إِسْحَاقَ بْنِ عَمَّارٍ قَالَ: قُلْتُ لِأَبِی عَبْداللَّه الرَّجُلُ لَا یَکُونُ عِنْدَهُ شَیْءٌ مِنَ الْفِطْرَةِ إِلَّا مَا یُؤَدِّی عَنْ نَفْسِهِ وَحْدَهَا أَ یُعْطِیهِ غَرِیباً أَوْ یَأْکُلُ هُوَ وَ عِیَالُهُ قَالَ یُعْطِی بَعْضَ عِیَالِهِ ثُمَّ یُعْطِی الْآخَرَ عَنْ نَفْسِهِ یَتَرَدَّدُونَهَا فَیَکُونُ عَنْهُمْ جَمِیعاً فِطْرَةٌ وَاحِدَةٌ.
📚کافی ج۴ص۱۷۲
اسحاق گوید : به امام صادق صلوات اللَّه گفتم : شخصی چیزی از زکات فطره نزد او نیست مگر به مقداری که فقط از جانب خودش به تنهایی پرداخت کند. آیا آن را به یک شخص غریبه بدهد یا آن را خودش و عیالش بخورند؟ امام فرمودند : آن را به یکی از عیال خود بدهد و او آن را از جانب خودش به یکی دیگر از عیال عطا کند و آن را بین خود بگردانند (و سپس به کسی بدهند) تا یک فطره از جانب همه آنها باشد!
✅ با توجه به روایات فوق و غیره، فردی که فقیر شرعی محسوب می شود و توانایی و درآمد مالی ندارد و محتاج است و گرفتن زکات برای او شرعاً جائز است، دادن زکات فطره بر عهده او نیست، هر چند طبق حدیث 7⃣ می تواند از همان زکاتی که به او می دهند، زکات فطره پرداخت نماید.
✅طبق حدیث 8⃣، کسی که فقط به اندازه یک نفر توانایی دادن فطره دارد، می تواند آن را به یکی از عیال خود عطا کند و او هم به دیگری بدهد تا بین همه آنها بگردد و سپس همان را از جانب همگی پرداخت نماید.
✅ به لینک زیر نیز رجوع فرمایید :
https://t.me/porseshvapasokhe/1911
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)