#سوال_1461_ آیا فرد طبّاخ می تواند طعم غذا را در حال روزه بچشد؟
هَلْ یَجُوزُ لِلطَّبَّاخِ وَ الطَّبَّاخَةِ أَنْ یَذُوقَ مَرَقَ الطَّعَامِ؟
✅پاسخ : به روایات زیر توجه فرمایید :
1⃣عَنْ سَعِیدٍ الْأَعْرَجِ قَالَ: سَأَلْتُ أَبَا عَبْداللَّهِ عَنِ الصَّائِمِ أَ یَذُوقُ الشَّیْءَ وَ لَا یَبْلَعُهُ قَالَ لَا.
📚 التهذیب ج۴ص۳۱۲
سعید گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد روزهدار سؤال کردم که آیا چیزی را بدون بلعیدن و فرو بردن آن بچشد؟ امام فرمود : خیر!
2⃣عَنْ عَلِیِّ بْنِ جَعْفَرٍ عَنْ أَخِیهِ مُوسَی قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنِ الصَّائِمِ یَذُوقُ الشَّرَابَ وَ الطَّعَامَ یَجِدُ طَعْمَهُ فِی حَلْقِهِ قَالَ لَا یَفْعَلُ قُلْتُ فَإِنْ فَعَلَ فَمَا عَلَیْهِ قَالَ لَا شَیْءَ عَلَیْهِ وَ لَا یَعُودُ.
📚 التهذیب ج۴ص۳۲۵
علی بن جعفر گوید : از امام موسی بن جعفر صلوات اللَّه علیه در مورد شخص روزهدار که نوشیدنی یا غذایی را بچشد و طعم آن را در حلق خود احساس کند سوال کردم؛ امام فرمودند : اینکار را نکند! گفتم : اگر انجام داد چه چیزی بر عهدهی اوست؟ فرمود : چیزی بر عهده او نیست و به این کار بازگشت نکند!
3⃣عَنِ الْحَلَبِیِّ أَنَّهُ سُئِلَ عَنِ الْمَرْأَةِ الصَّائِمَةِ تَطْبُخُ الْقِدْرَ فَتَذُوقُ الْمَرَقَ تَنْظُرُ إِلَیْهِ فَقَالَ لَا بَأْسَ بِهِ
📚 التهذیب ج۴ص۳۱۲
حلبی روایت نموده است که از امام صلوات اللَّه علیه در مورد زن روزهداری که در دیگ غذا می پزد و آب آن را می چشد تا آن را بررسی کند سوال شد؛ امام فرمود : اشکالی به آن نیست!
4⃣عَنْ حَمَّادِ بْنِ عُثْمَانَ قَالَ سَأَلَ ابْنُ أَبِي يَعْفُورٍ أَبَا عَبْداللَّه وَ أَنَا أَسْمَعُ عَنِ الصَّائِمِ يَصُبُّ الدَّوَاءَ فِي أُذُنِهِ قَالَ نَعَمْ وَ يَذُوقُ الْمَرَقَ...
📚 التهذیب ج۴ص۳۱۱
حماد گوید : در حالیکه من می شنیدم، ابن ابی یعفور از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد فرد روزهدار که در گوشش دارو بریزد سوال کرد؛ امام فرمودند : بله! و آب غذا را می چشد...!
5⃣عَنْ مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ قَالَ: لَا بَأْسَ بِأَنْ یَذُوقَ الرَّجُلُ الصَّائِمُ الْقِدْرَ.
📚 التهذیب ج۴ص۳۱۱
امام باقر صلوات اللَّه علیه فرمود : اشکالی ندارد که فرد روزه دار دیگ را بچشد!
6⃣عَنِ الْحسَینِ بْنِ زِیَادٍ عَنْ أَبِی عَبْداللَّهِ قَالَ: لَا بَأْسَ لِلطَّبَّاخِ وَ الطَّبَّاخَةِ أَنْ یَذُوقَ الْمَرَقَ وَ هُوَ صَائِمٌ.
📚 الکافی ج۴ص۱۱۴
امام صادق صلوات اللَّه علیه فرمود : برای مرد و زن طبّاخ، اشکالی ندارد که در حال روزه طَعم آب غذا را بچشد!
7⃣مُحَمَّدُ بْنُ مُحَمَّدٍ الْمُفِیدُ فِی الْمُقْنِعَةِ قَالَ: قَالَ لَا بَأْسَ أَنْ یَذُوقَ الطَّبَّاخُ الْمَرَقَ لِیَعْرِفَ حُلْوَ الشَّیْءِ مِنْ حَامِضِهِ وَ یَزُقَّ الْفَرْخَ وَ یَمْضَغَ لِلصَّبِیِّ الْخُبْزَ بَعْدَ أَنْ لَا یَبْلَعَ مِنْ ذَلِکَ شَیْئاً وَ یَبْصُقُ إِذَا فَعَلَ ذَلِکَ مِرَاراً أَدْنَاهَا ثَلَاثُ مَرَّاتٍ وَ یَجْتَهِدُ.
📚 المقنعة ص۶۰
شیخ مفید در کتاب المقنعة روایت نموده است که امام صلوات اللَّه علیه فرمود : اشکالی ندارد که آشپز طعم آب غذا را بچشد تا شیرینی آن را از ترشی آن بازشناسد و جوجه را با دهانش طعام دهد و نان را برای کودک بجود، به شرطی که چیزی از آن را فرو ندهد و نبلعد و هنگامی که این کار را انجام داد چندین بار آب دهان خود را بیرون بیندازد که کمترین آن سه مرتبه است و در این کار کوشش نماید!
✅ با توجه به روایت 1⃣ و 2⃣ و غیره، فرد روزهدار اجازه چشیدن مزه چیزی را خصوصاً وقتی که مزه آن در حلق احساس شود ندارد، هر چند آن را نبلعد و فرو ندهد. اما به مرد یا زن آشپز روزهدار، اجازه چشیدن مزهی آب غذا برای بررسی آن داده شده است و البته نباید آن را ببلعد و فرو دهد و طبق روایت 7⃣، بعد از چشیدن و بررسی آن، حداقل سه بار آب دهان خود را بیرون می اندازد.
اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر
https://t.me/porseshvapasokhe
نظرات (0)