Loading...

سؤال 210- حکم #تارک #نماز چیست؟


✅پاسخ: ابتدا به حدیث زیر توجه کنید:

عَنْ أَبِي عَمْرٍو الزُّبَيْرِيِّ عَنْ أَبِي عَبْدِ اللَّهِ قَالَ قُلْتُ لَهُ أَخْبِرْنِى عَنْ وُجُوهِ الْكُفْرِ فِى كِتَابِ اللَّهِ عَزَّوَجَلَّ قَالَ الْكُفْرُ فِى كِتَابِ اللَّهِ عَلَى خَمْسَةِ أَوْجُهٍ فَمِنْهَا كُفْرُ الْجُحُودُ وَ الْجُحُودُ عَلَى وَجْهَيْنِ وَ الْكُفْرُ بِتَرْكِ مَا أَمَرَ اللَّهُ وَ كُفْرُ الْبَرَاءَةِ وَ كُفْرُ النِّعَمِ..
📚کافی ج2ص389

ترجمه:ابو عمر زبيرى گويد: به امام صادق عليه السلام گفتم: مرا آگاه فرما باينكه كفر در كتاب خداى عزوجل (قرآن) بر چند وجه است؟ فرمود: كفر در كتاب خدا بر پنج وجه است: كفر حجود که آن بر دو قسم است، و كفر بترك كردن آنچه خداوند به آن امر نموده است، و كفر برائت (و بيزارى جستن) و كفر نعمتها...

✅در حدیث فوق که توصیه می شود حتما متن کامل آن را در کتاب اصول کافی مطالعه نمائید،پنج نوع کفر معرفی شده است که دو مورد آن عبارتند از:

1- کفر جحود و انکار آنچه که حقیقت آن در نزد شخص مشخص شده است.
2- کفر به خاطر ترک اوامر الهی(فرائض)

✅ به دو صورت برخی نماز را ترک می کنند: یکی کسانی که نماز را از روی تهاون و سستی و سبک شمردن ترک می کنند دوم کسانی که با حالت انکار ،فریضه نماز را ترک می کنند.

✅طبق روایات هر دو گروه تارک نماز کافر هستند و تفاوت آنها این است که گروه اول در کفر ترک اوامر و فرائض الهی داخل می شوند و گروه دوم در وجه دوم کفر جحود
✅چند روایت در مورد ورود تارک نماز و سائر فرائض به کفر با ترک آنچه الله امر نموده است:

عَنْ زُرَارَةَ عَنْ أَبِی جَعْفَرٍ فِی حَدِیثِ عَدَدِ النَّوَافِلِ قَالَ إِنَّمَا هَذَا کُلُّهُ تَطَوُّعٌ وَ لَیْسَ بِمَفْرُوضٍ إِنَّ تَارِکَ الْفَرِیضَةِ کَافِرٌ وَ إِنَّ تَارِکَ هَذَا لَیْسَ بِکَافِرٍ
📚تهذیب ج2ص8

ترجمه: امام باقر علیه السلام در حدیث تعداد نمازهای نافله فرمود: تمام این نمازهای نافله تطوع و مستحب است و فریضه نیست،همانا تارک فریضه کافر است و همانا تارک این نمازهای نافله کافر نیست.

عن الصادق فی حدیث ٍ:کُلُّ مَنْ تَرَکَ الصَّلَاةَ قَاصِداً لِتَرْکِهَا فَلَیْسَ یَکُونُ قَصْدُهُ لِتَرْکِهَا اللَّذَّةَ فَإِذَا نُفِیَتِ اللَّذَّةُ وَقَعَ الِاسْتِخْفَافُ وَ إِذَا وَقَعَ الِاسْتِخْفَافُ وَقَعَ الْکُفْرُ
📚کافی ج2ص386

ترجمه:امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمود: هر کس که نماز را از روی قصد ترک می کند،قصد او از ترک نماز لذت بردن نیست،پس وقتی لذت منتفی شود استخفاف و سبک شمردن واقع می شود و وقتی استخفاف و سبک شمردن واقع گردید،کفر واقع می شود.

عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ فِی حَدِیثِ الْکَبَائِرِ قَالَ إِنَّ تَارِکَ الصَّلَاةِ کَافِرٌ یَعْنِی مِنْ غَیْرِ عِلَّةٍ
📚کافی ج2ص279

ترجمه: امام صادق علیه السلام در حدیث گناهان کبیره فرمود: ترک کننده بدون علت نماز کافر است.

✅رسول الله صلی الله علیه و آله فرمودند: ما بین مسلمان و بین این که کافر گردد چیزی نیست جز ترک عمدی نماز فریضه یا اینکه نماز را سبک بشمارد و تهاون بورزد و آن را نخواند.
📚محاسن ج1ص80

✅اما روایات وارد شدن منکر نماز به کفر جحود:

قال الصادق فی حدیثٍ:إِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَ جَلَّ فَرَضَ فَرَائِضَ مُوجَبَاتٍ عَلَی الْعِبَادِ فَمَنْ تَرَکَ فَرِیضَةً مِنَ الْمُوجَبَاتِ فَلَمْ یَعْمَلْ بِهَا وَ جَحَدَهَا کَانَ کَافِراً
📚کافی ج2ص383

ترجمه:امام صادق علیه السلام در حدیثی فرمودند: همانا الله عزوجل فرائضی را بر بندگان فریضه نموده است،پس کسی که فریضه ای از واجبات را ترک کند و به آن عمل نکند و آن را انکار کند،کافر است.

مُحَمَّدِ بْنِ مُسْلِمٍ قَالَ سَمِعْتُ أَبَا جَعْفَرٍ یَقُولُ کُلُّ شَیْ ءٍ یَجُرُّهُ الْإِقْرَارُ وَ التَّسْلِیمُ فَهُوَ الْإِیمَانُ وَ کُلُّ شَیْ ءٍ یَجُرُّهُ الْإِنْکَارُ وَ الْجُحُودُ فَهُوَ الْکُفْرُ
📚کافی ج2ص387

ترجمه: محمد بن مسلم گوید:شنیدم امام باقر علیه السلام فرمود: هر چیزی که منجر به اقرار و تسلیم شود ایمان است و هر چیزی که منجر به انکار و جحد شود کفر است.

✅به امیرالمؤمنین علیه السلام گفته شد: آیا کسی که شهادتین را بگوید،مؤمن است؟ فرمود: پس فرائض الهی چه می شود؟ ...پس به چه خاطر کسی که فرائض را انکار کند کافر می شود؟
(یعنی کسی که فرائض الهی مثل نماز و روزه و زکات و حج و ولایت را انکار کند کافر است).

✅برای هر دو مورد کفری که تارک نماز داخل آن می شود،روایات فراوانی وجود دارد که البته در روایات ،کفر ترک نماز همراه با انکار و جحد نماز بسیار شدیدتر است .

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹