Loading...

#سوال_1380_ شخصی مقداری طلا که آنها را دزدیده بود نزد من امانت گذاشت تا سر فرصت آنها را بگیرد و بفروشد. آیا باید این امانت را به او برگردانم؟


لَوْ أَوْدَعَنِی لِصٌ مِنْ مَالِ السِّرْقَةِ، هَلْ یَجِبُ عَلیَّ رَدُّهُ عَلَیْهِ؟؟



✅پاسخ : به روایت زیر توجه فرمایید :



1⃣عَلِیُّ بْنُ إِبْرَاهِیمَ عَنْ [أَبِیهِ] عَنْ عَلِیِّ بْنِ مُحَمَّدٍ الْقَاسَانِیِّ عَنِ الْقَاسِمِ بْنِ مُحَمَّدٍ عَنْ سُلَیْمَانَ بْنِ دَاوُدَ عَنْ رَجُلٍ عَنْ أَبِی عَبْدِ اللَّهِ قَالَ: سَأَلْتُهُ عَنْ رَجُلٍ مِنَ الْمُسْلِمِینَ أَوْدَعَهُ رَجُلٌ مِنَ اللُّصُوصِ دَرَاهِمَ أَوْ مَتَاعاً وَ اللِّصُّ مُسْلِمٌ هَلْ یَرُدُّ عَلَیْهِ قَالَ لَا یَرُدُّ عَلَیْهِ فَإِنْ أَمْکَنَهُ أَنْ یَرُدَّ عَلَی صَاحِبِهِ فَعَلَ وَ إِلَّا کَانَ فِی یَدِهِ بِمَنْزِلَةِ اللُّقَطَةِ یُصِیبُهَا فَیُعَرِّفُهَا حَوْلًا فَإِنْ أَصَابَ صَاحِبَهَا رَدَّهَا عَلَیْهِ وَ إِلَّا تَصَدَّقَ بِهَا فَإِنْ جَاءَ صَاحِبُهَا بَعْدَ ذَلِکَ خَیَّرَهُ بَیْنَ الْأَجْرِ وَ الْغُرْمِ فَإِذَا اخْتَارَ الْأَجْرَ فَلَهُ الْأَجْرُ وَ إِنِ اخْتَارَ الْغُرْمَ غَرِمَ لَهُ وَ کَانَ الْأَجْرُ لَهُ.

📚 الکافی ج۵ص۳۰۸


مردی گوید : از امام صادق صلوات اللَّه علیه در مورد شخصی از مسلمین که شخص دزدی پول یا کالایی نزد او به امانت می گذارد و آن دزد مسلمان است سوال کردم که آیا امانت را به او برگرداند؟ امام فرمودند : به او برنگرداند! اگر برایش ممکن باشد که آن (پول یا کالا را) به صاحبش برگرداند که این کار را انجام دهد و در غیر این صورت در دست او مانند #لقطه و چیز پیدا شده‌ای می باشد که به دستش رسیده است. لذا یکسال آن را اعلان می کند و اگر صاحبش را به دست آورد به او برمی گرداند و در غیر این صورت (بعد از یکسال معرفی) آن را #صدقه می‌دهد و اگر بعد از آن صاحبش آمد، او را بین اجر صدقه و گرفتن غرامت و تاوان مخیر می‌کند. پس در صورتی که پاداش صدقه را انتخاب نمود، اجر آن صدقه برایش خواهد بود و اگر گرفتن غرامت و تاوان را انتخاب نمود، غرامت و تاوان آن به او داده می شود و اجر صدقه برای این شخص خواهد بود!



✅ در روایت فوق روشن است که اگر فردی مال دزدیده شده را نزد ما امانت بگذارد، نباید آن را به آن دزد برگردانیم، هر چند نزد ما امانت باشد و لازم است به صاحب اصلی آن برگردانیم و اگر صاحب آن را به دست نیاوردیم، مانند احکام لقطه با آن رفتار می شود که در روایت فوق تبیین شده است.


✅ روشن است که حدیث فوق مربوط به چیزی است که به عینه یقین داریم سرقتی و مال دزدی است.



اللَّهُمَّ صَلِّ عَلَی مُحَمَّدٍ وَ آلِ مُحَمَّدٍ وَ عَجِّلْ لِوَلِیِّکَ الْفَرَجَ وَ الْعَافِیَةَ وَ النَّصْر

https://t.me/porseshvapasokhe

نظرات (0)

...
نام۱۵ اردیبهشت ۱۳۹۹